I.
W listopadzie 2022 r. Iron Maiden ogłasza kolejną trasę po Europie, tym razem halową. Moja Córka - hardfanka kupuje bilety na 9 czy 10 koncertów. W tym 22 lipca w Bilbao. No to ja też pójdę w dawny Manifest PKWN, no nie?
Dopiero 5 raz, ale pójdę
Ostatecznie na miejscu w dzień koncertu dokupiliśmy także bilety dla Żony i Syna, zatem byliśmy w komplecie:
Córka - na barierkach 1st row
Ja - po lewej na trybunach patrząc od sceny
reszta - po prawej na trybunach patrząc od sceny
Ale po kolei. W listopadzie '22 obczailiśmy fajnie wyglądające mieszkanie w okolicach Bilbao w miejscowości Trapagaran.
Cena dla czwórki - 2300 zł polskich.
Całe szczęście, że zrobiliśmy to wtedy, bo po zakupie biletów lotniczych na ok 2 mce przed lotem, ceny takich apartmanów chodziły od 2-3 razy drożej.
Co innego bowiem, gdy szukasz "dwójki, no ew. "trójki" ale gdy szukać już czegoś w miarę dla 4 osób i chcesz mieć własną łazienkę - podaż znacząco sie ogranicza, a ceny mają tendencję "szalejącą"
Mieszkanie mamy od 16.07-23.07 (22.07 jest koncert w Bizkaia Arena w Bilbo)
No to skoro przylatujemy do Barcelony 13.07, to mamy trzy noce i kawałek drogi
Noclegi:
a. 2 noce rezerwuję na granicy Pirenejów Centralnych w słodkim malutkim miasteczku Roda de Isabena (140 Euro)
b. 1 noc obok Pampeluny (tutaj mamy dwie dwójki - każda po 43 Euro)
c. powrót to nocleg w Saragossie - w samym centrum miasta za ok 70 Euro
d. i ostatni nocleg rezerwowany już na miejscu dwa dni przed nim w Manresa (niedaleko Montserrat) - 85 Euro
Szokujące ceny aut wcześniej zrobiły się nagle do przyjęcia i w maju rezerwuje przez DiscoverCars "Opel Corsa or similar" w wypożyczalni RecordGo, cena za 12 (a właściwie 13) dni to 180 Euro.
Tanio jak na lato, zatem dokupuję za 90 Euro CDW Super Cover na wszystko.
Na miejscu dostaję fajnego niebieskiego Forda Puma (bez dopłat).
Lot z GDN 13.07 lekko opóźniony linią Wizzair (koszt dla 4 osób 1000 PLN z kartą WDC)
Powrót z Barcelony 25.07 lekko opóźniony linią Ryanair (koszt dla 4 osób 1000 PLN.
Wypożyczalna RecordGo (jak i inne car rentale) jeśli lądujesz na Terminalu 2 na El Prat - jest od razu naprzeciwko wyjścia z lotniska, jeszcze w samym terminalu. Zresztą, rzadko się to zdarza, ale przylecieliśmy do hali odlotów i przechodziliśmy przez pół terminalu przy ludziach oczekujących na swój lot
15 minut w kolejce do RecordGo - nikt nie namawiał mnie już na dodatkowe ubezpieczenie, co dziwne, bo zawsze to robią
Pobierają 1100 Euro blokady na karcie (jeszcze nie zwrócili, ale to może potrwać, bo wpierw oni odblokowują, a potem mój bank, ostatnio po odblokowaniu przez Car rental w Liverpoolu czekałem w banku jeszcze 10 dni aż łaskawie zwolnią)
oraz 85 Euro za bak paliwa - właśnie widzę, że mi już zwrócili (po 2 dniach, czyli ekspresowo szybko)
odbiór auta jest 50 metrów dalej - nie trzeba iść nigdzie kawał drogi. Auto ma niecałe 31 tkm, jak będę oddawał będzie miało niecałe 34 tkm
Jedziemy w Pireneje! Z przystankiem w Lleida.