napisał(a) slavko.v » 27.07.2015 21:32
z Dobra Voda do Polski, wracałem 12.07, tak: Dobra Voda- Tunel Sozina 2,5E- Podgrorica-Niksić-Kanion rzeki Pivy- Hum/Scepan Polje- Brod-kanion rzeki Bistricy- Sarajevo-Zenica-Samac-Osijek-Bijle trasa ok. 600km - 10h. Krócej o 100km niż przez Chorwację autostradami-czas ten sam.
Tunel Sozina - warto jechać, oszczędność czasu i km.
od Tunelu do Pluzine -szybki jak na czarnogórskie warunki przejazd
kanion rzeki Pivy - piękne widoki, tunele, zapora, góry, rzeka. Na drodze leżały mniejsze lub większe kawałki skał, w trakcie przejazdu pogoda była słoneczna - w trakcie deszczowej i wietrznej pogody przejazd jest niebezpieczny! (w zasadzie wtedy lepiej tamtędy nie jechać, bo można zaliczyć spotkanie z kamieniem na aucie, albo droga może być nie przejezdna, z powodu osuwisk)
most graniczny MNE/BIH - na granicy zero aut,
przejazd od Hum/Scepan Polje do Brod - ponad 20km droga asfaltowa - tylko lewy pas (asfalt kiepskiej jakości-wyrwy, dziury) wolna jazda ok. 10km/h. Jeżeli ktoś jechał z naprzeciwka, trzeba było zjechać na prawy pas (na którym znajdują się kamyszki) i stanąć, osobówką nie sposób jechać.
Brod-Sarajevo - przejazd kanionem rzeki Bistricy, w Sarajewie bez korków
Sarajevo-Zenica autostrada 3,2E (odcinek autostradowy dłuższy o ok. 10 km niż w zeszłym roku)
Zenica-Samac przejazd doliną rzeki Bosny.
Samac-przejście graniczne 2 min., tylko chorwacki celnik pytał się, czy mamy coś do oclenia.
dojazd do Bilje krajówką - szybki, prosty (proste odcinki drogi, nawet po ok. 5km)
nocleg w Bilje - sobe Jelić polecam 10E/osoba bardzo mili i gościnni gospodarze.
2 dzień
wyjazd 6,20
Udvar- zakup matricy węgierskiej 10dniowa-41zł, płaciłem kartą
ring Budapesztu - trochę się korkowało w stronę Wiednia (ok. 30min jechałem w żółwim tempie- z trzech pasów, zrobiły się dwa, potem jeden), węgierskie autostrady proste i szybkie - ciekawe tunele nad polami uprawnymi,
Komarom-Komarno - zakup winiety Słowackiej 10E
Kolarovo-Sala-Galanta-Trnava
Trnava-Zilina autostrada
Cadca-Jablunkov-Cieszyn-Skoczów-Żory-Tarnowskie Góry-Jarocin-Gniezno
21.45 - 15,5h z przerwą obiadową na Zaolziu 35min.
Najgorszy był odcinek w Polsce od zjazdu z A1 przez Tarnowskie Góry-Jarocin.
Cała trasa powrotna ok. 1640km.