Witam serdecznie wszystkich. Postanowiłem i ja podzielić się częścią wspomnień z wyjazdu do Chorwacji w okolice Trogiru (Poljica). Ponieważ informatykowi na wakacjach bez komputera w celu zaspokojenia nałogu nie pozostaje nic innego jak grzebanie w telefonie, postanowiłem wykorzystać mój telefon żeby uwiecznić parę rzeczy na video - głównie będzie to "film drogi". Filmy wyszły super, w jakości HD, a poniżej w opisie starałem się wrzucić mniej więcej punkt na mapie, gdzie były kręcone. Żeby nadrobić bezpowrotnie stracony czas przy kompie dorobiłem też napisy do komentarza.
Tytułem wstępu - mieszkaliśmy w Poljicy na Put Požara 24 (villa bermuda). Gdybym wybierał się jeszcze raz w te okolice wybrałbym dokładnie to samo lokum - odremontowane, z balkonem, położone wysoko z przepięknym widokiem na zatoczkę. Właściciele - para staruszków, bardzo sympatyczni. Ogólnie polecam to miejsce bez skrupułów.
Wyglądało to tak:
Natomiast zejście do plaży tak:
Pierwsza wycieczka była do Krka.
W okolicach Krka wygląda to tak:
Wracamy drogą lokalną przez góry:
A to już krajówka przed Mariną:
Druga wycieczka to był Split i Trogir. Z tego niestety nie mogę wrzucić materiałów bo są głównie "z nami".
Trzecia podróż to była ad-hoc wycieczka krajoznawcza na południe od Mariny. Tam też było "najciekawiej" z punktu widzenia jazdy:
Dojazdówka do jednego z półwyspów:
Wycieczka po okolicznej wysepce:
Do Chorwacji jechaliśmy wyłącznie autostradami (co wyszło nam 18H podróży) więc z powrotem chcieliśmy przejechać się jeszcze przez góry i wybrzeże (tym razem wyszło nam prawie 24H):
Okolice Šibenika:
Jazda przez góry:
Trasa D8 nad wybrzeżem:
Myślę, że z filmików fajnie widać jak tam jest i czy warto się wybrać