Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska [W-wa] - Czarnogóra [Kotor] - którą trasą?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 26.04.2017 13:25

Odświeżam, bo nie ma jak posłuchać bardziej doświadczonych:) Centralna Polska - Kotor, szczyt sezonu, przyjazd w niedzielę, ok. 10-11, trasa autostradowa, z noclegiem. Pytanie - jak z korkami sobotnimi, jeżeli wyjadę z centralnej Polski ok. 6.00? Licząc godzinowo, po ok. 14-16h można być nawet w okolicach Makarskiej, czy z uwagi na korki nie ma co na to liczyć? Chciałbym rano w niedzielę mieć do przejechania możliwie najmniej, a za.ch. nie wiem ile brać pod uwagę czasu na zatwardzenia (Wiedeń, Lućko, itp.).
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 26.04.2017 14:51

Wyjazd w sobotę 6.00, szczyt sezonu...? to korki, korki (CZ, A, SLO, HR)! Proponuje jazdę przez Słowację, Węgry nocleg w Chorwacji np. w Bilje. II dzień przejazd przez BIH (Sarajevo, Scepan Polje)... ja właśnie tak pojadę...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.04.2017 11:23

slavko.v napisał(a):Wyjazd w sobotę 6.00, szczyt sezonu...? to korki, korki (CZ, A, SLO, HR)! Proponuje jazdę przez Słowację, Węgry nocleg w Chorwacji np. w Bilje. II dzień przejazd przez BIH (Sarajevo, Scepan Polje)... ja właśnie tak pojadę...

Mógłbym się nie zgodzić :wink:
Kolega planuje wyruszyć o 6 rano z "centralnej Polski", czyli do Czech wjedzie około 10 (nie wiem gdzie dokładnie ta "Centralna Polska"), na granicy Slo/Hr będzie gdzieś w okolicach godziny 15 - 16 (w zależności jak szybko i z iloma postojami pojedzie), więc już nie powinno być takiego ruchu. To samo tyczy się bramek w Lučko. W tych miejscach największy ruch jest w sobotnie ranki i do południa, potem jest w miarę luźno bo każdy wieczorem chce być już nad Jadranem :oczko_usmiech: :mrgreen:
Jeśli nie będzie zdarzeń losowych to w Czechach i Austrii w sobotnie południe i popołudnie korków być nie powinno.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.05.2017 11:47

dids76 napisał(a):
slavko.v napisał(a):Wyjazd w sobotę 6.00, szczyt sezonu...? to korki, korki (CZ, A, SLO, HR)! Proponuje jazdę przez Słowację, Węgry nocleg w Chorwacji np. w Bilje. II dzień przejazd przez BIH (Sarajevo, Scepan Polje)... ja właśnie tak pojadę...

Mógłbym się nie zgodzić :wink:
Kolega planuje wyruszyć o 6 rano z "centralnej Polski", czyli do Czech wjedzie około 10 (nie wiem gdzie dokładnie ta "Centralna Polska"), na granicy Slo/Hr będzie gdzieś w okolicach godziny 15 - 16 (w zależności jak szybko i z iloma postojami pojedzie), więc już nie powinno być takiego ruchu. To samo tyczy się bramek w Lučko. W tych miejscach największy ruch jest w sobotnie ranki i do południa, potem jest w miarę luźno bo każdy wieczorem chce być już nad Jadranem :oczko_usmiech: :mrgreen:
Jeśli nie będzie zdarzeń losowych to w Czechach i Austrii w sobotnie południe i popołudnie korków być nie powinno.

dids76, nie ukrywam, że na to właśnie liczę. Centralna Polska to Radom:) Zastanawiam się nawet, czy nie opóźniać na trasie, aby tych zatwardzeń było, jak najmniej. Czyli co, mój pomysł wcale nie taki zły?:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.05.2017 11:59

rzdrozny napisał(a):dids76, nie ukrywam, że na to właśnie liczę. Centralna Polska to Radom:) Zastanawiam się nawet, czy nie opóźniać na trasie, aby tych zatwardzeń było, jak najmniej. Czyli co, mój pomysł wcale nie taki zły?:)

Zły nie jest, bo większość jednak na granicy i w Lučko jest rano lub do południa. Im tam będziesz później tym lepiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
agaj666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaj666 » 04.05.2017 22:28

Warto z Makarskiej jechać przez BiH? Potem Tatabanya - Żylina - Cieszyn?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.05.2017 10:13

agaj666 napisał(a):Warto z Makarskiej jechać przez BiH? Potem Tatabanya - Żylina - Cieszyn?

środkowa i południowa Bośnia jest świetna krajobrazowo, również dla kierowcy są wspaniałe odcinki do jazdy, czasem jadąc drogą Mostar -> Banja Luka musieliśmy się wręcz odganiać od robienia zdjęć czy podziwiania widoków, oczywiście to wszystko tylko jeśli ładne krajoobrazy i urozmaicona droga stanowią dla kogoś atrakcję, jeśli zależy Wam tylko na szybkim przejeździe, to wracajcie autostradami
agaj666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaj666 » 05.05.2017 21:48

Nie zależy nam na wyścigu z czasem. Przy takiej odległości godzina czy dwie nie robią różnicy.
Czyli wracamy przez BiH ale chyba nie przez Mostar, bo droga za bardzo w bok odbija.
A może nie?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.05.2017 22:17

obserwuję temat,ponieważ w tym roku ruszam przez Bośnię do Czarnogóry.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 05.05.2017 22:21

Z napisał(a):obserwuję temat,ponieważ w tym roku ruszam przez Bośnię do Czarnogóry.

Zdradzasz Chorwację ?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.05.2017 08:01

Z napisał(a):obserwuję temat,ponieważ w tym roku ruszam przez Bośnię do Czarnogóry.

pozytywnie zazdroszczę i polecam (jeśli nie jechałeś); szczególnie przejazd od Sarajewa do Żabljaka przez Kanion Pivy, Durmitor i dalej na płd Kanion Moraca (jeśli Wam po drodze)
Ostatnio edytowano 06.05.2017 08:30 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.05.2017 08:28

yzedef napisał(a):

Zdradzasz Chorwację ?

A gdzie tam,tydzień w Petrovacu,potem tydzień w Zuljanie i na koniec tydzień u Daria :D .
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.05.2017 08:32

te kiero napisał(a):

pozytywnie zazdroszczę i polecam (jeśli nie jechałeś); szczególnie przejazd od Sarajewa do Żabljaka przez Kanion Pivy, Durmitor i Kanion Moraca (jeśli Wam po drodze)

Mi wszystko po drodze,mam dwa noclegi w trasie,jeszcze nie wybrałem miejsc lecz chciałbym aby jeden był gdzieś na początku Bośni a drugi pod koniec, lub w Czarnogórze.Muszę przestudiować te Wasze przejazdy i wybrać jakąś trasę,w tym roku jadę bez motocykla,więc będzie łatwiej bez przyczepki jechać.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 06.05.2017 09:37

Polecam nocleg w Foce w Auto Camp Drina. Dwa lata temu byliśmy-super. Dojechaliśmy na godzinę 19.15, kolacja ,spanie i rano o 5.00 wyjazd w Kanion, Durmitor-niezapomniane śniadanie z górami w tle , most Durdevica i dalej na miejsce( dojazd na 17.00). Według mnie to najlepsza opcja, żeby jak najwcześniej rano w kanion wjechać, słońce nie świeci jeszcze mocno, ruch praktycznie żaden.
Parę fotek z Durmitoru
DSC00140.JPG
IMG_20150816_085216952.JPG
DSC00398.JPG
DSC00330.JPG
DSC00307.JPG
DSC00275.JPG
DSC00264.JPG
DSC00259.JPG
DSC00255.JPG
DSC00218.JPG
DSC00211.JPG
DSC00186.JPG
DSC00183.JPG
DSC00140.JPG
DSC00112.JPG

Ostatnie zdjęcie to droga międzynarodowa, autentycznie:)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.05.2017 12:41

Z napisał(a):Mi wszystko po drodze ...

To tak jak u mnie, tylko czasami czasu zabraknie ... :D Dlatego będzie trzeba wrócić kiedyś do Czarnogóry. :wink:
rufus295 napisał(a):Parę fotek z Durmitoru

Ta "pasiasta" górka (4. fot.) to chyba słynny Prutaš.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polska [W-wa] - Czarnogóra [Kotor] - którą trasą? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies