Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polscy żołnierze w Bośni

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter83pl
Cromaniak
Polscy żołnierze w Bośni

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 31.08.2009 21:05

Witam,
Będąc na wycieczce po Bałkanach trafiłem również na wodospady Krawica (polecam). Jednak nie o tym ... spotkałem tam polskich żołnierzy. Mam więc pytanie - czym w obecnej chwili zajmują się siły pokojowe w Bośni bo jeżdżąc po tym kraju, nawet po b.odludnych miejscach nie spotkałem patroli oprócz tego jednego honkera, którym przyjechali żołnierze na wypoczynek nad wodospadem.
Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.08.2009 21:31

Zajmują się głównie przejadaniem pieniędzy pochodzących także z naszej kieszeni (podatków). Raczej już nie zajmują się rozminowywaniem, natomiast widziałem kilka lat temu konwój wesołych włoskich karabinierów na maksa obładowanych kontrabandą głównie papierosami. Obecne w Bośni stacjonują głównie siły policyjne.

http://wyborcza.pl/1,76842,5013658.html

Bośnia nie jest spokojnym krajem. Jest sztucznie utrzymywana jako całość. Dopóki szeroką strugą płyną dotacje z UE oraz jest szansa na szybkie przyjęcie do UE, nikomu nie opłaca się za bardzo rozrabiać. Ale gdybym miał stawiać na to gdzie ewentualnie zacznie się konflikt to najbardziej gorącym obszarem jest Hercegowina zamieszkana przez Chorwatów którzy woleli by połączenia się z macierzą
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 31.08.2009 22:06

Dlaczego temat ten jest w podforum "Kultura Chorwacka"?

8O

:?:
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.09.2009 07:29

Z chęcią umieszczę go gdzie indziej tylko gdzie? Poza tym polityka i historia jest tak samo częścią kultury jak kuchnia i muzyka.

Co do spokoju w Bośni - nie wydaje mi się że to państwo ponownie stanie się miejscem działań wojennych. Serbowie raczej nie pomogą bo mają na głowie własne problem, Chorwacja raczej też nie - za bardzo chcą do unii. Co ciekawe tereny części serbskiej wyglądają miejscami b.porządnie i bogato np. Banja Luka, choć są też biedne rejony jak np. rejony Gacko. Odniosłem jednak mimo wszystko wrażenie że sytuacja się trochę unormowała, nawet w okolicach Banja Luki (stolicy RS) stoją odnowione bądź nowe meczety...
Pozdrawiam
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 01.09.2009 07:51

piter83pl napisał(a):Witam,
Będąc na wycieczce po Bałkanach trafiłem również na wodospady Krawica (polecam). Jednak nie o tym ... spotkałem tam polskich żołnierzy. Mam więc pytanie - czym w obecnej chwili zajmują się siły pokojowe w Bośni bo jeżdżąc po tym kraju, nawet po b.odludnych miejscach nie spotkałem patroli oprócz tego jednego honkera, którym przyjechali żołnierze na wypoczynek nad wodospadem.
Pozdrawiam

w tym roku dwa Polskie Honkery pod koniec czerwca spotkałem w Makarskiej w porcie przy tym budowanym budynku
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 01.09.2009 12:50

piter83pl napisał(a):Co do spokoju w Bośni - nie wydaje mi się że to państwo ponownie stanie się miejscem działań wojennych.

Przed ta okropna wojna tez nikt nie mogl uwierzyc i nikomu sie nie wydawalo, ze do dzialan wojennych dojdzie.

Bylo to znacznie bardziej niewiarygodne, niz teraz.

:(
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.09.2009 15:12

Tu się zgodzę, ale weź pod uwagę również to że ludzie mają w pamięci niedawną wojnę i wątpię by znów mieli na powtórkę tego koszmaru...
Pozdrawiam
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 01.09.2009 16:20

piter83pl napisał(a):Tu się zgodzę, ale weź pod uwagę również to że ludzie mają w pamięci niedawną wojnę i wątpię by znów mieli na powtórkę tego koszmaru...
Pozdrawiam

Uwierz mi ze ci, ktorym na tej poprzedniej wojnie zalezalo, tylko chcieli zarobic. Nic wiecej. Do tego uzywali niewysztalconego, glupiego narodu.

Taka sama motywacje moga miec teraz, skoro kryzys da sie odczuc, a gospodarka niezbyt sie poprawia :roll:

Niestety, ja nie uwazam ze ktokolwiek na tych obszarach Balkanskich zmadrzal po tej calej wojnie. Nadal nienawisc i nienawisc :cry:
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 01.09.2009 20:24

Bośnia i Hercegowina - no cóż jedna wielka beczka prochu. Tak było i jest. A czy będzie ?
Wystarczy poobserwować życie polityczne tego kraju. Politycy tych trzech nacji nie pałają do siebie miłością.
Serbowie nie ukrywają, że woleliby przyłączyć swoją Republikę Serbską do Serbii.
Chorwaci z Hercegowiny - prawie każdy ma również Chorwacki paszport. Wystarczy odwiedzić Livno - Oni wprost mówią, że to historyczna Chorwacja. I tęsknią za czasami Króla Zvonimira. Nawet tego nie ukrywają na swoich miejskich stronach www.livno.ba.
Bośniacy - Muzułmanie, trochę sztuczny naród. Pomimo, że generalnie w bośni i hercegowinie dotychczas nie było różnic językowych jako takich a jedynie istniały dialekty - w poprzek obecnych różnic narodowościowych. Każda z obecnych nacji mówiła tak samo na tym samym terenie. Może tylko innego alfabetu używali do zapisu. Obecnie muzułmanie tworzą trochę na siłę "swój" język. Co starszych dziwi, dlaczego mają mówić inaczej niż dotychczas.
Muzułmanie oskarżają Chorwatów o dyskryminacje w Mostarze, Serbów w RS i brak współpracy z przy tropieniu zbrodniarzy i miejsc pochówków pomordowanych.
Serbowie oskarżają Muzułmanów o panoszenie się w Sarajewie, Chorwatów o zwrot "ich" ziem i majątków po akcji HV, HVO i Muzułmanów w trakcie OLUJI na terenie BiH. Jakby zapominając, że przybyli na ziemie zachodniej BiH uciekając przed Turkami.
Chorwaci oskarżają Muzułmanów o islamizację Neuma oraz panoszenie się Izedbegovića w Sarajewie, Serbów o ..... itp. itd.
Nadzieja w młodych, o ile politycy zaprzestaną w szukaniu różnic - szczególnie tych sztucznie tworzonych języków "narodowych".

Z drugiej strony, czy mamy prawo do tłumienia tworzących się tożsamości. Prawa Chorwatów do życia w państwie chorwackim, Serbów w serbskim. Czy ponad 5 wieków bytności Serbów na terenach zach. BiH to wystarczający czas aby uznać prawo Serbów do ziemi, skoro Serbowie czy też Chorwaci (a może też Bogomiłowie - których tak naprawdę "narodowość" nie jest znana, poza tym że byli Słowianami) przechodzący pod przymusem, czy też nie, na islam to po ponad 5 wiekach innych naród, a co za tym idzie prawa Muzułmanów do stworzenia własnego państwa.
Wolę nie oceniać, a jedynie podziwiać piękno tego kraju - póki tam spokojnie. A my na pewno nie rozwiążemy ich problemów. Oby się jedynie wzajemnie nie powyrzynali.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 02.09.2009 16:30

Najbardziej z tego wszystkiego dziwi mnie to że Chorwaci i Muzułmanie, którzy w trakcie wojny walczyli między sobą tworzą teraz własne państwo razem. To chyba najbardziej kuje w oczy jeżeli chodzi o bezsensowność tej wojny. Z drugiej strony byłem zdziwiony w RS ile jest tam meczetów - więc jakoś muszą się dogadywać. Wydaje mi się też że dużą rolę w tym całym konflikcie mają zadrażnienia z czasów II W.Ś., gdzie Chorwaci opowiedzieli się po zupełnie innej stronie konfliktu niż Serbowie...
Pozdrawiam
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 03.09.2009 21:26

Mój mąż właśnie wrócił z misji w Bośni,nadal jest tam sporo wojska,on akurat służył w hiszpańskim batalionie,ale kontyngent powoli będą zmniejszać.Policjantów więcej jest chyba w Kosowie. Mój mąż stacjonował w Sarajewie, a mniejsze posterunki są jeszcze w paru innych miejscach. Generalnie chodzi o utrzymanie porządku,czasami miejscowi proszą o pomoc,jak coś sie szykuje, np. obchody rocznicy masakry w Srebrenicy.
Ale jak ktoś już wspomniał to kocioł, w którym ciągle wrze,prawie każdy ma broń i czeka na odpowiedni moment, choć ci ludzie próbują normalnie żyć.

Aha, jeszcze jedna rzecz: nie za Wasze pieniądze jeżdżą na wodospady czy do Chorwacji, armia już teraz na nic nie daje (kryzys), no może samochód,ale często samochód jest wypożyczony z wypożyczalni za normalną cenę i za ich własną kasę,więc nie piszcie bzdur, jak nie wiecie, proszę
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.09.2009 14:22

Ja w żadnym wypadku nie miałem nic przeciwko temu że żołnierze sobie wypoczywali - uważam że bardzo dobrze że poznają kraj w którym służą i po służbie powinni wręcz wypoczywać.
Zastanawia mnie jednak czy są miejsca gdzie np. bez obecności EUFOR byłoby trudno utrzymać porządek - tak jak np. w Kosovskiej Mitrovicy w Kosowie.
Pozdrawiam
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 04.09.2009 14:34

Całkiem subiektywne odczucia mojego męża są takie,że jak całkowicie wycofają wojsko z Bośni, to znów się zaczną konflikty,większość tych ludzi ma broń i pamięta i niestety chce zemsty (jakkolwiek to brzmi). Przed siłami EUFOR jakiś tam respekt czują, niektórzy traktują żołnierzy całkiem przyjaźnie, mój mąż nigdy nie spotkał się z negatywnym nastawieniem.Ludzie zdają sobie sprawę, że wojsko jest przede wszystkim po to,żeby pilnować tego porządku, który teraz mają,żołnierze wykonują też wiele innych działań,takich już typowo wojskowych,o których raczej nie będę pisać, pewnie i tak wiem niewiele.

Piter ten dopisek dot. wypoczynku raczej nie był do Ciebie,Tobą kieruje czysta ciekawość, tak jak i mną,co to wojsko właściwie tam robi,ale już Kir wypowiada się w całkiem innym tonie i to z Nim się nie zgadzam
pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.09.2009 14:45

Rozumiem że nie możesz za wiele pisać, swoją drogą to jeszcze wiele miejsc zostało tam do rozminowania... ba do oznaczenia jako zaminowane. Swoją drogą to z jakiegoś dziwnego powodu, ale Republika Serbska w BiH robiła na mnie znacznie lepsze wrażenie jeżeli chodzi o porządek i generalnie odczucie stabilności. Czemu tak był? Trudno powiedzieć, ale moja druga połowa też miała takie odczucia.
Powiedz mi, bo może wiesz - jak wygląda struktura narodowościowa we częściach federacji i republiki? Bo z tego co zaobserwowałem to raczej nie mieszają się Serbowie z Chorwatami - muzumanie mają meczety zarówno w jednej jak i drugiej części. Swoją drogą to dystrykt Brcko też jest dość ciekawą sprawą..
Pozdrawiam
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 04.09.2009 15:28

Mineło 70 lat od 1.09.39 , 65 lat od wypadków na Wołyniu, 63 lata od "wyzwolenia" przez Armię Czerwoną , 62 lata od Akcji Wisła i w Polsce na Ukrainie w Rosji i na Litwie są Gitarzyści , którzy grają na Narodowych strunach . Wystarczy posłuchać Naszego Prezydenta i Ichniego Premiera , jedyna Tymoszenko cichutko uderzała w struny pozostali szarpali niemiłosiernie .
A kościoły Katolicki Prawosławny i Grekokatolicki nie zchowują milczenia wręcz odwrotnie np Radyjko Ojca Dyrektora .
A co można powiedzieć o kraju gdzie są jeszcze pola minowe a w większości rodzin opłakują braci siostry i dzieci ?
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Polscy żołnierze w Bośni
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone