napisał(a) slavko.v » 16.09.2017 17:51
Ja w tym roku co prawda z Gniezna, jechałem tak:
I dzień czas 14hGniezno-Stryków-Częstochowa-Żywiec-Zwardoń-Cadca-Zilina-Trnava-Kolarovo- Komarno-Budapest(ring)-Mohacs-Udvar-Bilje k/Osijek(nocleg),
II dzień 12h Bilje-Samac-Doboj-Zenica-Sarajevo-Scepan Polje- Podgorica-Tunel Sozina-Dobra Voda.
Powrót I dzień -trochę zmieniłem trasę, jechałem przez Serbię tak:
Dobra Voda-Podgorica-Bijelo Polje- Prijepolje- Uzice-Pozega-Valjevo-Sabac kierunek Novi Sad i potem autostradą w kierunku na Chorwację i zjazd na Sid na przejście graniczne Sid/Tovarnik, dalej Vukowar-Osijek i Bilje.
Czas przejazdu 13h, także 1h więcej niż przez Bośnię.
W przyszłym roku wymyśliłem jeszcze inna trasę, ale przez Serbię.
I dzień Gniezno-Środa Wlkp.-Rawicz-Wrocław-Kłodzko-Boboszów-Svitavy-Brno-Bratislava-Budapest(ring)kierunek Mohacs, ale skręcę na Baja i dalej na przejście graniczne H/SRB Backi Breg i nocleg w Serbii - Sombor.
II dzień Sombor-Vrbas i dalej autostradą do Beogradu, potem kierunek na Cacak, Uzice-Prijepolje-Brodarevo-Bijelo Polje-Podgorica-Dobra Voda.
Pewnie niektórzy wiedzą ale nie wszyscy, że Serbia buduje autostradę z Belgradu do granicy z Czarnogórą, budowa jest mocno zaawansowana, koniec jest przewidziany za 2-3 lata, ale odcinkami oddają do użytku. W tym roku otwarto odcinek Lig- Preljina k/Cacak, do przyszłego lata oddadzą następne odcinki.
Uważam, że przejazd przez Serbię do Czarnogóry jest alternatywą dla przejazdu przez Chorwację (zakorkowana w sezonie) i Bośnię, gdzie od przyszłego roku planowany jest remont drogi Foca-Scepan Polje, tym bardziej, że czas przejazdu przez Serbię
jest podobny. Poza tym jadąc przez Serbię mamy jedną granice mniej do pokonania.
Czarnogóra również zaczęła budowę autostrady z granicy z Serbią do Baru.
Także dla turystów z różnych krańców Polski, dojazd do Czarnogóry przez Serbię jest dobrą opcją