Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Północna Dalmacja wiosenną porą(2015)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 19.05.2015 12:24

jak Pag, to i ja się zgłaszam :wink:
taka wiosenna Chorwacja kusi bardzo...
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 19.05.2015 14:12

No więc i ja będę śledził relację :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.05.2015 15:00

W drugim rzędzie, ale jestem. :papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2015 15:19

malina, Berbel, loverosa,Janusz,zuczek, wiola, Milka, Magdalena, anakin, Bea.ta, gumis, epinephrine, Kasia i Krzyś, 19Gumis20, monika- Witam pierwszy i drugi rząd :D Cieszę się, że tu tak tłoczno :wink:

Do wieczora postaram się sklecić pierwszy odcinek :) :papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2015 15:23

Magdalena S. napisał(a):Obecna. I chyba nawet załapię się do pierwszego rzędu :)
Rozumiem, że lignjie na żaru Wam posmakowały? :papa:

Były dobre, ale dla mnie i tak pržene są the best

Kasia i Krzyś napisał(a):jak Pag, to i ja się zgłaszam :wink:
taka wiosenna Chorwacja kusi bardzo...

Wiosną w Cro jest intensywnie zielono i po prostu pięknie. Ja polecam tę porę- na zwiedzanie super, plażowanie w sumie też, tylko kąpiele w Jadranie są trochę mniej przyjemne :wink:
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 19.05.2015 15:31

ruzica napisał(a):
Do wieczora postaram się sklecić pierwszy odcinek :) :papa:

Dopiero wieczorem.... 8O

:wink:

No nic czekam jak wszyscy.... :hut:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2015 15:42

Witaj Golden :) , cierpliwości, muszę ćevapi na obiado-kolację zaraz zrobić(bo my jeszcze jedną nogą w Cro :wink: ), a to nie takie proste :!: :mrgreen:
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 19.05.2015 16:15

i ja zobaczę co tam w Cro
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 19.05.2015 16:18

No i fajnie, że kolejna relacja powstaje. Zostaję i śledzę :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2015 16:21

ruzica napisał(a):Dziś jedno zdjątko na wstęp, pierwszy dłuższy odcinek- jak się ogarnę z pomniejszaniem fotosów-mam nadzieję, że wkrótce.

No to czekam. :)

Pzdr
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.05.2015 18:04

piotrekbeti, agata i Vjetar- Witajcie :D

No dobra, czas w końcu wystartować. Ci z Was(czyli zapewne większość), którzy czekają na widoki z cro zostaną wystawieni na ciężką próbę :twisted: A to dlatego, iż najpierw pokażę to, co udało nam się obejrzeć po drodze...

sobota, 2 maja. Przystanek Sopron

Ponieważ mieszkamy w północno-zachodniej części Polski, nie wyobrażamy sobie podróży nad Adriatyk inaczej niż z przerwą na nocleg. Jest to z jednej strony dość upierdliwe, bo znacznie wydłuża czas podróży, z drugiej jednak daje możliwość odwiedzenia czegoś ciekawego. W taki oto sposób odkryliśmy w tym roku urocze węgierskie miasteczko- Sopron.

Jechaliśmy trasą Polska-Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja, dlatego to chyba dziwne, skąd się wzięliśmy na Węgrzech, nie? :wink:

Otóż środek drogi wypadał w Austrii, gdzie ciężko było znaleźć jakiś w miarę przyzwoity nocleg w akceptowalnej cenie(jakiś bunkier bez okien pewnie by się znalazł, ale chcieliśmy mieć jednak trochę komfortu w podróży), dlatego postanowiliśmy zboczyć ciut z drogi :)

Sopron jest położony zaledwie kilka km. od austriackiej granicy, więc podróży za bardzo nam nie skomplikował.

Pomysł okazał się trafiony- hotel mieliśmy fajny, 3 gwiazdkowy; za 2 osoby ze śniadaniem płaciliśmy 50 e.

Sama miejscowość bardzo przypadła nam do gustu.Jest to miasto zabytków(starówka z największą ilością zabytkowych budynków na Węgrzech), wina oraz....dentystów. Jest tu ich największe zagęszczenie w całym kraju- nawet nasz hotel oferuje usługi stomatologiczne, także jeśli macie ochotę na implancik w drodze do cro, to ne ma problema :wink:
Klientelę stanowią głównie Austriacy z próchnicą- dzięki nim biznes się tu kręci.

No dobra, dosyć ględzenia, czas pospacerować po tym sympatycznym mieście:
CIMG4532.JPGf.jpg

CIMG4534f.jpg

CIMG4535f.jpg

Sopron nosi zaszczytne miano "najbardziej lojalnego miasta Węgier". Kiedy po upadku Austro-Węgier przyznano Sopron Austrii, mieszkańcy miasta zaprotestowali(choć była to ludność niemieckojęzyczna, uważali się za Węgrów). Przeprowadzono więc plebiscyt, dzięki któremu miasto znalazło się w granicach Węgier.

My tymczasem szwędamy się po uliczkach oglądając zabytkowe kościoły i kamieniczki. Dochodzimy do rynku:
CIMG4538f.jpg

W centralnym jego punkcie znajduję się Kolumna Św. Trójcy:
CIMG4539f.jpg

Nie jest tak spektakularna jak ta z Ołomuńca, ale ładnie komponuje się z otoczeniem.

Kolejny zabytkowy kościół:
CIMG4542f.jpg

W obrębie starówki prawie każda kamienica jest zabytkiem. W większości z nich mieszczą się muzea i galerie. Nam szczególnie przypadła do gustu taka:
CIMG4543f.jpg

Powoli pora kończyć spacer po Sopronie
CIMG4545f.jpg

Jest ładnie i miło, lubimy takie austro-węgierskie klimaty, ale czas spać bo jutro jeszcze sporo drogi do przejechania. Wracamy do hotelu, po drodze zaopatrując się w Tokaj i palinkę. :)

Dobra, już więcej nie zanudzam tymi Węgrami. Obiecuję, że następny odcinek będzie już z CRO :D :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 19.05.2015 19:24

Marzy mi się Chorwacja wiosenną porą. Chętnie poczytam zatem Twoją relacją. Uwielbiam wiosenną roślinność i liczę, że takową pokażesz na bardzo wielu zdjęciach :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.05.2015 21:45

A jak z pogodą. :?:
:mrgreen: Wszelkie pogodynki straszą dużą ilością opadów w czerwcu. :!: i zastanawiamy się nad długim weekendem czerwcowym.
Początek czerwca - powinna być :wink: ale ostatnio pogoda to loteria :evil: :evil: :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2015 21:57

ruzica napisał(a):
Jest ładnie i miło, lubimy takie austro-węgierskie klimaty, ale czas spać bo jutro jeszcze sporo drogi do przejechania. Wracamy do hotelu, po drodze zaopatrując się w Tokaj i palinkę. :)

:

Sopron jest ładny :D
Widzę, że zmienił się na lepsze od naszego pobytu kilka lat temu :roll:
Wtedy poza ścisłym centrum był zaniedbany, żeby nie powiedzieć zapuszczony 8)
papryka33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) papryka33 » 19.05.2015 22:39

Witam,
bardzo ciekawa jestem tegorocznej wiosennej relacji. Pierwszy raz na Pagu byłam 12 lat temu... i czas tam wrócić. Już niedługo :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Północna Dalmacja wiosenną porą(2015) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone