Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska konta wejscia CRO w EU

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 21.10.2005 09:02

Łukasz napisał(a):A ja do Rafi - Faktycznie bardzo mądry argument co powiesz na Polską agresje w 1945 na zamieszkany głównie przez Niemców Sląsk. Aż dziw , że Ci Niemcy zgodzili się na nasze wejście do UE bez postawienia przed trybunałem jeszcze wsystkich żyjących weteranów.

Witaj Łukaszu .
O co ci chodzi z tą Polską agresją na Śląsk i tymi weteranami?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 21.10.2005 11:20

To była tylko odpowiedź do argumentu, który padł w tym wątku, że odzyskanie Krajny było Chorwacką napaścią na kraj zamieszkany przez Serbów.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.11.2005 15:14

Dlaczego przekonujecie chorwatow do tego ,ze Unia to samo zlo...........Jeszcze kilka lat temu gdy w gdansku prowadzono jakies roboty drogowe to bylo to najczesciej ukladanie "lezacych policjantow" na osiedlowych drogach,dzisiaj moj Gdansk to wielki plac robot drogowych(cale mnostwo w planach)a okolo 65-80% kosztow tych prac pokrywaja fundusze unijne .Kilka lat temu na budowach mozna bylo spotkac robotnikow targajacych 50-ciokologramowe worki cementu,przepisy unijne dopuszczaja tylko 25 kg,zapytajcie kogos na budowie czy teskni do tych starych woreczkow.Jeszcze niedawno dopuszczano w polskich jogurtach kilkakrotnie wieksza ilosc zlych bakterii niz w Unii,dzisiaj juz nie.Ciekawe co na to Rydzyk-pseudokleryk,przeciez Unia to samo zlo.Jeslo chodzi o sciganie "wszelkich zlych"to nie obrazilbym sie gdyby Unia zaczela scigac Leppera za wysypywanie czyjejs wlasnosci na tory.Jakim prawem zabrania sie ludziom zarabiania na tanszym zbozu ,slowackim bodajze,jesli to zgodne z prawem?Osobiscie wylozylbym kase na bilet w jedna strone dla tego bohatera narodowego (w jego narcystycznym odczuciu).Irlandczycy ponad 20 lat temu rzezbili w gownie,przepraszam za sarkazm a dzisiaj nawet anglicy patrza z zazdroscia.Hiszpanie mieli ponad 20 lat temu 20-to % bezrobocie,dzisiaj zbliza sie do 10-ciu.To nie Unia jest do bani,ale lokalni politycy,ktorzy swoj brak kompetencji zaslaniaja "ta straszna Unia".Pozdrawiam.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.11.2005 16:37

No to mamy temat UE.
Po kolei.
- fundusze na drogi to grosze w stosunku do ryzyka wybrania złej drogi rozwoju, bo czy Chińczycy będą Wam w Gdańsku dawali na drogi to zobaczymy
- Jak pozwolimu by UE ścigała u nas naszych obywateli ( nawet szkodników) to otwieramy drogę by jutro zaczęła ścigać za samo złe mówienie o UE
- Irlandia to przykład obosieczy bo mimo wejścia do UE długo cienko przędli dopiero gdy sami zmienili swój system gospodarczy to ruszyli do przodu
- wyzysk sie skończy jak się zmniejszy bezrobocie bo żaden przepis nie poprawi sytuacji kiedy na miejsce po pracowniku, który "nie chciał dzwigać" czekają następni jeżeli trochę jest lepiej to dzięki emigracji zarobkowej ale co to za osiągnięcie, ze po latach zamkniętych granic powróciliśmy do XIX gdy jak przymierałeś głodem na Podhalu to sobie mogłeś zostawić rodzinę i jechać za chlebem.

A co ma do tego wszystkiego O.Rydzyk to wiedzą chyba tylko ludzie ogarnięci obsesjami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.11.2005 17:58

Łukasz napisał(a):No to mamy temat UE.

No właśnie
Łukasz napisał(a):Po kolei.

Dokładnie
Łukasz napisał(a):- fundusze na drogi to grosze w stosunku do ryzyka wybrania złej drogi rozwoju, bo czy Chińczycy będą Wam w Gdańsku dawali na drogi to zobaczymy

Totalna bzdura - czy kolega sobie umyślił zamknięcie handlowe granic (albo drakońskie cła) ... żeby nas Chiny nie zjadły ? (inna sprawa, że trochę protekcjonizmu nigdy nie zaszkodzi - vide USA)
A poza tym co mają Chiny do UE bo ja nie bardzo rozumiem ... a tak w ogóle na Chiny to wszyscy się skarżą
Jeszcze inna sprawa, że niektórzy dają ... niektórzy biorą ... netto chyba ładnie będziemy ciągnąć póki co ...
A już zupełnie co innego kolego, że izolować to się może bogata Szwajcaria ...
Natomiast co do drogi rozwoju można by tu dużo dyskutować ... na pewno niezwykle istotny jest moment wprowadzenia do nas E - co może mieć swoje + & -. Natomiast zdecydowana większość światłych ekonomistów liberalnych (w odróżnieniu od wsiowych ekonomistów narodowych) jest za wejściem do UE. Długoterminowo sukces. W krótszym terminie i tak wszystko zależy od naszych politykierów i tak ...
Łukasz napisał(a): - Jak pozwolimu by UE ścigała u nas naszych obywateli ( nawet szkodników) to otwieramy drogę by jutro zaczęła ścigać za samo złe mówienie o UE

to kolega chyba wyczytał w ... "Pani Domu" ... innej możliwości nie widzę ... myślisz, że we Francji kogoś obchodzi co Ty pieprzysz ?? ... póki siedzisz u siebie w domu a nie jedziesz tam do roboty mają Cię w d ...
A jak jedziesz do roboty to siedź cicho i szanuj pracodawców bo jak będziesz miał ochotę na zamieszki jak Araby pod Paryżem to Cię w końcu pogonią, żebyś wracał ... do swojej wsi ...
Łukasz napisał(a): - Irlandia to przykład obosieczy bo mimo wejścia do UE długo cienko przędli dopiero gdy sami zmienili swój system gospodarczy to ruszyli do przodu

Nie obosieczny kolego tylko jak ktoś myśli, że wejście do UE z automatu spowoduje cud gospodarczy ... to chyba się nie wyspał ... pomijając, że nauk też zbytnio nie zaczerpnął ... wszelakich
Łukasz napisał(a): - wyzysk sie skończy jak się zmniejszy bezrobocie bo żaden przepis nie poprawi sytuacji kiedy na miejsce po pracowniku, który "nie chciał dzwigać" czekają następni jeżeli trochę jest lepiej to dzięki emigracji zarobkowej ale co to za osiągnięcie, ze po latach zamkniętych granic powróciliśmy do XIX gdy jak przymierałeś głodem na Podhalu to sobie mogłeś zostawić rodzinę i jechać za chlebem.

I tu choć trochę racji pomijając inne bzdury ... natomiast kolego ... innej możliwości nie ma ... nie ma roboty ... trzeba sobie jej szukać ... kolega myśli, że po wiekach rządów sobiepańskiej i warcholskiej szlachty, zdebilowaciałych króli, ponad wieku Zaborów oraz prawie 50-u latach komuny będzie u nas jak w Anglii ??
Łukasz napisał(a):A co ma do tego wszystkiego O.Rydzyk to wiedzą chyba tylko ludzie ogarnięci obsesjami.

nie wiem czy czasem kolega obsesyjnie nie wielbi LPR :cry: :lol: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.11.2005 19:55

kaszubskiexpress napisał(a):...To nie Unia jest do bani,ale lokalni politycy,ktorzy swoj brak kompetencji zaslaniaja "ta straszna Unia".Pozdrawiam.

Cześć kaszubskiexpress.
No i nasz kandynat na "pierwszego" przepadł. :cry:
Dobrze , że PO nie weszła do rządu,
niech PIS sam realizuje, to co obiecał :!:
pozdrawiam ... i przepraszam, że trochę nie w temacie.
Ale Unia i wybory to wszystko jest POLITYKA.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 03.11.2005 21:23

Janusz Bajcer napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):...To nie Unia jest do bani,ale lokalni politycy,ktorzy swoj brak kompetencji zaslaniaja "ta straszna Unia".Pozdrawiam.

Cześć kaszubskiexpress.
No i nasz kandynat na "pierwszego" przepadł. :cry:
Dobrze , że PO nie weszła do rządu,
niech PIS sam realizuje, to co obiecał :!:
pozdrawiam ... i przepraszam, że trochę nie w temacie.
Ale Unia i wybory to wszystko jest POLITYKA.

Myślę ,ze to jest temat do działu ogólne rozmowy.Otwarcie tematu stoi otworem dla wszystkich.Pozdrawiam wszystkich ,,polityków''. :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.11.2005 21:48

bjur napisał(a):
Łukasz napisał(a): - Jak pozwolimu by UE ścigała u nas naszych obywateli ( nawet szkodników) to otwieramy drogę by jutro zaczęła ścigać za samo złe mówienie o UE

to kolega chyba wyczytał w ... "Pani Domu" ... innej możliwości nie widzę ...

Kolego bjur, generalnie zgadzam się z Tobą, ale........... przykład dobrałeś niezbyt trafnie - "Pani Domu" jest czasopismem dla kobiet i nie ma w nim ani krzty polityki. Skoro podajesz przykład tego tytułu, powinieneś wiedzieć kto jest jego wydawcą i jakie są poglądy tegoż wydawcy na temat Unii Europejskiej.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.11.2005 08:32

Co do Chin to miałem na myśli coś wręcz przeciwnego. U nas urzędnicy będą dyskutować o kolorach kamizelek i czy marchewka jest owocem a Chinczycy się gwałtownie rozwijają i staniemy sie skansenem. Co do Irlandii to pisałem tylko, ze to żaden przykład o cudach z UE tylko o koneczności liberalnych reform gospodarczych.
Jak ktoś ma słabą pamięć to niech sobie przypomni kto wprowadził pierwsze koncesje - KLD ( Tusk, Bielecki) na import benzyny. Tak więc nie podniecajcie się PO i PIS bo to wszystko tacy sami "liberałowie". Te chece o za i przeciw liberalizmowi to tylko na uciechę gawiedzi a o które ministerstwo naprawdę się rozbiły rokowania koalicyjne to przypominam, że o MSiWA dla J.Rokity.
W Paryżu może się mną nie interesują bo jestem nikim ale gdyby znalazł się ktoś kto może zagrozić im interesom a prawo będzie na to pozwalać to oczywiście mogą się nim zainteresować.
A co do tradycji to niby prawda naprawdę wielka szkoda, że nie ma w Polsce tradycji pracy tylko tradycja liczenia na okruchy z pańskiego stołu.
A pytanie dlaczego się do mnie agresywnie odnosisz czy to jest znak rozpoznawczy bezkrytycznych miłośników UE?
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 04.11.2005 12:40

Czytam...czytam....
jakoś pisać mi się za bardzo nie chce az tyle co wam:)

ale ogólnie.....też jak Kaszubskiexpress dziwie się, dlaczego niektórzy programowo nastawieni są źle do UE i straszą nią chorwatów.gdyby to była az taka kiepska instytucja to nikt by tam nie chciał być. A jak wiadomo kolejka raczej przydługawa kolejnych chętnych....

Nogę powiedzieć tylko tyle:
Jako posiadacz rodziny w Anglii (z dziada - pradziada, od czasów Armii Andersa) dopiero od wejścia do UE nie musze się prosić jakiegoś durnego wścibskiego urzędnika ,że chce się zobaczyć z dziadkiem czy babcią.Może dla kogoś to śmieszne, ale dla mnie bardzo odczuwalny plus.

I jako człowiek, który uwielbia podróże.....czy przeciwnicy UE pamiętają niedawną historię, gdzie Luwr mogli podziwiać przede wszystkim ze zdjęć w encyklopedii???

To oczywiście tylko przykłady.....
...rzeczy teraz już prawie dla wszystkich oczywiste, o których przeciwnicy UE jakoś nie chcą pamiętać....

a co do Ks. rydzyka...
w debacie przed referendum unijnym w Radiu M podawał jak w unii ludzie będa mieli wszczepiane chipy, żeby nimi łatwo sterowac........

To jeden z przykładów - argumentów.....gdzie można się pobłazliwie uśmiechnąć.....
ale czy mozna z takimi argumentami dyskutować?????
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 04.11.2005 12:54

a dla wielbicieli argumentów z którymi trudno dyskutowac.....

ekspert RM: - Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest słońce.
Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykład w
Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody "Bonaqua", i jako logo partii
Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców R. w Polsce, to nie
musielibyśmy się bać masonerii.

telefon do RM: - Postuluję wyrzucenie z nazwy telewizji Polsat liter: pol. Bo
to nie polskie. I co wtedy zostanie? Sat zostanie. I jak dodamy do tego skrót
od anteny, zobaczymy całą prawdę Sat-an!

ekspert na antenie RM: - Weźmy słowo "komputer". Wszystkie litery w tym
słowie przyporządkujmy kolejnym liczbom w alfabecie, potem dodajmy je do
siebie i pomnóżmy przez 6. Co otrzymamy? Otrzymamy 666.A więc i komputer i
Internet to narzędzia diabła.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.11.2005 13:19

Ja bez wiz do Państw Europejskich mogłem podróżować od kwietnia 1991. Dlaczego niby Ty musiałeś z tym czekać do wejścia do UE?
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 04.11.2005 13:54

[quote="antek"]
Jako posiadacz rodziny w Anglii quote]

jakoś tam musiałem się tłumaczyć po co i do kogo
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 04.11.2005 14:02

Łukasz napisał(a):Ja bez wiz do Państw Europejskich mogłem podróżować od kwietnia 1991. Dlaczego niby Ty musiałeś z tym czekać do wejścia do UE?

A zaproszenia do UK nie potrzebowałeś ? A mało było takich co z granicy bez przesadnego powodu zawracali ?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.11.2005 14:25

No to się zgadza ale chyba tylko z Anglią takie numery były.
Ja musiałem wyjechać 3 dni przed zniesieniem wiz i wystałem sie w dwóch ambasadach dlatego mi wolność podróżowania kojarzy się z kwietniem 1991.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Polska konta wejscia CRO w EU - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone