Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska pomoc w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osa28tn
Podróżnik
Polska pomoc w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 24.04.2010 16:49

Czy można liczyć na pomoc Polaków w Chorwacji ?np. awaria auta lub podobne sytuacje Słyszałem od znajomego który był w Chorwacji że wtedy dopiero poznaje się kim jest prawdziwy Polak (większość 70 -90% ) oleje cię i tylko głupawo spojrzy ,najlepiej z wyrazem twarzy (czego chcesz ……. Odwal się …..) .Może wydawać się to prawdopodobne bo patrzeć na nasze drogi (idzie ktoś z karnistrem po paliwo ) ile osób Z nas się zatrzymało się i powiedziało coś takiego ( PODWIEŚĆ NA STACJĘ ?) Ilu z nas pomogło w potrzebie rodakowi (szczególnie na wakacjach , po za terenem kraju) bo wtedy człowiek jest bardzo zestresowany ,wyczerpany ,zasmucony i wku........ Jak było z wami w podobnych okolicznościach .Czy ktoś potrzebował pomocy a rodak go olał ?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 24.04.2010 17:22

osa28tn napisał(a):Czy można liczyć na pomoc Polaków w Chorwacji ?np. awaria auta lub podobne sytuacje Słyszałem od znajomego który był w Chorwacji że wtedy dopiero poznaje się kim jest prawdziwy Polak (większość 70 -90% ) oleje cię i tylko głupawo spojrzy ,najlepiej z wyrazem twarzy (czego chcesz ……. Odwal się …..) .Może wydawać się to prawdopodobne bo patrzeć na nasze drogi (idzie ktoś z karnistrem po paliwo ) ile osób Z nas się zatrzymało się i powiedziało coś takiego ( PODWIEŚĆ NA STACJĘ ?) Ilu z nas pomogło w potrzebie rodakowi (szczególnie na wakacjach , po za terenem kraju) bo wtedy człowiek jest bardzo zestresowany ,wyczerpany ,zasmucony i wku........ Jak było z wami w podobnych okolicznościach .Czy ktoś potrzebował pomocy a rodak go olał ?
Po co pytasz jak znasz odpowiedz :oops:
Czyżby następny Polakofob :?:
Władzo do dzieła .
osa28tn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 24.04.2010 17:50

to naprawdę jest tak żle ?Pytam bo nie byłem jeszcze w CRO jade pierwszy raz .Dwa lata temu popsuło mi się auto w Niemczech i nie trwało długo jak podjechało auto z pl i pytali czy pomuc nie wspominając Polskich Niemców niewiem ilu ale 10 aut się zatrzymało i pytało czy mogą jakoś pomuc i jeden pomógł .... do teraz jestem temu panu wdzięczny i do teraz jesteśmy w stałym kontakcie...
osa28tn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 24.04.2010 17:54

a ….jasio po twojej odpowiedzi już widzimy do której grupy się zaliczasz oby nie trafić na takich jak ty... :evil: :oops:
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 24.04.2010 17:57

Mi też jeszcze nikt w Cro nie pomuk.... :? i całe szczęście..
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 24.04.2010 18:12

osa28tn napisał(a):a ….jasio po twojej odpowiedzi już widzimy do której grupy się zaliczasz oby nie trafić na takich jak ty... :evil: :oops:
Osa... pisz jaśniej i ilu Was jest bo piszesz w liczbie mnogiej. 8)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.04.2010 18:52

Najlepiej wykupić sobie dobre assistance :idea:
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 24.04.2010 19:18

Nie jest tak źle! Kiedyś na parkingu Plitvice w Karlovcu ledwo podniosłem maskę, żeby dolać płynu do spryskiwaczy, a już podeszło dwóch panów z Częstochowy z pytaniem, czy mogą w czymś pomóc. Sam z kolei pomagałem wieczorową porą znaleźć rodakom kwaterę w Tribunj, a wielokrotnie wymieniałem się informacjami tak jak na tym forum. Na temat "złych" Polaków nie chce mi się już wypowiadać, ale każda nacja takowych posiada. A assistance mam zawsze.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.04.2010 22:12

osa28tn napisał(a):Czy można liczyć na pomoc Polaków w Chorwacji ?

Można. :D Szczególnie cromaniaków.
Lato, jestem w pracy a tu telefon od znajomej cromaniaczki z Warszawy. "Janusz, telefonuję z Chorwacji, jesteśmy na promie na Hvar, mamy awarię auta, elektryka, jakoś auto z promu wypchamy ale nim nie da sie jechać, czy masz telefon do Kasi G.B to może Ona udzieli nam pomocy."
Telefonu nie miałem , ale wytłumaczyłem gdzie Kasia pracuje w Starim Gradzie . Kasia załatwiła dobrego mechanika, znalazła lokum na spanie i we wszystkim pomogła. :D
JJMS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJMS » 25.04.2010 05:31

Myślę, że można liczyc szczególnie na Cromaniaków. Przecież nie na darmo będziemy widoczni. A fajnie jest (co prawda nie zawsze tak bywało) wysiąśc z auta i "dzien dobry, skąd/gdzie jedziecie...." Sympatyczne :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.04.2010 11:18

krakuscity napisał(a):[...]Kasia załatwiła dobrego mechanika, znalazła lokum na spanie i we wszystkim pomogła. :D

Cóż..niestety nie wyszło tak, jak wyjść miało (mimo najszczerszych chęci), długo by opowiadać....ale główni bohaterowie opowieści to fantastyczni ludzie i bardzo się cieszę, że mogliśmy się poznać. Mam też nadzieję, że przewyciężą "hvarską traumę" i spotkamy się raz jeszcze na wyspie.
Ściski dla B & A ....
i dla Krakusów (A & J) oczywiście :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.04.2010 16:36

Ja tam by pomógł rodakom. Nie jestem egoistą. No może za flaszkę :D
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 26.04.2010 16:13

darek1 napisał(a):Ja tam by pomógł rodakom. Nie jestem egoistą. No może za flaszkę :D
Popieram ale z reguły jest tak-Dziękuję może kiedyś się odwdzięczę . :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.04.2010 19:39

osa28tn napisał(a):PODWIEŚĆ NA STACJĘ ?

Pewnie ktoś podwieZie, a zatem spyta: "PodwieŹć na stację?"...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.04.2010 08:14

osa28tn napisał(a):(idzie ktoś z karnistrem po paliwo )

Przepraszam, ale zapytałbym czy wskaźnik paliwa muchy obsrały :?: Mam w baku mniej niż ćwiartkę szukam stacji benzynowej. Mam mapę więc jeśli wiem, że za chwilę będę wjeżdżał na autostradę i nią pojadę 500 czy nawet 300 km to leję pod korek i jestem spokojny.

Owszem, jeśli widzę że ktoś potrzebuje pomocy zapytam w jaki sposób mogę pomóc, tylko zastanawia mnie jedno właśnie jak :?: Mechanikiem nie jestem więc auta raczej nikomu nie naprawię, owszem, jeśli będę miał wolne miejsce w aucie to mogę podrzucić gdzieś po trasie. Holować ? oj co to to nie. Jest pomoc drogowa i ubezpieczenie pokrywa koszt takiej imprezy a ja nie mam zamiaru stracić urlopu bo chciałem być dobry a teraz mi się klapa z kofra nie domyka :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone