Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska na weekend ... + ościennie, czyli to, co w zasięgu ;)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Buber
Cromaniak
Re: Polska na weekend ... + ościennie, czyli to, co w zasięg

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.09.2019 13:05

Jeżeli jeszcze się przyda, to w Poznaniu, spałem tutaj na majówce w tym roku i jeszcze na evencie 2018.
Trochę na peryferiach, ale warunki bardzo dobre i pyszne śniadania - OPIS.
Jest też na booking.comie (ale polecam kontakt bezpośredni z właścicielką.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.10.2019 17:52

W miniony weekend odwiedziliśmy rezerwat przyrody Bagna nad Stążką, położony na terenie Borów Tucholskich. Na terenie rezerwatu znajduje się ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna "Jelenia Wyspa", która wiedzie przez niezwykle urokliwy fragment rezerwatu.

Wędrując oznaczoną ścieżką, mamy okazję podziwiać typowe dla tego miejsca bory sosnowe, a także torfowiska oraz niezwykle malownicze, chronione bagna rzeki Stążki. Widok na rzekę ginącą wśród bagiennej roślinności roztacza się z drewnianych mostków, a także z wieży widokowej.

IMG_5349.JPG

IMG_5356.JPG

IMG_5358.JPG

IMG_5376.JPG

IMG_5379.JPG

IMG_5381.JPG

IMG_5383.JPG

IMG_5384.JPG

IMG_5387.JPG

IMG_5390.JPG
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.10.2019 17:58

IMG_5397.JPG

IMG_5400.JPG

IMG_5406.JPG

IMG_5408.JPG

IMG_5418.JPG

IMG_5422.JPG

IMG_5423.JPG

IMG_5426.JPG

IMG_5431.JPG

IMG_5433.JPG

IMG_5440.JPG

Jeśli będziecie w Borach Tucholskich, polecam to miejsce. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.10.2019 00:05

walp napisał(a):Jeśli będziecie w Borach Tucholskich, polecam to miejsce. :wink:

Bywałem w ostatnich latach w Borach Tucholskich wiele razy i nie wiedziałem o tym miejscu :( Szkoda, bo jest tam pięknie... i jeszcze tak letnio na Twoich zdjęciach :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.10.2019 17:29

greenrs napisał(a):Bywałem w ostatnich latach w Borach Tucholskich wiele razy i nie wiedziałem o tym miejscu :( Szkoda, bo jest tam pięknie...

Odkryłem to miejsce całkiem niedawno, mimo, że ode mnie to niecałe 50 km. :)
greenrs napisał(a):i jeszcze tak letnio na Twoich zdjęciach :wink:

Też zwróciłem na to uwagę. Przyczyna leży zapewne w tym, że to tereny podmokłe, mocno nawodnione.
kars
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kars » 22.11.2019 12:37

Jedną z lepszych miejscówek jakie odwiedziłem i którą w sumie mógłbym z czystym sumieniem polecić każdemu jest pałac Hanza https://hanzapalac.pl/22/wellness__spa . Mieści się w Borach Tucholskich. Smaczna kuchnia, bardzo ładne otoczenie oraz zabiegi spa na miejscu. Otoczenie to ogolnie bardzo mała i zapyziała miejscowość ale czasami warto wybrać takie miejsce, aby odpocząć od zgiełku. Nie ma tam mozłiwosci poimprezowania ale mozna wypocząć w duzych wygodach.
Poza tym cieszy mnie fakt, ze odrestaurowali stary pałac, który pewnie popadłby w ruinę jakby nie znalazł inwestora.
Ostatnio edytowano 27.11.2019 10:31 przez kars, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.11.2019 15:35

kars napisał(a):Jedną z lepszych miejscówek jakie odwiedziłem i którą w sumie mógłbym z czystym sumieniem polecić każdemu jest pałac Hanza. Mieści się w Borach Tucholskich.

Bliżej mu do autostrady A1, niż do Borów Tucholskich, ale niech będzie, że u wrót Borów. :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.11.2019 15:56

Bywam tam czasem, pochodzić po parku linowym (teraz raczej córka). Znajduje się tam też meta półmaratonu Grudziądz- Rulewo, śladami Bronka Malinowskiego, gdyż nasz mistrz stamtąd właśnie pochodzi.
bmxmen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 27.11.2019 14:29

Jeśli chcielibyście wybrać się gdzieś z dzieckiem, polecam Airo w Warszawie, ostatnio się wybralismy i szczerze to podobało się tam nie tylko dziecku ale również i mnie. Bardzo dobrze się bawiłem, na miejscu mozna się pobawić razem Jak na razie jest to największa sala zabaw w jakiej byłem, a odwiedziłem ich kilka.

Swoja droga polecicie jakąś kameralną miejscowość w górach na ferie? Najlepiej z dobrym dojazdem z Warszawy.
Warto jeszcze doczytać np pod niniejszym linkiem: http://www.amazingtoys.pl/sala-zabaw-dl ... enny-dzien
Tematyka ta została trochę szerzej tam opisana.
Ostatnio edytowano 31.12.2019 10:52 przez bmxmen, łącznie edytowano 1 raz
tatianka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatianka » 23.12.2019 09:37

Warto zawsze wybrać się do Gdańska, niezależnie jaką mamy pogodę za oknem. Mogę wam polecić bardzo fajną miejscówkę Fama Residensce, którą będziecie absolutnie pod wrażeniem. Samo centrum starówki, wszędzie blisko a sam hotel prezentuje się bardzo przyjemnie. Można też skorzystać z interesującej oferty - dwie noce dla dwóch osób za 550 zł. Ja byłam i mam nadzieję, że jeszcze uda mi się do nich wybrać
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2020 11:05

Biorąc pod uwagę, że jest szansa na wakacje w granicach Polski lub V4, uprasza się wszystkich autorów z pierwszego postu do odtworzenia zdjęć w relacjach :D Pewnie nie jeden forumowicz będzie chciał coś poczytać :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.05.2020 11:38

piekara114 napisał(a):Biorąc pod uwagę, że jest szansa na wakacje w granicach Polski lub V4, uprasza się wszystkich autorów z pierwszego postu do odtworzenia zdjęć w relacjach :D Pewnie nie jeden forumowicz będzie chciał coś poczytać :papa:

Szkoda, że ten pierwszy post już dawno nie jest aktualizowany :( .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2020 11:46

Autor wątku - weldon od 24 grudnia 2017 roku nie napisał żadnego postu.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.05.2020 11:52

Janusz Bajcer napisał(a):Autor wątku - weldon od 24 grudnia 2017 roku nie napisał żadnego postu.

Wielka strata dla forum :? Miał bardzo interesujące wpisy. Może kiedyś tu wróci?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.05.2020 12:02

greenrs napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Autor wątku - weldon od 24 grudnia 2017 roku nie napisał żadnego postu.

Wielka strata dla forum :? Miał bardzo interesujące wpisy.

Też bardzo żałuję nie pisuje już na forum. Realizuje się za to cały czas gdzie indziej :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Polska na weekend ... + ościennie, czyli to, co w zasięgu ;) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies