OK. Dodam coś od siebie - pracuję w branży ubezpieczeniowej już kilka lat, a rodzinne tradycje sięgają ponad 20 lat w tym biznesie.
Zacznijmy od asistance dla auta - nie ma tu firmy idealnej, zawsze jakieś limity holowania (rok temu znalazłem max 800km chyba w warcie). Czyli ja to rozumiem tak, że jak auto padnie mi na Peljesacu to już do PL go nikt nie dowiezie. W ten sposób trafiłem na ADAC - czyli niemiecki automobil klub, do którego możemy też dołączyć ze składką aktualnie 90E rocznie. Ubezpieczenie też ma limity ale zdecydowanie wyższe, jakość obsługi i jej tempo - podobno bardzo dobre- nie wiem, nie sprawdzałem osobiście i nie chciałbym.
90 E - drogo - ale ubezpieczenie nie jest na samochód a na kierowcę. Czyli wsiadasz w auto firmowe, teścia, mamy, a może z wypożyczalni - i w razie awarii dzwonisz po pomoc. Ubezpieczenie obejmuje przyczepę podpiętą do auta - trzeba o niej wspomnieć na infolinii. Infolinia działa w kilku językach - trzeba umieć się dogadać w jakim chcemy rozmawiać.
Na koniec - ADAC za 90E obejmuje auta do 3,5 tony.
odnośnie ubezpieczeń zdrowotnych czy też turystycznych - czytać warunki, brać najwyższe pakiety, dopłacać za akcję ratowniczą i transport do kraju - mało tego sprzedaję i się zwyczajnie nie znam.
odnośnie ubezpieczeń AC i problemów z późniejszymi wypłatami - proponuję czytać co się kupuje a nie tylko patrzeć na cenę. Samo narzekanie na firmę Proama, czy też Uniqa ( a ja osobiście mogę pomarudzić na PZU) - jest bez sensu. Najpierw czytamy OWU, później Polisę a dopiero podpisujemy. Dobre wrażenie na mnie zrobiła likwidacja szkody w Liberty Direct, ale klient nie marudził na cenę kupując polisę - nie oszczędzał na AC. Inny dostał 100% sumy ubezpieczenia po kradzieży Hondy - 49.800zł - z Uniqa - ale miał najwyższy pakiet.
nie ma się co rozpisywać - czytać warunki, nie wierzyć agentom oferującym super tanie polisy, że to ten sam produkt co gdzie indziej. Czytać przed szkodą a nie po szkodzie.
Aha - przez ostatnie 5 lat dwukrotnie klient spytał mnie o ogólne warunki, przejrzał je i zadał kilka pytań... A klientów mamy rocznie pod 10.000
P.S - ADAC kupujemy przez forum internetowe - do znalezienia w googlu, całość trwa ok 3 tygodni więc polecam się śpieszyć.