Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska [W-wa] - Czarnogóra [Kotor] - którą trasą?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kondziol
Plażowicz
Trasa podkarpacie - Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondziol » 31.07.2016 14:53

Siema, wybieramy się 05.08 z Sanoka (podkarpacie) do Ulcinj, chcemy jechać trasą Sanok-Barwinek-Koszyce-Budapeszt-Osijek-Sarajevo-Podgorice-Ulcinj. Jechał ktoś tą trasą, albo podobną ? Może doradzacie jakąś modyfikację ? Jaki będzie koszt autostrad na Chorwacji? Nie mogę znaleźć tego odcinka w cennikach.
Kurde przeglądam inne wątki i widzę, że droga przez Bośnię nie jest za bezpieczna, a przejazd autostradą przez Chorwację to koszt 150 zł w jedną stronę :/
Użytkownik usunięty
Re: Trasa podkarpacie - Czarnogóra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2016 15:59

kondziol napisał(a):Siema, wybieramy się 05.08 z Sanoka (podkarpacie) do Ulcinj, chcemy jechać trasą Sanok-Barwinek-Koszyce-Budapeszt-Osijek-Sarajevo-Podgorice-Ulcinj. Jechał ktoś tą trasą, albo podobną ? Może doradzacie jakąś modyfikację ? Jaki będzie koszt autostrad na Chorwacji? Nie mogę znaleźć tego odcinka w cennikach.
Kurde przeglądam inne wątki i widzę, że droga przez Bośnię nie jest za bezpieczna, a przejazd autostradą przez Chorwację to koszt 150 zł w jedną stronę :/

tutaj masz opis przez Serbię,moim zdaniem szybciej.
polska-czarnogora-ktora-trasa-t30717-150.html

W ubiegłym roku jak wyjechałem o 21 z Dynowa to w Sarajewie byłem o 14 .Ale wjechałem w burzę.
Czy niebezpiecznie-normalnie.

ten odcinek autostrady mozesz minac jadac na pecz M60 i potem na slavonski brod.ale ona nie bedzie kosztowała duzo.Przez Chorwacje to bedziesz mial sporo km wiecej
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 31.07.2016 16:04

Witaj.
Od trzech dni jesteśmy w Ulcinj.
Nasza trasa to:
Kraków-Chyżne-Zvolen-Śahy-Budapeszt-Udvar-Osijek-Samac-Doboj-Sarajevo-Foća-Hum-Podgorica-Budva-Ulcinj.

Przez Słowację wolno, Węgry od Budapesztu autostrada pusta,Chorwacja nasza trasa była bezpłatna,BiH przejazd w ciągu dnia,bezpiecznie, przed Sarajevem kawałek płatnej autostrady 5.5-6 BAM,Czarnogóra 2.5 euro tunel.
Trasa od Czarnogóry piękna, granica Hum. Dużo zakrętów, tuneli,przepaści.Drogi w górach wąskie, trzeba czasem zjechać by przepuścić auto z naprzeciwka. Duże wyzwanie dla samochodu i kierowcy,człowiek zmęczony ale widoki to wszystko wynagrodzą. Uważać trzeba na wszechobecne krowy, chodzące po drogach samopas.W górach uwaga na kierowców ścinających zakręty.
kondziol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondziol » 31.07.2016 16:21

Dzięki za podpowiedzi, Pedros29 ile zajęło Ci przejechanie tej trasy ? Dodam jeszcze że wyjeżdżamy o 18 z Sanoka czyli granicę Bośni przekraczalibyśmy gdzieś o 4 rano. W innych wątkach ludzie piszą o możlwej konieczności objazdów w Bośni prowadzących niejednokrotnie drogami bez asfaltu, piszą też o jakichś osuwiskach. Dlatego pytam czy jazda przez Bośnię jest bezpieczna ?
Ostatnio edytowano 31.07.2016 16:29 przez kondziol, łącznie edytowano 1 raz
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 31.07.2016 16:28

28.07 o 11:30 wyjazd z Krakowa. Dwa postoje po 20 minut, 23:00 postój na Chorwacji, Dakovo.
29.07 o godz. 6:00 wyjazd, w Ulcinj około 17:00, w tym dwa postoje. Trasa wolna, trudna, ale tak jak wspomniałem - od Czarnogóry piękna. Kilka kilometrów przed granicą BiH z Czarnogórą asfalt jest szerokości ok. 2m, bądź nie ma go wcale, tam są te osuwiska, ale ogólnie rzecz biorąc jest bezpiecznie jeśli jedzie się w dzień. Dlatego zaplanowaliśmy przekroczenie granicy BiH - Czarnogóra w dzień.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.07.2016 16:35

kondziol napisał(a):Siema, wybieramy się 05.08 z Sanoka (podkarpacie) do Ulcinj, chcemy jechać trasą Sanok-Barwinek-Koszyce-Budapeszt-Osijek-Sarajevo-Podgorice-Ulcinj. Jechał ktoś tą trasą, albo podobną ? Może doradzacie jakąś modyfikację ? Jaki będzie koszt autostrad na Chorwacji? Nie mogę znaleźć tego odcinka w cennikach.

...zdecydowanie szybciej przez Serbie....w 2006 roku jechaliśmy do Czarnogóry 2 miesiące od proklamowania Jej niepodległości...jechaliśmy przez Bośnię i Chorwację...wracaliśmy przez Serbie...i powrót był zdecydowanie szybszy..pozdrawiam!
kondziol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondziol » 31.07.2016 16:42

Dzięki Pedros, czyli te osuwiska są przed samą Czarnogórą, to my też tam bylibyśmy w dzień. Jak byś mógł to napisz jeszcze parę słów o samym Ulcinj. Dużo ludzi, słyszałem że na plażach spory tłok, plażujecie na tej Velikiej Plaży ? Jakie ceny np. za obiad, piwko ? No i jaką tam macie aktualnie temperature ? :D
Vonples trasę przez Serbię odrzuciłem ze względu na to, że dowiedziałem się że miejscowi w pt wracają z Niemiec, jest duży tłok na granicy i drogach do tego piją i palą grille przy drodze. Nie wiem czy tak faktycznie jest :D
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 31.07.2016 16:47

Tak, jesteśmy na Velikiej Plaży. Wolnych miejsc pod parasolami jest sporo, dodatkowo na plaży jest miejsce na rozłożenie własnego kocyka. Piwo w sklepie ok. 1€, obiady mamy we własnym zakresie, ponieważ jesteśmy kawałek od centrum i dopiero się tam wybieramy. Temperatura w tym momencie to 36st. C.
kondziol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondziol » 31.07.2016 16:50

Dzięki za info i miłego odpoczynku :D
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.07.2016 16:56

Ulcinj...my byliśmy kilka kilometrów za Ulcinj ( w stronę Albanii) ..plaża nazywała się "copacabana"..i była fantastyczna..piaskowa,,..polecam
kondziol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondziol » 31.07.2016 17:16

Dzięki Vonples :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2016 18:07

Vonples trasę przez Serbię odrzuciłem ze względu na to, że dowiedziałem się że miejscowi w pt wracają z Niemiec, jest duży tłok na granicy i drogach do tego piją i palą grille przy drodze. Nie wiem czy tak faktycznie jest :D[/quote]
tak i jeszcze tańcza na autostradzie.Wiekszosć drogi pokonujesz autostrada.wjezdzasz w miszkolcu a wjezdzasz za Belgradem.

zatrzymuja sie na punktach,jedza jak kazdy i tyle ,przeciez oni (miejscowi czyli Turcy)tez sa w drodze.

Dodam jeszcze,ze w Czarnogórze,mozesz spotkać osły i krowy na drodze(miejscowe).
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 01.08.2016 19:39

Hej, a ja jadę 27.0 do Utjehy. Wyjazd z Zabrza, przez Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię. Nocleg w Sarajewie. Na drugi dzień przez Hum, Podgoricę do Utjeha. Pozdrawiam.
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 01.08.2016 19:44

Uczulam na bezpieczeństwo na trasie już w Czarnogórze - miejcie oczy szeroko otwarte , choć czasem i to może nie pomóc :'(
Ku przestrodze:
http://forum.karawaning.pl/topic/22213- ... tka/page-8
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 01.08.2016 20:03

Włosy dęba stają jak się ogląda ten wypadek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polska [W-wa] - Czarnogóra [Kotor] - którą trasą? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies