Wrociłem z Poljicy w sobotę
.
Obok kwatery ze zdjęcia przechodziłem codziennie, czasem i więcej niż raz
. Dobry dojazd na pewno - łagodny zjazd z drogi nr 8, w dole widać boisko. Z tego co kojarze - fajny, zadbany teren i chyba grill ogrodowy na zewnatrz.
Osobiscie byłem idealnie powyżej, tak że na boisko patrzałem z tarasu.
Restauracja w Policy obok boiska bardzo polecana przeze mnie, wysmienita pizza z pieca opalanego drzewem, Margherita 30 kun, inne w cenie do 45 kun. Litrowa butelka wody mineralnej 20 kun. Idąc dalej deptakiem fajny bar z super kawą i dobrym zimnym Karlovacko. Ceny rowniez bardzo przystepne, dodatkowo wifi free.
W Poljicy są malutkie miejsca do plażowania ze żwirkiem, na 30 osob każde maksymalnie - osobiscie nie korzystalem bo żeby miec tam miejsce trzeba byłoby wstawac przed 8 rano co na wakacjach nie jest przeze mnie porządane
.
Ale z dziecmi (7 i 9) jezdzilismy do Mariny (4 km). Spora plaża żwirkowa, bar na plaży (jedzenia nie polecam, typowo barowe, ale piwo już jak najbardziej). Lodziarnia w Marinie rewelacyjna - lody robione przez wlasciciela - cukiernika, 7 kun na porcje - dla dzieciakow zupelnie wystarczajaca. Jak dla dzieci w Marinie było super - łagodne zejscie do morza, dopiero jakies 8-10 metrow od brzegu robilo sie glebiej, pomost betonowy z ktorego mozna skakac i rodzinna atmosfera - dużo dzieciakow - jak na placu zabaw.
Jedzenia w Marinie nie polecam, jest kilka restauracji z ktorych zaliczyłem 3 - w każdej jedzenie mocno średnie, makrela topiła się w oleju, pizza z pieca elektrycznego przypalona, kalmary po prostu niedobre - nieumiejetnie przyrządzone. Do restauracji w Poljicy żadna z tych knajp sie nie umywa. Tak naprawde dobre jedzenie mozna zjesc w Trogirze, tyle ze tam juz troszke drożej sobie liczą, ale wiadomo - wiecej ludzi, wyższe ceny. Zwlaszcza restauracje na deptaku głównym moge polecic - a w szczegolnosci jedną - taką ktora ma rowniez kilka stolikow po drugiej stronie muru, na jednej z tych urokliwych uliczek. Nazwy niestety zapomniałem
.
Poljica jako baza wypadowa jest swietna - Trogir, Split, Szybenik, Primosten, Krka, Rogoznica - wszystko blisko i z dobrym dojazdem.