Vitoria-GasteizRano wyjeżdżamy z Pampeluny autostradą A10, potem A1 - darmowo
Stolica Kraju Basków. byłem bardzo ciekawy tego miasta. Parkujemy darmowo kawałek od centrum (jest niedziela i tak) i idziemy na miasto. Jest trochę chmurek, ale bardzo ciepło
Catedral de Santa Maria (XIII-XIV wiek)
Pusto póki co
Wszystko jak wszędzie z kamienia
Mi się bardzo podoba ta zabudowa
Ale, ale .... my przyjechaliśmy tu z Pampeluny bez śniadania - jesteśmy głodni
Tu obok znajdujemy fajny lokal z pintxos, tutaj zakochujemy się w nich!! (szczególnie Syn w tych z jamon serrano, z krokietami etc), nam smakują oczywiście te wymyślne z krewetkami. Tu dodatkowo każdy z nas wziął kawałek pintxos / omlet
a po chwili
Charakterystyczna zabudowa miast północnej Hiszpanii - los balcones "szklanos"
Sporo tu tego typu budynków
11.16
Im bliżej głównego placu, tym więcej ludzi
Słynna Iglesia z książki "Cisza Białego Miasta"
z "La Virgen Blanca"
Portal
Wchodzimy na chwilę do środka
Szklane domy z kościoła
Fajnie tu jest!
Gotycko
To Iglesia de San Pedro Apostol
Palacio de Provincia - styl neoklasyczny (wiek XIX)
i szklane domy wokół niego
Tutaj zaczepiamy Pana Policjanta, który kieruje ruchem, aby podpytać, czy ten mandat z wczoraj to nie fake. Niestety nie, Żona do dziś wspomina i wzdycha, jaki on był przystojny!! I jeszcze przepraszał, że słąbo po angielsku mówi....
Maria Inmaculada Madre de la Iglesia - Katedral Berria to ci jest
To oczywiście neogotyk z XX wieku, ale imponujący i tak
To Plaza de Virgen Blanca (gratka dla czytających te kryminały) - tutaj mnie nie udało się zrobić zdjęcia bez kogoś - albowiem są tu tłumy
tylko takie ucięte
13.05 - przygotowania do finału Iron Mana (później będzie parę ulic zamkniętych jak będziemy wyjeżdżać, na szczęście nie na naszej trasie do Bilbo), me jemy znowu parę pintxosów na Plaza de Virgen Blanca
Wracamy do auta
Bardzo nam się podobało w Vitoria-Gasteiz
Dla osób lubiących odmianę (i nie lubiących upałów) - i nie tylko śródziemnomorską architekturę, która szczerze mówiąc, już nam się trochę przejadła (wiem, skandal) północna Hiszpania to super miejsce
Next: kąpiel w Castro-Urdiales