Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Nefer
Koneser
Re: Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.08.2023 20:47

Nie zazdroszczę przygody z parkowaniem. Ja też mam zawsze stres w obcym miejscu, czy należycie zaparkowałem. ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2023 07:08

Nefer napisał(a):Nie zazdroszczę przygody z parkowaniem. Ja też mam zawsze stres w obcym miejscu, czy należycie zaparkowałem. ;)

No ja całe szczęście, że ten stres mam tylko w takich miejscach, które z założenia "zioną" nienawiścią do "blachosmrodów"
Tak mamy w Gdyni - auta wywala się z centrum, NIE oferując darmowych parkingów przesiadkowych blisko komunikacji miejskiej (jest taki jeden nowy na Chyloni). Jak chcesz wjechać autem do centrum to płacisz 20 zł za trzy godziny. Od poniedziałku do niedzieli od 8-20. :)

A potem zdziwienie, że są pustki wieczorem i usługi padają. Nie każdy ma zdrowie aby jechać rowerem (ja mam ale ile jeszcze czasu? I przez pół roku raczej bo potem pogoda nie pozwala), albo cała rodziną na obiad autobusem do centrum za 4,80/6 zł w jedną stronę (w zależności czy jednym czy godzinny)

Mandaty ewentualne musisz sprawdzać na stronie gdyńskiego ZDIZ, bo nie wsadzają już za szybkę. Jeździ auto i robi zdjęcie. Także ten..... jak jesteś turystą to dowiesz się o mandacie jak ci komornik wejdzie na konto bankowe (z karą i odsetkami, tak miedzy 3 a 4 stówy)
:bojesie:

To nawet Pampeluna nie była tak opresyjna hihi
Tam po prostu źle trafiłem - sezon, sobota wieczór :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2023 08:16

Pampeluna

Właśnie zakończyło się San Fermin - czyli trwające ponad tydzień święto, z którym trudno mi się moralnie zgodzić, ale muszę zrozumieć inne podejście do kwestii. Jak wiecie, to tutaj organizowane są uliczne gonitwy z bykami zakończone "walką" tych ostatnich z ludźmi na Plaza de Toros.
Całość ilustrują te "niewinne" obrazki
Obrazek

Choć tu po lewej nie jest tak niewinnie
Obrazek

Plaza de Toros w Pamplonie wygląda tak
Obrazek

Widzieliśmy już w Hiszpanii kilka (Malaga, Ronda etc), ale ta jest chyba najsłynniejsza
Obrazek

Tak wyglądało miasto jeszcze kilka dni temu
Obrazek

Kurde tutaj też zegar przestawiony godzinę wcześniej - chyba nie "zrobili" zmiany letniej ;)
Obrazek

Ale ale chwila.... to może jednak ja ten mandat to dostałem nie 20 minut po zaparkowaniu, tylko 1 h i 20 min po zaparkowaniu???

Kochane sępy! Nie tak agresywne że już JUŻ OD RAZU jesteśmy ;) :cojest: :cojest: :cojest:
Obrazek

To Catedral de Santa Maria de Real - z XIV wieku z XVIII wieczną fasadą
Obrazek

No i takie uliczki w Pamplonie
Obrazek

Niech Was te pustki nie zwiodą - to były takie boczne, tutaj w centrum jest trochę człowieków
Obrazek

Zegar odliczający czas do początku kolejnego San Fermin
Obrazek

Coś bardzo starego romańskiego...
Obrazek

Nie...........tutaj też za 10 szósta, COŚ jest NIE TAK
Obrazek

Nie dało się zrobić fotki bez kantów ;)
Obrazek

Moi
Obrazek

Trochę przestrzeni na głównym placu - Plaza del Castillo
Obrazek

Los Balcones
Obrazek

Tutaj wiedzieliśmy dziewczynkę w koszulce Lewandowskiego
Obrazek

Obrazek

Pomnik ku czci zjednoczenia mieszkańców Navarry w walce o wolność
Obrazek

Idziemy na małe co nieco
Obrazek

A potem dalej zwiedzamy - no tu już z zegarem jakoś lepiej - to Iglesia de San Nicolás de Bari
Obrazek

Obrazek

​​Zbudowany w XIII wieku, na początku był pomyślany jako mała forteca wojskowa
Obrazek

bardzo ładne
Obrazek

Jest i tęcza :)
Obrazek

Kolejna Iglesia
Obrazek

Obrazek

Streets of Pamplona
Obrazek

Ludzie są :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Długo tutaj jest jasno
Obrazek

Obrazek

Wracamy (z MANDATEM!) do naszego Hostelu - zdjęcie z niedzieli rano
Obrazek

Następny odcinek - Vitoria-Gasteiz - palec do budki, kto czytał trylogię "Cisza Białego Miasta"???
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4873182/cisza-bialego-miasta

Obrazek

:tak: :papa: :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2023 11:36

tony montana napisał(a):Ja też staram się mieć miejsce do parkowania w kwaterach, ale ta była za daleko od miasta. natomiast w mieście - kwatery dla 4 osób zaczynały się od 200 Euro.

Właśnie wróciliśmy z kolejnego wypadu do Hiszpanii - na noclegi przez cztery tygodnie nie wydaliśmy ani centa, parkingi (szacuję) nie przekroczyły kwoty 20 euro.

tony montana napisał(a):Następny odcinek - Vitoria-Gasteiz - palec do budki, kto czytał trylogię "Cisza Białego Miasta"???

"Cisza Białego Miasta" to tytuł pierwszej części. Pozostałe, to "Rytuały wody" oraz "Władcy czasu" - mam u siebie w domu.
Na Netflixie można to obejrzeć, ale ponoć film jest słabszy od książki.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2023 11:43

No ja jeszcze nie mam "warunków" aby spać w aucie (u nas w 4 osoby) :)

Tak, wiem że Cisza to pierwsza część (i najlepsza) - filmu absolutnie NIE polecam, książka (i) są świetne!
Akcja toczy się właśnie w Kraju Basków, a konkretnie z Dolinie Alava i Vitorii

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2023 11:58

A propos Vittorii - spotkałeś takich? Oraz takie panie?

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2023 13:43

Franz napisał(a):A propos Vittorii - spotkałeś takich? Oraz takie panie?

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie :) Pamiętam ich z Twojej relacji

Poza tym raczej bałbym się ich fotografować - oni tacy krewcy ;)

:cisza:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 08.08.2023 14:20

tony montana napisał(a):
Mandaty ewentualne musisz sprawdzać na stronie gdyńskiego ZDIZ, bo nie wsadzają już za szybkę. Jeździ auto i robi zdjęcie. Także ten..... jak jesteś turystą to dowiesz się o mandacie jak ci komornik wejdzie na konto bankowe (z karą i odsetkami, tak miedzy 3 a 4 stówy)

Rzeczywiście, system bardzo opresyjny. :) Jak w zeszłym roku byliśmy w Gdyni, to mieliśmy apartament z miejscem w garażu podziemnym i przez cały pobyt go nie ruszaliśmy. Korzystaliśmy głównie z SKM-ki do poruszania się po Trójmieście.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2023 09:01

Nefer napisał(a):
tony montana napisał(a):

Rzeczywiście, system bardzo opresyjny. :) Jak w zeszłym roku byliśmy w Gdyni, to mieliśmy apartament z miejscem w garażu podziemnym i przez cały pobyt go nie ruszaliśmy. Korzystaliśmy głównie z SKM-ki do poruszania się po Trójmieście.

No tak, jak jedziesz do Gdańska, czy Sopot w celu zwiedzania to TYLKO SKM i ona jest super (mimo wiecznych spóźnień)
Ale jak dowozisz dzieci do przedszkoli, żłobków, musisz przewozić duże rzeczy, albo zdrowie Ci nie pozwala i jesteś trochę zdany na auto to Gdynia jest jednym z najgorszych miast do jeżdżenia. Straszne dziury (np. koło dworca głównego jak po bombardowaniu od wielu lat) oraz remonty trwające latami (aktualnie rzeź na Karwinach / Kack)

:rotfl:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2023 09:41

Vitoria-Gasteiz

Rano wyjeżdżamy z Pampeluny autostradą A10, potem A1 - darmowo
Stolica Kraju Basków. byłem bardzo ciekawy tego miasta. Parkujemy darmowo kawałek od centrum (jest niedziela i tak) i idziemy na miasto. Jest trochę chmurek, ale bardzo ciepło
Obrazek

Catedral de Santa Maria (XIII-XIV wiek)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pusto póki co
Obrazek

Wszystko jak wszędzie z kamienia
Obrazek

Mi się bardzo podoba ta zabudowa
Obrazek

Obrazek

Ale, ale .... my przyjechaliśmy tu z Pampeluny bez śniadania - jesteśmy głodni
Obrazek

Tu obok znajdujemy fajny lokal z pintxos, tutaj zakochujemy się w nich!! (szczególnie Syn w tych z jamon serrano, z krokietami etc), nam smakują oczywiście te wymyślne z krewetkami. Tu dodatkowo każdy z nas wziął kawałek pintxos / omlet
Obrazek

a po chwili
Obrazek

Obrazek

Charakterystyczna zabudowa miast północnej Hiszpanii - los balcones "szklanos"
Obrazek

Sporo tu tego typu budynków
Obrazek

11.16
Obrazek

Im bliżej głównego placu, tym więcej ludzi
Obrazek

Słynna Iglesia z książki "Cisza Białego Miasta"
Obrazek

z "La Virgen Blanca"
Obrazek

Portal
Obrazek

Wchodzimy na chwilę do środka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szklane domy z kościoła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajnie tu jest!
Obrazek

Obrazek

Gotycko
Obrazek

To Iglesia de San Pedro Apostol
Obrazek

Obrazek

Palacio de Provincia - styl neoklasyczny (wiek XIX)
Obrazek

i szklane domy wokół niego
Obrazek

Obrazek

Tutaj zaczepiamy Pana Policjanta, który kieruje ruchem, aby podpytać, czy ten mandat z wczoraj to nie fake. Niestety nie, Żona do dziś wspomina i wzdycha, jaki on był przystojny!! I jeszcze przepraszał, że słąbo po angielsku mówi....
Obrazek

Maria Inmaculada Madre de la Iglesia - Katedral Berria to ci jest
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To oczywiście neogotyk z XX wieku, ale imponujący i tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To Plaza de Virgen Blanca (gratka dla czytających te kryminały) - tutaj mnie nie udało się zrobić zdjęcia bez kogoś - albowiem są tu tłumy
Obrazek

tylko takie ucięte ;)
Obrazek

13.05 - przygotowania do finału Iron Mana (później będzie parę ulic zamkniętych jak będziemy wyjeżdżać, na szczęście nie na naszej trasie do Bilbo), me jemy znowu parę pintxosów na Plaza de Virgen Blanca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do auta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo nam się podobało w Vitoria-Gasteiz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla osób lubiących odmianę (i nie lubiących upałów) - i nie tylko śródziemnomorską architekturę, która szczerze mówiąc, już nam się trochę przejadła (wiem, skandal) północna Hiszpania to super miejsce
Obrazek

Next: kąpiel w Castro-Urdiales
Obrazek

:faja: :faja: :faja:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.08.2023 10:23

Całkiem urokliwie :) . Ładny ten portal w pierwszym z odwiedzonych przez Was kościołów (zdjęcie nr 3). :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.08.2023 10:37

tony montana napisał(a):To oczywiście neogotyk z XX wieku, ale imponujący i tak

Czasem takie "neo" bardzo dobrze udaje. Tutaj wręcz rewelacyjnie 8) .

tony montana napisał(a):Next: kąpiel w Castro-Urdiales

Wszystko było ładnie, aż do ostatniej foty :oczko_usmiech: .
Jeśli coś mnie do Hiszpanii zniechęca to właśnie ta fatalna nadmorska zabudowa :evil: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.08.2023 10:45

tony montana napisał(a):Straszne dziury (np. koło dworca głównego jak po bombardowaniu od wielu lat) oraz remonty trwające latami (aktualnie rzeź na Karwinach / Kack)
Zobaczyłbyś aktualne remonty w Krakowie. W weekend jechałam od Rodziców do Szwagra, ok 6 km, droga pokonywania z milion razy...w niedzielę w połowie drogi się poddałam, trzeba było włączyć GPS, bo bym w żaden sposób nie trafiła (objazd był na coś 8 km, a już byłam w połowie drogi)....
Dobrze wiedzieć o tym parkowaniu i mandatach w Gdyni 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.08.2023 10:47

marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):Next: kąpiel w Castro-Urdiales

Wszystko było ładnie, aż do ostatniej foty :oczko_usmiech: .
Jeśli coś mnie do Hiszpanii zniechęca to właśnie ta fatalna nadmorska zabudowa :evil: .
Zabudowa może i średnia, ale plaża nie zastawiona leżakami, a to dla mnie ważniejsze :mg:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.08.2023 11:03

piekara114 napisał(a):Zabudowa może i średnia, ale plaża nie zastawiona leżakami, a to dla mnie ważniejsze :mg:

Już w cypryjskiej relacji Agnieszki wyszło, że mamy w tym temacie różne priorytety :oczko_usmiech: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone