Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska na weekend - zajawki z okolic Białegostoku

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 06.10.2011 09:49

Wyjazd planowany od dawna, udało się ziścić (w części) w połowie września.
Miejsca: Uhowo (nocleg + konie- najważniejszy punkt programu), Śliwno, Choroszcz, Tykocin, Białystok.
Z racji tego, że wyjazd został uskuteczniony w sobotę zamiast w piątek, znajomi nie mogli z nami pojechać i - przede wszystkim Wrzaskuny miały obiecane konie - wyjazd nie był z tych dogłębnie poznawczych, jednak narobił nam smaka na kolejne wyprawy w tę część Podlasia.

W sobotę rano wyjazd do Uhowa, gdzie mieliśmy nocleg. Rozpakowanie bagaży w pokojach nad stajnią, umówienie się na następny dzień na lekcję końskiej jazdy i ruszamy ... najpierw po ogórki kiszony do Kruszewa.
W Kruszewie od 2000r. obchodzony jest Ogólnopolski Dzień Kiszonego Ogórka. Na imprezę nie załapaliśmy się (onkobieg był ważniejszy), ale ogórki zakupiliśmy, choć trwało to dłuższą chwilę. I pojechaliśmy do Śliwna na kładkę.

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

KŁADKA nad NARWIĄ:

Ma ponad kilometr i położona jest nad rozlewiskami Narwi. Kładka łączy dwie wsie - Śliwno i Waniewo. Jest złożona z kilku części połączonych pontonami o napędzie ręcznym. W połowie kładki znajduje się punkt obserwacyjny z widokiem na dolinę rzeki.

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Miała być chwila na zobaczenie i przejście, ale było tak przyjemnie, że chwila się przedłużyła. :roll:

Po ciężkiej pracy polegającej na przeciąganiu części pływających , jedziemy do Choroszczy, gdzie zahaczamy tylko o pałacyk Branickich, obecnie Muzeum Wnętrz Pałacowych. My zawieszaliśmy oczka na częściach wyposażenia wnętrz.

Obrazek
By HAncura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Najbardziej nas zaciekawił stolik do gier różnorakich:
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Jeszcze tylko spojrzenie na końskie łby znajdujące się na budynku gospodarczym i jedziemy na pierogi do Alumnatu w Tykocinie.

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Do Tykocina zajechaliśmy późnawo już, więc szybki obiad (nie było pierogów :evil: ) w Alumnacie, który kiedyś był pierwszym w Polsce domem dla żołnierzy-weteranów a teraz znajduje się tu restauracja i podobno hotel (nie sprawdzałam) i szybciutko przez most do zamku, bo może jeszcze uda się go zwiedzić. Udało się, bo niby już zamykali, ale zebrało się nas sześcioro (potem doszły jeszcze cztery osoby) i pani przewodnik zdecydowała się na jeszcze jedna rundę.
Po drodze do zamku minęliśmy pomnik z okazji 100-letnich urodzin Włodzimierza Puchalskiego.

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

miejsce dla niegrzecznych dzieci :wink:
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Popodziwialiśmy resztki starorzecza Narwi z wieży zamku:

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Na koniec podziwialiśmy system przeciwzłodziejowy na sąsiednim polu
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Pstryknęliśmy fotki kościołowi i z mocnym postanowieniem powrotu pojechaliśmy na nocleg. Zwiedzać więcej nie zwiedzaliśmy, bo zimno, ciemnawo i roboty na drodze. W dodatku im słońce niżej tym więcej psów wałęsających się po miasteczku. Wrócimy tam jednak.
Obrazek
By HAncura at 2011-10-05

Na drugi dzień, najpierw konie dla Wrzaskunów, a potem spacerek po Białymstoku - taki dla zaostrzenia apetytu na kolejna wizytę. Kiszka ziemniaczana oraz tatar zostały skonsumowane w bardzo miłym i niedrogim lokalu, deser w postaci lodowego spaghetti też był smaczny, występy zespołów dziecięcych za różnych stron Europy bardzo fajne. A jeszcze wiele zostało do zobaczenia.
Jednym zdaniem - nie rozumiem moich znajomych z Białegostoku, którzy powiedzieli mi, że w ich mieście nie ma nic ciekawego.

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Biały kościółek jest pierwszy, a czerwony - to ... przybudówka :wink: . Historia z cyklu: "Polak potrafi" - Polacy chcieli wybudować nowy kościół, bo dotychczasowy był za mały, ale car Mikołaj zgodził się tylko na rozbudowę, więc Polacy rozbudowali :twisted:
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

wnętrze "przybudówki"
Obrazek
By HAncura at 2011-10-05
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Pałac Branickich, zwany "Wersalem Podlasia", oblukany tylko z zewnątrz.
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Obrazek
By hancura at 2011-10-05

Na koniec zdjęcie na tle wagonu, jakim Ruscy wywozili Polaków na wschód.
Obrazek
By hancura at 2011-10-05

I do widzenia Białystoku, do następnego razu
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.10.2011 10:04

Ładne miejsca, których nie miałem dotąd okazji poznać.
Dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 06.10.2011 11:18

Bardzo fajne :D

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.10.2011 12:33

Bardzo fajna wycieczka. Piękne malownicze Podlasie. Szkoda, że nie byliście w Kruszewie na swięcie ogórka - zapewne jest to ciekawa lokalna atrakcja regionu. Tam dalej ogórki przechowują w beczkach w Narwi. Ogórek wiadoma rzecz - dobry na zakąskę i na kaca :D . Piekna kładka pomiędzu dwoma wsiami jak i pałac Branickich w Choszcznie. Jakie dobre nastały czasy, że potomkowie klasy robotniczej i pospolitego chłopstwa mogą stąpać swoimi plebejskimi stopami po salonach pałacu. Co za czasy ........ :roll:
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 06.10.2011 12:52

darek1 napisał(a):Bardzo fajna wycieczka. Piękne malownicze Podlasie. Szkoda, że nie byliście w Kruszewie na swięcie ogórka - zapewne jest to ciekawa lokalna atrakcja regionu. Tam dalej ogórki przechowują w beczkach w Narwi. Ogórek wiadoma rzecz - dobry na zakąskę i na kaca :D . Piekna kładka pomiędzu dwoma wsiami jak i pałac Branickich w Choszcznie. Jakie dobre nastały czasy, że potomkowie klasy robotniczej i pospolitego chłopstwa mogą stąpać swoimi plebejskimi stopami po salonach pałacu. Co za czasy ........ :roll:

Ty jednak masz jakiś kompleks i esperal wszyty. Wszędzie widzisz alkohol...
I skąd wiesz, jakie jest pochodzenie moich stóp? Zresztą ja w Choszcznie, w którym nie ma żadnego pałacu, tym bardziej Branickich - nie byłam.
A jak już chcesz wszystkim dowalać, to najpierw się naucz pisać bez błędów.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 06.10.2011 12:55 przez HAncur, łącznie edytowano 1 raz
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 06.10.2011 12:54

Witam Wojtku po raz kolejny w jednym z moich wątków.

Dromaderze, też witam cie serdecznie.

Miło, że się Wam podoba. :D

Pozdrawiam.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.10.2011 13:06

HAncur napisał(a):
darek1 napisał(a):Bardzo fajna wycieczka. Piękne malownicze Podlasie. Szkoda, że nie byliście w Kruszewie na swięcie ogórka - zapewne jest to ciekawa lokalna atrakcja regionu. Tam dalej ogórki przechowują w beczkach w Narwi. Ogórek wiadoma rzecz - dobry na zakąskę i na kaca :D . Piekna kładka pomiędzu dwoma wsiami jak i pałac Branickich w Choszcznie. Jakie dobre nastały czasy, że potomkowie klasy robotniczej i pospolitego chłopstwa mogą stąpać swoimi plebejskimi stopami po salonach pałacu. Co za czasy ........ :roll:

Ty jednak masz jakiś kompleks i esperal wszyty. Wszędzie widzisz alkohol...
I skąd wiesz, jakie jest pochodzenie moich stóp? Zresztą ja w Choszcznie, w którym nie ma żadnego pałacu, tym bardziej Branickich - nie byłam.
A jak już chcesz wszystkim dowalać, to najpierw się naucz pisać bez błędów.

Pozdrawiam

Przepraszam Choroszczy. Co do pochodzenia koleżanki to ...... nie wiem :D :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.10.2011 13:25

Piknie...
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 06.10.2011 19:36

FUX napisał(a):Piknie...

Prawda :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.10.2011 20:39

HAncurko/ku !

Miód na moje serce lejesz :hearts: .

Zwłaszcza, że w Białymstoku byłam ostatnio ... pod koniec czerwca.
Wszystkie miejsca, które odwiedziłaś - znajome :coool:

Poza ... "tymi" końmi :oczko_usmiech:

P.s. Wnętrz pałacyku w Choroszczy jeszcze nie zwiedzałam, a Branickich ogrodów po remoncie ... jeszcze nie oglądałam! Kładka w Śliwnie - wiosną - była częściowo zalana, a ten zamek w Tykocinie, to jeszcze dwa lata temu ... był w budowie :lool:

Oj, już chyba wiem, co jutro zrobię po pracy (a do teraz się jeszcze wahałam)
Pakuję najmłodszego (bo reszta nie może) i ... kierunek -> 8)

Dziękuję za "natchnienie"
i pozdraviam
Dorota
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 06.10.2011 21:27

Dorotko,

Miło, że Ci się podoba. Przyznam się, że myśląc, czy napisać na forum o naszym wyjeździe, pomyślałam o Tobie :D
Pewnie, jak znów będziemy się chcieli wybrać w Twoje strony, to będę prosić o podpowiedź, co jeszcze warto zobaczyć :mrgreen:

Pozdrawiam
HAnka
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.10.2011 08:24

Super sobie popatrzeć na znajome miejsca - Choroszcz, Białystok, Tykocin. Byliśmy tam dwa lata temu, trochę jak widać się zmieniło. Wtedy Park Branickich w Białymstoku był w remoncie, rynek białostocki też rozkopany - teraz wygląda pięknie.
Nie wiem, czy byłaś bardziej na wschód (północny-wschód) od Białegostoku - też warto: Kruszyniany, Bohoniki, Krynki, Supraśl, arboretum i silvanum - obydwa przy drodze Supraśl-Krynki.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 07.10.2011 08:43

Nefer napisał(a):Nie wiem, czy byłaś bardziej na wschód (północny-wschód) od Białegostoku - też warto: Kruszyniany, Bohoniki, Krynki, Supraśl, arboretum i silvanum - obydwa przy drodze Supraśl-Krynki.

Te tereny są w przyszłorocznych planach weekendowych.

Pozdrawiam :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.10.2011 16:26

"Wolne" na poniedziałek - załatwione !
Bilety "lotnicze" - zabukowane :oczko_usmiech:

Pogoda ... hm ... rybka z pogodą :lool:
z niedzieli na poniedziałek w nocy ... przymrozki :devil:

HAncurko, jeszcze raz dziękuję za ... nie zamierzone ... natchnienie 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.10.2011 17:01

a to ja napisał(a): ... rybka z pogodą :lool:

Brawo ... tak trzymać :D

Dzięki HAncur, za pokazanie tych zakątków.
Jak zwykle w planach. Na razie, tylko w planach :(

Ale plany są do realizowania :D

Znów nabrałem smaka na taki wypad w te okolice ... ;)
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies