napisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2015 21:20
to może opiszę Wam trasę słowacja-węgry-serbia-czarnogóra.Dynów-Barwinek-preszów-koszyce-miszkolc-obwodnica Budapesztu-roszke (granica)-Pożega-użice-plieva-mojkowac-podgorica-sutomore
Startowałem z miejscowości dynów-80 km od Barwinka .Wyjechałem o 5 rano.Słowacja bez kosztów minąłem kawałek autostrady bokiem.Węgry e-winieta tygodniowa (ważna 10 dni)-42 zł kupiona przez internet.Serbia wjeżdża się na autostradę ,płaci się na bramkach koszt 2,5 euro i 3 euro.Do Belgradu jedzie się dość szybko.Od Belgradu prowadzi główna droga do Podgoricy,nawierzchnia jest dobrej jakości.Jedzie się całkiem dobrze.
My z tej drogi skręcaliśmy do miejscowości divcibare-mieliśmy tam nocleg.Byliśmy o 18. Po drodze z dzieciakami kilka razy stawaliśmy .Przejechaliśmy w sumie 940 km -13 godzin Dłużej o 2,5 niż podają nawigacje. Divcibare jest położone wysoko w górach w dojazd trochę zajmuje.
Na drugi dzień zjechaliśmy do Pożegi na główną drogę .Dalej były użice i zaczęly się góry.Za Pripoljem skręciliśmy na przejscie graniczne w kierunku Plieva (chcieliśmy po drodze zobaczyć kanion i Most na Tarze. Póżniej do Mojkovac i dalej droga do Podgoricy(obwodnica)i tunel Sozina 2,5 euro)
Droga powrotna to sutomore-bielo pole-cacak-nowy sad.Wyjechaliśmy o 9-na miejscu byliśmy o 20.Spędziliśmy godzinę na granicy.Z nowego Sadu wyjazd 9.do granicy godzinkę i niespodzianka .Trzy godziny stania(czwartek).Jakieś dwie przerwy i około 20 byliśmy w Barwinku.
Koszty płatnych dróg podałem a koszt paliwa ,odczytałem z kart to :
230 na starcie,kolejne tankowanie na granicy węgiersko -serbskiej 228,później dwa razy tankowałem w Czarnogórze za 30 i 50 euro i w drodze powrotnej węgry 120 zł.
łacznie zrobiliśmy około 3 tyś kilometrów.Silnik benzyna 1,2 75 km.
Trasa bardzo fajna i malownicza.Dwa kaniony zaliczone po drodze.
Ceny benzyny. słowacja 1,6 euro,węgry 440 forintów(od 410-do 460),serbia 150 dinarów(1,5 euro),czarnogóra 1,35.