Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
wiola2012
Cromaniak
Re: Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.08.2023 20:38

Nie zauważyłam Twojej relacji 8O . Na swoje usprawiedliwienie mam tylko (aż) to, że zacząłeś pisać, jak byłam na wakacjach 8).
Ale lepiej późno niż wcale, tylko tego nadrabiania trochę miałam. Z miejsc z zajawki znam Tarragonę ( osobiście) , Saragossę kojarzę z rękopisem , Santander - wiadomo :lol:. Oglądam więc Twoje zdjęcia z uroczych, hiszpańskich miasteczek i wspomnienia hiszpańskich wakacji wracają :hearts: .
Piękne zdjęcia i piękne wspomnienia :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.08.2023 10:26

Ta kamienna zabudowa (pierwsze kilka zdjęć) taka trochę belgijska ;) Z Brugią mi się skojarzyło.
Pięknie! :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.08.2023 22:44

Melduję , że zabieram się ;) z Wami , sorki za moje gapiostwo , pędzę na początek raz jeszcze . . .
Piękne rzeczy pokazujesz i planowane :coool:

Pozdrawiam
Piotr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.08.2023 10:11

Nadrobiłem po przerwie. Bardzo fajne miejsca pokazujesz, bardzo fajne ... :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.08.2023 10:20

Michał, Ty już wróciłeś z Lefkady?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.08.2023 10:54

piekara114 napisał(a):Michał, Ty już wróciłeś z Lefkady?

Tak, wróciłem. Oczywiście, relacja będzie ;)

pozdrawiam, Michał
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2023 11:07

majkik75 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Michał, Ty już wróciłeś z Lefkady?

Tak, wróciłem. Oczywiście, relacja będzie ;)

pozdrawiam, Michał
No to czekam :mg:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.08.2023 12:03

tony montana napisał(a):Poza tym raczej bałbym się ich fotografować - oni tacy krewcy ;)

Co do krewkich, to w tym roku spotkaliśmy się z takimi:

20230714_185805.jpg

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.08.2023 07:35

Nefer napisał(a):Całkiem urokliwie :) . Ładny ten portal w pierwszym z odwiedzonych przez Was kościołów (zdjęcie nr 3). :)

Tak, cała Vitoria warta grzechu uważam :)

marze_na napisał(a):Wszystko było ładnie, aż do ostatniej foty :oczko_usmiech: .
Jeśli coś mnie do Hiszpanii zniechęca to właśnie ta fatalna nadmorska zabudowa :evil: .

Zgadza się, CZĘŚĆ Hiszpanii jest niesamowicie zabudowana i to nie takimi niskimi hotelami / pensjonatami jak tutaj ale wieżowcami... i to jest dość słabe.
Natomiast jeśli na mapach popatrzysz na wszystko co jest od Gibraltaru na wschód to nie znajdziesz niepodobającej się Tobie zabudowy, tylko białe domki :)

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):Next: kąpiel w Castro-Urdiales

Wszystko było ładnie, aż do ostatniej foty :oczko_usmiech: .
Jeśli coś mnie do Hiszpanii zniechęca to właśnie ta fatalna nadmorska zabudowa :evil: .
Zabudowa może i średnia, ale plaża nie zastawiona leżakami, a to dla mnie ważniejsze :mg:

Leżaków na tej plaży nie było, plaża była dość przeciętna i nawet z nieco mętną wodą, ale za drugim razy gdy byliśmy w Castro-Urdiales przed samym wyjazdem do Saragossy - byliśmy na innej plaży, wschodniej, i tam, mimo sporej ilości ludzi było cudownie :0

wiola2012 napisał(a):Nie zauważyłam Twojej relacji 8O . Na swoje usprawiedliwienie mam tylko (aż) to, że zacząłeś pisać, jak byłam na wakacjach 8).
Ale lepiej późno niż wcale, tylko tego nadrabiania trochę miałam. Z miejsc z zajawki znam Tarragonę ( osobiście) , Saragossę kojarzę z rękopisem , Santander - wiadomo :lol:. Oglądam więc Twoje zdjęcia z uroczych, hiszpańskich miasteczek i wspomnienia hiszpańskich wakacji wracają :hearts: .
Piękne zdjęcia i piękne wspomnienia :)

A gdzież to bywałaś i gdzie relacja? :)

maslinka napisał(a):Ta kamienna zabudowa (pierwsze kilka zdjęć) taka trochę belgijska ;) Z Brugią mi się skojarzyło.
Pięknie! :D

W Brugii nie byłem, zresztą w Belgii tylko w Brukseli i Namur - także nie mam porównania :)

piotrf napisał(a):Melduję , że zabieram się ;) z Wami , sorki za moje gapiostwo , pędzę na początek raz jeszcze . . .
Piękne rzeczy pokazujesz i planowane :coool:

Pozdrawiam
Piotr

majkik75 napisał(a):Nadrobiłem po przerwie. Bardzo fajne miejsca pokazujesz, bardzo fajne ... :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał

Zgadzam się, bardzo nam się podobało na tym wyjeździe - Hiszpania - ale jakaś taka insza :)

Franz napisał(a):Co do krewkich, to w tym roku spotkaliśmy się z takimi:

Pozdrawiam,
Wojtek

gościu w koszulce? w gdzie płaszcz torreadora? ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.08.2023 07:55

Jesteśmy w Castro-Urdiales - już w Kantabrii, a nie w Kraju Basków.
Pierwsza kąpiel w Zatoce Biskajskiej - woda o dziwo dość ciepła
Obrazek

Obrazek

Ale w tym roku wszędzie woda ciepła, nawet w Bałtyku (w sobotę kapałem się w Pucku), tutaj Marzenka ma rację co do hoteli - na szczęście nie są mega wysokie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kąpieli - zgłodnieliśmy - idziemy do miasteczka
Obrazek

zachmurzenie, ale bardzo ciepło
Obrazek

tutaj jest sporo knajpek - natomiast nietanich jak na standardy północnej Hiszpanii (jak się okazało)
Obrazek

Obrazek

Castro-Urdiales
Obrazek

Obrazek

Obrazek

na cypelku stoi katedra i zamek, a także latarnia
Obrazek

Obrazek

tymczasem na nabrzeżu wielkie zgromadzenie, tysiące ludzi - jak się okazało żegnało Maryję w jakimś lokalnym obrzędzie
Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej "wgłąb" Castro
Obrazek

Kupujemy churosy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żegnamy się z Castro-Urdiales
Obrazek

Obrazek

Ale dzień jeszcze młody i ok. 20 lądujemy w Portugalete, aby zobaczyć Puente Bizkaya
Obrazek

:lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.08.2023 08:24

tony montana napisał(a):tutaj jest sporo knajpek - natomiast nietanich jak na standardy północnej Hiszpanii (jak się okazało)

A tak generalnie to jak oceniasz Hiszpanię cenowo? O te knajpy głównie się rozchodzi :lol: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.08.2023 09:03

marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):tutaj jest sporo knajpek - natomiast nietanich jak na standardy północnej Hiszpanii (jak się okazało)

A tak generalnie to jak oceniasz Hiszpanię cenowo? O te knajpy głównie się rozchodzi :lol: .

Północna Hiszpania ma ceny w restauracjach na poziomie polskim. Nie polskiego morza z wakacji tylko "normalnie polskim"
Nie porównuję cen pizzy, czy carbonary, tylko np kurczak z frytkami czy sałatka cezar.
Oczywiście, że są restauracje, w których dania od 20 Euro wzwyż są standardem, natomiast:
1. za 8-15 Euro masz już niezłe danie
2. od 1.50-2 Euro kosztują pintxos (różne: od takiego który jest trójkątem omleta do takiego z krewetką ogórkiem i jamon serrano)
3. kalmary, krewetki - 10-12 Euro za dużą porcję
Piwo i wino/tinto verano/sangria, czy aperol są dużo tańsze niż w PL.
przykładowo piwo kosztuje od 2 - 3,5 Euro w zależności od knajpy, wino od 1,90 wzwyż i leją więcej niż w PL.

Kawa od 1,40 Euro do max (ale naprawdę max 2.50 Euro) - a jakości nie porównuje nawet.
bo ta w Hiszpanii to niebo w gebie

w porówaniu do takiej Gruzji - gdzie dobrą kawę piłem dwa razy i była to kawa mrożona.... :bojesie:

:)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.08.2023 09:51

Ten kraj to dla mnie kulinarna zagadka :D .
W Hiszpanii byliśmy raz, jakieś 20 lat temu na Costa Brava. Hotel z wyżywieniem, więc lokalnie nie pojadłam.
Chciałabym spróbować dobrej paelli, poza tym zależy mi na rybach i owocach. Oczywiście kawa i winko też są ważne :hearts: .

Tyle, że wybrałam sobie na początek chyba mało reprezentatywny cenowo kawałek Hiszpanii :lol: .
Ostatnio edytowano 21.08.2023 11:08 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2023 10:20

Co to cen, mój były szef przeprowadził się do Madrytu i zawsze nam mówi (bo dalej pracuje, ale już nie jako mój bezpośredni szef), że życie tam tańsze niż w Krakowie, i dużo korzysta teraz z knajp.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.08.2023 11:56

marze_na napisał(a):Ten kraj to dla mnie kulinarna zagadka :D .
W Hiszpanii byliśmy raz, jakieś 20 lat temu na Costa Brava. Hotel z wyżywieniem, więc lokalnie nie pojadłam.
Chciałabym spróbować dobrej paelli, poza tym zależy mi na rybach i owocach. Oczywiście kawa i winko też są ważne :hearts: .

Tyle, że wybrałam sobie na początek chyba mało reprezentatywny cenowo kawałek Hiszpanii :lol: .

Region regionowi nierówny - okolice Barcelony są drogie, Andaluzja nieco tańsza (wiem, bo Kumpel z pracy lata dwa-trzy razy na dwa miesiące tam zdalnie pracować)
A północna jeszcze tańsza.

Kanary - wbrew pozorom - kiedy tam bywałem - były też w cenach polskich

Szef Piekary ma rację - mój kumpel tez to potwierdza - restauracje są w polskiej cenie (czasem drożej czasem taniej - zalezy jak trafisz)

Paella to akurat dość drogi temat (w sumie nie wiedzieć czemu tak do końca) - bo w końcu nie ładują do niej tych owoców morza za dużo, albo kurczaka.....

8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone