Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu
Re: Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2023 14:37

Podręczny 10 kg w tej cenie to dopiero świetna cena. Bo ostatnio co kupię loty (np wczoraj) to podręczny to ok 100 zł za jeden lot. A darmowy tylko plecak, a to na max 4dni dla mnie.

Z CDW wszystko jasne, na zewnątrz kupione, więc blokada zasadna. W razie W wypożyczalnia depozyt blokuję i jak zostanie to może Ci coś zwrócić. A Ty walczysz o faktury z naprawy z wypożyczalni, protokoły z policji i z twoim ubezpieczycielem.... Ja zawsze kupuję w wypożyczalni ubezpieczenie, więc bez blokad na kk :D

Buty do pływania nic nie zajmują. Zawsze w 10 kg walizeczce mam ręczniki kąpielowe i na plażę, maskę, w razie W buty do pływania, jeszcze ze 4pary innych butów, ciuchy, których ani razu nie ubiorę, ale są :D. No a plecak? Ten bagaż darmowy to tylko dokumenty, książka na lot i aparat, więc i miejsca jeszcze ho ho... Ale długi urkop autem to wiozę 2walizki i z 5 siat, leżak, parasol, poduszki, koce, powietrza wozić nie bede :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.07.2023 16:27

My mamy takie torby sportowe miękkie, sporo tam się mieści i musiałaby być totalnie napuchnięta aby miała problem z wejściem do tych ich śmiesznych stojaków do mierzenia.
Wziąłem zaś: na siebie: długi spodzień i pełny but, koszulka i bluza.
W torbie sportowej: sandały, japonki, trzy pary krótkich spodenek (nosiłem i tak dwie), trzy koszulki, trzy pary gaci, gacie do spania, kosmetyki, dwie pary krótkich skarpet :)
No i ten ręcznik cienki

Mi to wystarcza, zrobiliśmy dwie przepierki w pralce :)

Gdy zaś jechalismy dwa razy w zeszłym roku do Francji autem to oczywiście, leżaki parasole, a z powrotem 100 kilo wina i cydru :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.07.2023 17:22

tony montana napisał(a):My co do zasady latamy raczej tylko z podręcznym

powody:

1. niechęć do stania w kolejce do oddania bagażu i konieczność bycia dużo wcześniej na lotnisku
2. niechęć do oczekiwania na bagaż, od razu lecę do car rentala - oczywiście można się rozdzielić, że jedni czekają, inni lecą, ale nie lubimy tego robić
Można kupić kabinówkę, której nie trzeba nadawać i na nią czekać ... :oczko_usmiech: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2023 17:53

To ciesz się, że z GDA latasz, bo w KTW te małe bezpłatne bagaże sprawdzają dość dokładnie jak nie masz dokupionej kabinówki (musi się idealnie w stelaż zmieścić). Tak czy owak ta torebka na śniadanie mi nie wystarczy na tydzień, może synowi by wystarczyła :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2023 18:04

piekara114 napisał(a):To ciesz się, że z GDA latasz, bo w KTW te małe bezpłatne bagaże sprawdzają dość dokładnie

Na początku lipca koleżanki z pracy leciały służbowo do Gdańska. I akurat w Gdańsku po raz pierwszy w życiu spotkały się z kontrolą rozmiarów bagażu podręcznego :mrgreen: .

P.S. Sama trochę latam, ale taka przyjemność jeszcze mnie nie spotkała.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.07.2023 18:07

Zgadza się, u nas często sprawdzają. Dlatego używamy tych "miękiszonów" ;)

Mysza - ale ta kabinówka z priority to nie jest wcale taka tania... I i tak zbyt wiele do niej nie wchodzi ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2023 18:39

Do kabinówki wieleeee się mieści, w co kiedyś nie wierzyłam, że da się spakować na tydzień....
Osobiście, mi nigdy mając kabinówkę i prioryty, nigdy nie sprawdzali wymiarów...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.07.2023 18:50

tony montana napisał(a):Mysza - ale ta kabinówka z priority to nie jest wcale taka tania... I i tak zbyt wiele do niej nie wchodzi ;)
Ja nie twierdzę, że jest tania ... ale jak ktoś nie lubi czekać na bagaż to ma wybór :wink: .
Twierdzę nawet, że jest droga, bo mi bardziej opłaca się dokupić walizkę 20kg niż dwie kabinówki.
A wolałabym nawet dwie kabinówki, bo tam się sporo mieści i nikt by mi tego nie ważył :lol:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 28.07.2023 09:12

Czekam tylko aż tzw tanie linie bagaż podręczny ograniczą do wielkości torebki "nerki". Ostatnio cena bagażu 26kg dla 1 osoby stanowiła ponad 1/3 ceny lotu do i z Gruzji dla 4 osób.
Wracając do tematu, Hiszpania ciągle kusi, ale ceny biletów z południa, jak śledzę od dłuższego czasu, są jakieś kosmicze. Co prawda bardziej jestem zainteresowany Kastylią i Andaluzją, ale na tą część kraju też chętnie popatrzę.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.07.2023 09:22

Cz.2 Pirineos Centrales

Na pierwszy przystanek wybrałem miejscowość Lleida. Chcieliśmy tam tylko zjeść w miłych okolicznościach, ale po zaparkowaniu - niebiskie linie - 1 Euro za 2 h okazało się, że nie odpaliwszy nawigacji pieszej - poszliśmy w złym kierunku i trafiliśmy w liczne skupisko osób o innej karnacji skóry :) Nie mam TOTALNIE nic przeciwko innej karnacji, ale podobnej do naszej przez ok 10-15 minut nie wiedzieliśmy, godzina 18. Pierwszy napotkamy człowiek rasy kaukaskiej załapał się na fotkę ;)
Obrazek

Zauważyłem, że w Hiszpanii jak budynek jest w ruinie albo mocno do remontu to zaznaczają go na żółto ;)
Obrazek

Mercat municipal w Lleida
Obrazek

Więcej zdjęć z Lleida nie mam - było tam bardzo gorąco, w końcu znaleźliśmy vibrant street w Lleida i zamówiliśmy jedzonko i napitki. Jako, że w większości miejsc płaciłem kartą Revolut - wiem, ile zapłaciliśmy za 4 osoby oraz, gdzie jedliśmy - rachunek za 4 spore burgery, dwa piwa, Nestea oraz kawę wyniósł 43 Euro
tutaj: https://goo.gl/maps/pN82YzmtrPGB2CHeA

Po jedzonku jedziemy już do naszej Roda de Isabena - parkujemy na dużym parkingu pod wioseczką i dzwonię do naszej Pani mając taki widoczek
Obrazek

Obrazek

Apartament (wypasiony!) mamy właśnie z widoczkiem na ten masyw, moskitiera dała dziurki na fotce, widok z rana z salonu :)
Obrazek

Nasza dzisiejsza trasa: https://goo.gl/maps/qMfUmFDcd6NbStSs9

Idziemy oczywiście na wieczorny spacerek jest po 22
Obrazek

i pusto
Obrazek

W Roda de Isabena znajduje się romańska katedra, z której znana jest miejscowość, już w XI wieku przybywali tutaj ludzie, więcej zdjęć katedry na porannych zdjęciach
Obrazek

Mamy tutaj znajomą faunę
Obrazek

Tutaj mieści się jedyna otwarta aktualnie w Roda restauracja
Obrazek

Zaprzyjaźniamy się z konikami z Rody
Obrazek

[img]takie uliczki
Obrazek

Jak widać, Roda sroce spod ogona nie wypadła - została uznana za jedną z najładniejszych wioseczek w Hiszpanii
Obrazek

A tak wygląda wejście do miasteczka z parkingu
Obrazek

Plac katedralny rano - później będą zdjęcia bardziej słoneczne - dla porównania
Obrazek

Roda to najmniejsze miasto w Hiszpanii z katedrą i jednocześnie jest to najstarsza katedra w Aragonii.
Obrazek

Zdjęcie z drugiego poranka (sobota rano)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z miradora za katedrą rozpościera się fajny widok - na zachód
Obrazek

Obrazek

jeszcze bardziej na zachód ;)
Obrazek

Na północny-wschód
Obrazek

Na północ - Pico Turbon - bagatela 2492 m. n.p.m, 7 metrów niższy niż Rysy...
Obrazek

Nadal żywego ducha, no ale to 7 rano ;)
Obrazek

Miasteczko jednak w słoneczku lepiej wygląda :boss:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Locals :)
Obrazek

Plan na dzisiejszy dzień jest taki, aby pojechać najpierw do Benasque, a potem do Vielha. Oba miasteczka bardzo ładne, ale mini trekking po Pirenejach zrobił nam jeszcze lepiej - stay tuned

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.07.2023 08:09

Cz.3 Pirineos Centrales

Przed śniadaniem jadę na krótki objazd okolicy
Obrazek

Masyw Turbon (2492)
Obrazek

Obrazek

I Turbon z parkingu pod Rodą
Obrazek

Nasza fura
Obrazek

Wejście do Roda de Isabena w dzień
Obrazek

Po śniadanku jedziemy do miasteczka Benasque. Parkujemy darmowo przy głównej ulicy i ..od razu nam się tutaj podoba
Obrazek

Gdzie w ogóle jest położne Benasque? Pomiędzy Parkiem Narodowym Posets Maladeta a Pico Aneto - czytaj pomiędzy najwyższymi szczytami Pirenejów (w przypadku Pico Aneto przekraczającymi 3400 m), samo miasteczko położone jest na wysoości 1138 m npm
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Benasque jest pięknie położone
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko tutaj zbudowane jest z kamienia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pijemy kawę i cydr w takich okolicznościach
Obrazek

Kupujemy trochę biżuterii od pana, który na odpowiedz na jego pytanie skąd jesteśmy po chwili zastanowienia mówi: "Jerzi Kukuczka!"
Obrazek

Można jechać nieco km na północ - co też czynimy, jedzie się tam drogą A-139
https://goo.gl/maps/P75pvazAHaR3DkiV9

Po drodze mijamy tamę
Obrazek

Obrazek

zdjęcie nie oddaje wysokości
Obrazek

wjeżdżamy na wysokość 1780 m n.p.m. i planujemy mały trekking, lądujemy na sporym darmowym parkingu - aut jest trochę, ale ludzi nie widać, wszyscy poszli w góry
Obrazek

Widok jest nieziemski
Obrazek

Tam od połowy zdjęcia to już francuskie szczyty
Obrazek

Obrazek

Idziemy do wodospadu wzdłuż strumyka....
Obrazek

cdn
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 31.07.2023 22:14

:spoko:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.08.2023 08:50

AgaGy napisał(a)::spoko:

Mam nadzieję, że się podoba ;)
:rotfl:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 01.08.2023 08:59

Dołączam, będę zerkał :D . Pireneje robią wrażenie :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.08.2023 14:25

Nefer napisał(a):Dołączam, będę zerkał :D . Pireneje robią wrażenie :) .

Imponujące są. I pomyśleć że ciągną się kilkaset kilometrów :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Północna Hiszpania + Pireneje, Zaragoza, Tarragona - The End - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone