Witam wszystkich forumowiczów tuż po ( niestety ) powrocie z Chorwacji. Na początku chciałbym zaznaczyć iż był to mój pierwszy pobyt w tym pięknym państwie a przy wyborze miejsca pobytu kierowałem się wskazówkami zawartymi na forum. Decyzja zapadła na miejscowość o nazwie Poljica zgodnie z rekomendacją forumową :
forum/viewtopic.php?t=11586&highlight=matijas
Drodzy forumowicze jeśli poszukujecie apartamentu w spokojnym miejscu i nastawiacie się na poznanie kultury, obyczajów, smaków Chorwackich polecam Wam ten apartament. Gospodarze są wspaniałymi osobami , które z anielską cierpliwością chcą i potrafią pokazać prawdziwą Chorwację . Nie przypuszczałem nawet , że będąc na tych wakacjach będę miał możliwość spróbowania tak niebywałych rzeczy jak gotowane małze z pobliskiej chodowli, sałatki z ośmiornic, kałamarnic, krewetki z rusztu, szkampi, sardele i inne ryby z grila oraz przednia potrawa z cielęciny robiona pod przykrywą o nazwie PEKA. Wszystkie te potrawy były przygotowywane przez Państwa Matijas wraz z moją małżonką - dzięki czemu mieliśmy okazję nauczyć się sposobu przygotowywania tych dań. Wynajmując ten apartament macie również możliwość popływania łódką gospodarzy po oklicznych zatokach Jednocześnie zatrzymując się w tej miejscowości macie bardzo blisko do wspaniałych atrakcji chorwackich tj.: Śrtedniowieczny Trogir wraz z obfitym targie rybnym, Primosten , Park Krka ze wspaniałymi wodospadami, Split z pałacem Doklecjana, Sybenik
Poljica należy przy tym do bardzo spokojnych miejscowości - na plaży nie ma ścisku a jeżowce są w bezpiecznej odległości
Reasumując : gościnność , otwartość , serdeczność i znajomość języka polskiego przeszła nasze najśmielsze oczekiwania.
Drodzy forumowicze planując wakacje i czytając posty o fascynacjach tym Państwem, które jeszcze niecałe trzy tygodnie temu wydawały mi się za bardzo przesadzone i " lukrowane" teraz, po powrocie i porównaniu z dotychczasowymi pobytami w innych państwach basenu morza śródziemnego uważam , że Chorwacja dzięki takim miejscom ja Poljica i ludziom pokroju Państwa Matijas ma swój klimat i wiem ,że w przyszłym roku pojadę tam a dokładnie do Snijezany i Branka . Naprawdę są to niezapomniane smaki, widoki, wspomnienia....
Darek Materna
P.S.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie na mail'a:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
A tutaj podaję linka do oferty rodziny Matijas:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link