Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polisa ubezpieczeniowa 2014

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 13.05.2014 18:41

Lechoo napisał(a):Mam pytanie o ubezpieczenie podróżne - czy kupując je na czas wyjazdu w jednej z firm ubezpieczeniowej wyrabiać kartę ekuz czy dać sobie z nią spokój mając prywatne ubezpieczenie ?

Można ale nie jest to konieczne ponieważ w razie sytuacji w której będziesz musiał skorzystać ze świadczeń medycznych wygodniejsze jest to z ubezpieczenia prywatnego-lekarz do domu,prywatna klinika,tłumacz itd. Jedyna sytuacja (trochę ryzykowna) to korzystanie z ekuz mimo ubezpieczenia prywatnego z powodu nie wykupienia opcji chorób przewlekłych lub uprawiania sportów wysokiego ryzyka co zazwyczaj jest związane ze sporą zwyżką składki i wiem z doświadczenia że wiele osób to bagatelizuje.Zaostrzenie się choroby przewlekłej (firmy ubezpieczeniowe wiele są w stanie pod to podciągnąć) bez wykupienia takiej opcji-powoduje odmowe wypłaty świadczenia inne sytuacje oczywiście jak najbardziej są objęte odpowiedzialnością ubezpieczyciela.
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 19.05.2014 14:34

Już mam totalny zakręt w głowie od czytania drobnego druku w OWU dotyczących Assistance, co polisa to inne limity i zakres. Już się pogubiłem.
Rozważam Pizetju,Wartę i Generali.
KasiaiPiotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaiPiotrek » 21.05.2014 10:50

pracując w tej branży, analizowałem sporo OWU i dla auta pow. 10 lat to jedyne rozsądne rozwiązanie, to jest wykupienie w PZU ASS z Klauzulą 1000 km, jeśli się nie ma ubezpieczenia komunikacyjnego w PZU to kupić MiniCasco i Assistance !! a co do kosztów leczenia to zawsze Karta EKUZ i polisa prywatna - jak do tej pory były: HDI - było sprawdzane w Czarnogórze i było Ok, Warta, Compensa a w tym roku chyba będzie Generali
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.05.2014 11:02

Link do ubezpieczenia assistance w Avivie koszt około 250zł
http://www.aviva.pl/direct/samochodowe/ ... tance.html

a w Pzu 400zł ,nie wiem może i lepsze warunki,ale wydaje mi się że to w Avivie wystarczy bynajmniej dal mojego 307 11niego.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 21.05.2014 11:46

KasiaiPiotrek napisał(a):pracując w tej branży, analizowałem sporo OWU i dla auta pow. 10 lat to jedyne rozsądne rozwiązanie, to jest wykupienie w PZU ASS z Klauzulą 1000 km, jeśli się nie ma ubezpieczenia komunikacyjnego w PZU to kupić MiniCasco i Assistance !! a co do kosztów leczenia to zawsze Karta EKUZ i polisa prywatna - jak do tej pory były: HDI - było sprawdzane w Czarnogórze i było Ok, Warta, Compensa a w tym roku chyba będzie Generali

a jaki jest koszt tego MiniCasco i Assistance w PZU?
KasiaiPiotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaiPiotrek » 21.05.2014 12:05

MiniCasco jest zależne od wartości auta ja płace około 100 zł za rok + assistance 204 zł za rok
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 21.05.2014 12:15

Z ubezpieczeniem Assisstance nie można popaść w przesadę. Jak mówiłem teraz kończy mi się OC, w PZU składka roczna wychodzi 499 zł przy 60 % zniżek , do tego NNW 60 zł i Assistenace 261 zł w pakiecie Pomoc Europa na rok. Jak to wszystko podliczyć plus rozłożenie na dwie raty ok. 970 zł ....... dla mnie sporo. Na wakacje kasę trzeba odkładać. Mimo wieku mojeg auta (15 lat) nie obawiam się że coś zdechnie i stoimy (odpukać), więć kupno Assistance na cały rok dla mnie jest bez sensu.

Przy założeniu wyjazdu na 8 dni raczej wybiorę Generali bo pakiet Assistance na miesiąc 60-70 zł albo zostać z obecnym ubezpieczycielem i zakupić kartę Pizetju Pomoc W drodze za 167 zł na 60 dni. Takie są moje przemyślenia, każdy robi jak uważa.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.05.2014 12:37

raptorf22 napisz proszę jakie masz warunki tak po skrócie tego assistance ?
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 21.05.2014 13:38

W tamtym roku przed wyjazdem w lipcu kupilem Assistance w PZU z opcja rozszezona na 1000 km cala EU :) W tym roku kupuje to samo. Na szczescie nie musialem z tego korzystac ale jest to "usługa" roczna wiec uznalem ze koszty nie duze jak na rok a lepiej to miec :)

Zaplacilem za to 204 zl a za 244 zl mialbym z opcja pomocy od samego domu :) a tak mam z opcja od 20km+ Oczywiscie dotyczy to calej EU :)

szczegoly (znalezione na szybko w necie):
http://pzu-krakow.com.pl/news/24/72/Hol ... Super.html

"Od 15 listopada 2012 roku

KLAUZULA ZWIĘKSZONEJ ODLEGŁOŚCI HOLOWANIA W PZU AUTO POMOC SUPER

Ustala się, z zachowaniem pozostałych niezmienionych niniejszą klauzulą postanowień umowy ubezpieczenia PZU Auto Pomoc (PAP) w wariancie Super, że za opłatą dodatkowej składki, § 30 pkt 2 ogólnych warunków ubezpieczenia PZU ogólne warunki ubezpieczeń komunikacyjnych otrzymuje następujące brzmienie:

„2) holowania pojazdu w przypadku jego unieruchomienia wskutek wypadku, awarii pojazdu lub użycia niewłaściwego paliwa, jeżeli naprawa na miejscu, o której mowa w pkt 1, nie jest możliwa przez przedstawiciela PZU SA; holowanie odbywa się jednorazowo do wybranego przez ubezpieczonego miejsca:

a) w przypadku wypadku ubezpieczeniowego zaistniałego na terytorium RP - na odległość od miejsca zatrzymania pojazdu do docelowego miejsca holowania,

b) w przypadku wypadku ubezpieczeniowego zaistniałego na terytorium innych niż RP państw Europy (z wyłączeniem Mołdawii i Rosji), a także na terytorium Algierii, Maroka, Izraela i Tunezji w związku z wypadkami ubezpieczeniowymi, które zaszły na terytorium tych państw - na odległość do 1.000 km, liczoną od miejsca zatrzymania pojazdu do docelowego miejsca holowania; w przypadku holowania na odległość dalszą niż 1.000 km, koszty holowania powyżej tej odległości ponoszone są przez ubezpieczonego;

w razie zajścia wypadku, awarii pojazdu lub użycia niewłaściwego paliwa poza godzinami pracy warsztatu (np. w porze nocnej lub w dni wolne od pracy), PZU SA organizuje i pokrywa także koszty parkowania pojazdu do dnia, w którym możliwe będzie jego dalsze holowanie do warsztatu, przy czym okres ten nie może być dłuższy niż 3 dni; holowanie na parking i z parkingu traktowane jest jako jednorazowe holowanie, którego koszt pokrywa PZU SA;

jeżeli wypadek ubezpieczeniowy zaszedł za granicą RP, a docelowe miejsce holowania pojazdu znajduje się w RP, wówczas PZU SA organizuje i pokrywa koszt holowania za granicą RP na odległość do 1.000 km, liczoną od miejsca zatrzymania pojazdu do granicy RP oraz od granicy RP do docelowego miejsca zamieszkania; w przypadku holowania za granicą RP na odległość dalszą niż 1.000 km, koszty holowania powyżej tej odległości ponoszone są przez ubezpieczonego;""
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 21.05.2014 14:31

Z generali tak na szybko: holowanie 200 km, auta powyżej 10 lat 100 km, nocleg max 3 doby,
OWU poniżej

http://www.generali.pl/binsource?docId= ... anguage=PL
KasiaiPiotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaiPiotrek » 21.05.2014 14:35

w generali dla aut pow. 10 lat wyłączona jest awaria !!!!
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 21.05.2014 15:39

KasiaiPiotrek napisał(a):w generali dla aut pow. 10 lat wyłączona jest awaria !!!!

chyba raczej nie masz racji
paragraf 5 punkt 2 -assistance przysługuje dla aut pow 10 lat ale tylko jeżeli szkoda powstała dalej niż 25 km od miejsca zamieszkania i holowanie nie dalej niż 100 km- tabela nr 1

za to na pewno nie przysługuje auto zastępcze do kontynuacji podróży -paragraf 5 punkt 10
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 21.05.2014 17:35

Widziałem , że w Generali brak auta zastępczego przy awarii powyżej 10 lat, ale tak po prawdzie zostawicie auto z 200 km od miejsca wakacji i spokojnie odbierzecie w drodze powrotnej dopiero? Nie sądzę.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 21.05.2014 20:04

raptorf22 napisał(a):Widziałem , że w Generali brak auta zastępczego przy awarii powyżej 10 lat, ale tak po prawdzie zostawicie auto z 200 km od miejsca wakacji i spokojnie odbierzecie w drodze powrotnej dopiero? Nie sądzę.

a wg ciebie lepiej zrezygnować z wakacji?
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 21.05.2014 20:58

alutka9 napisał(a):a wg ciebie lepiej zrezygnować z wakacji?

Nie o to mi chodzi, pierwotnie myślałem żeby przeczekać dobę w hotelu i odebrać auto, najwyżej jeden dzień krócej nad Jadranem byśmy spędzili.
Warta podobnie w pakiecie Złoty na rok, nie daje auta w przypadku awarii, a w pakiecie Podróżnik 15 jest.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polisa ubezpieczeniowa 2014 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone