Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polisa ubezpieczeniowa 2014

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 23.08.2014 19:36

arek_sosnowiec napisał(a):
elka505 napisał(a): My prawdopodobne zdecydujemy się na Gothear...nie maja okresu karencji i dla nie swoich klientów opcje holowania do 350 km w jedną stronę...coś koło 200 zł z tego co pamietam

Tylko te opinie o firmie ... :(

My w tym roku zakupiliśmy w Gothear assistance krótkoterminowy w cenie 246 zł. Nie ma okresu karencji, assistance ważny przez miesiąc. Niestety musieliśmy skorzystać z ich usług - padło sprzęgło i auto odmówiło dalszej jazdy. Na szczęście stało się to w Polsce i to w drodze powrotnej więc nie było wiekszego dramatu. Jeden telefon do ubezpieczyciela i w niecałą godzinę zjawiła się laweta, zawieźli nas w miejsce, które chcieliśmy. Wszystko poszło szybko, sprawnie. Nawet pan z Gothear dzwonił dowiedzieć sie, czy wszystko odbyło się bez problemu. Tak więc obsługa bardzo miła, szybka i bez żadnych problemów. Nie wiem jak sprawa zakończyłaby się gdyby awaria dopadła nas w Austrii lub w Czechach.... :?: i nie raczej nie chcę tego sprawdzać... :lol:
Heroj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heroj » 24.08.2014 16:46

Byłam w sierpniu w Pakostane dwa tygodnie. Żadnych złodziejskich polis. Tydzień przed wyjazdem złożone wnioski dla mnie, męża i dzieci na EKUZ.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) osobie przebywającej tymczasowo w innym państwie członkowskim UE/EFTA przysługują te wszystkie rzeczowe świadczenia zdrowotne, które:

są niezbędne z medycznego punktu widzenia z uwzględnieniem charakteru tych świadczeń i czasu trwania pobytu,
zostały udzielone w celu uniknięcia sytuacji, w której pacjent byłby zmuszony do powrotu na terytorium państwa ubezpieczenia, aby uzyskać potrzebne leczenie.

Zatem przez pojęcie świadczenia niezbędnego należy rozumieć każde świadczenie, co do którego lekarz zadecyduje, że zachodzi konieczność jego udzielenia z uwagi na stan zdrowia w jakim znajduje się pacjent, tak, aby nie musiał on wracać do swojego państwa właściwego czyli państwa ubezpieczenia celem uzyskania leczenia.

W celach weryfikacyjnych, trzeba okazać EKUZ bezpośrednio w placówce służby zdrowia - lekarzowi lub administracji szpitala. W niektórych państwach wraz z kartą EKUZ wymagane jest okazanie dowodu tożsamości - preferowany paszport.

Nie jest wystarczające podanie lekarzowi samego numeru identyfikacyjnego karty. Lekarz musi osobiście zobaczyć kartę, zweryfikować zawarte na niej dane pod kątem zgodności
ze wzorem określonym w przepisach unijnych.

Należy mieć na względzie to, że w ramach przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, z opieki medycznej na podstawie EKUZ można korzystać wyłącznie
u świadczeniodawców/lekarzy, którzy funkcjonują w ramach publicznego systemu opieki zdrowotnej w państwie pobytu.
Zero opłat. Pełne zabezpieczenie :lol:
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 24.08.2014 22:47

Dzis mi nagadali bzdur, ze assistance to koszt 30zł, tak czytam ten temat, i przegladam internet, i najtansza opcja to jest Karta Pomoc w Drodze Europa z PZU, koszt 160zł, ale to obejmuje tylko to, ze na miejscu za granica Cie scholuja max 150km, w dodatku jak sie bierze na 60 dni, czyli chyba najkrotsza opcja to jest karencja 14 dni, jak ktos jest zorientowany to prosze o potwierdzenie. OC w PZU.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 25.08.2014 09:50

Heroj napisał(a):Byłam w sierpniu w Pakostane dwa tygodnie. Żadnych złodziejskich polis. Tydzień przed wyjazdem złożone wnioski dla mnie, męża i dzieci na EKUZ.
................

Należy mieć na względzie to, że w ramach przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, z opieki medycznej na podstawie EKUZ można korzystać wyłącznie
u świadczeniodawców/lekarzy, którzy funkcjonują w ramach publicznego systemu opieki zdrowotnej w państwie pobytu.
Zero opłat. Pełne zabezpieczenie :lol:

Niestety nie jest tak kolorowo jak piszesz. Zresztą było już o tym w tym wątku nie raz.
Posiadanie karty EKUZ nie zapewnia kompleksowej ochrony! Karta EKUZ w Chorwacji nie zastąpi ubezpieczenia turystycznego - nie pokrywa ona kosztów ratownictwa medycznego, transportu ubezpieczonego do Polski, leczenia prywatnego ani dopłat za świadczenia medyczne, które obowiązują w Chorwacji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2014 10:45

Heroj napisał(a):Żadnych złodziejskich polis. Tydzień przed wyjazdem złożone wnioski dla mnie, męża i dzieci na EKUZ.
........ :lol:

Gratuluję szczęśliwego powrotu bez następstw. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2014 10:54

Zero opłat. Pełne zabezpieczenie :lol:[/quote]

Brak wiedzy może byc przyczyną wielu problemów...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2014 10:57

Gdzieś czytałem o facecie, który staranował Włocha na stoku.
Oczywiście Rodak bez ubezpieczenia. Nawet trzeźwy był. :mrgreen:
Sąd przyznał Włochowi 2 czy 3 lata renty po bodaj 500€/m-nie.
Koniec komentarza.
Mleczek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mleczek » 25.08.2014 12:31

Krzysiek88 napisał(a):Dzis mi nagadali bzdur, ze assistance to koszt 30zł, tak czytam ten temat, i przegladam internet, i najtansza opcja to jest Karta Pomoc w Drodze Europa z PZU, koszt 160zł, ale to obejmuje tylko to, ze na miejscu za granica Cie scholuja max 150km, w dodatku jak sie bierze na 60 dni, czyli chyba najkrotsza opcja to jest karencja 14 dni, jak ktos jest zorientowany to prosze o potwierdzenie. OC w PZU.

A jak ma sie do tego oferta PZM: Pakiet Podstawowy Zagraniczny 2014? Ma ktos jakies doswiadczenia z tą ofertą na ubezpieczenie samochodu?

sospzmot.pl/index.php/site/buy.html
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 25.08.2014 13:18

W tym roku byliśmy w Orebiczu i mieliśmy problem z naszym autem.Musiałem skorzystać z assistance w moim przypadku firmy Proama.Koszt lawety Orebić-Dubrownik 370 euro ( 300 pokryła Proama ).Laweta przyjechała po 4 godzinach - naszczęście dojechałem do apartmana więc laweta z pod niego.Kontakt z ubezpieczalnią bardzo dobry...
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 25.08.2014 13:39

Teoretycznie EKUZ powinien wystarczyć, bo i przeziębienie jest sprawą nagłą i powinien EKUZ tu zadziałać. Teoretycznie tak, ale praktycznie może być zonk, bo np kolejka do lekarza jest b. długa i mamy do wyboru tylko prywatną wizytę. EKUZ działa tylko w gabinetach państwowych, nie mamy gwarancji, że akurat wtedy kiedy będziemy w potrzebie uda nam się dostać na bezpłatną wizytę...Ja bym napisała, że na grubsze sprawy, pomoc doraźna, pogotowie itp EKUZ tak, ale na zwykłe przeziębienia, lekkie urazy, zatrucia pokarmowe itp lepiej mieć dodatkowe ubezpieczenie prywatne.
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 26.08.2014 07:11

w tym roku mam wrażenie że jest wiecej wątków gdzie znaleść mechanika, koszty lawety itp niż relacji z podróży więc inwestuje w ubezpieczenia:
-mam w Warcie ASS na europe do 500 euro ale dokupiłem PZU - zmieniła się oferta ponoć w sierpniu i za 220zł (przy 4letnim aucie) mam pełne z limitem do 1000km na Europe obowiązujące przez rok, więc obróce na nim dwa razy :lol: dobrze że ktoś pisał o karencji bo z OWU jasno nie wynikało, sprawdziłem- otóż karencja jest 7dniowa na klaule rozszerzona czyli te 1tys km
-karty EKUZ mam ale muszę dobrać od kosztów leczenie i tu haczyk bo każdy zakłada że nie ma chorób przewlekłych przez co jest tanio i dla rodziny wychodzi koło stówy. Moja córka ma akurat astmę więc kupić musze. Mniej niż firmom ubezpieczeniowym wieże naszemu kochanemy NFZ

oby nie przetestować żadnego czego sobie i Wam życzę :papa:
cvallo2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvallo2 » 26.08.2014 07:16

Ja również dziękuję za info z PZU i limitem 1000km :) - nie przydało się ale ... było nie było stresu.
2x byłem bez żadnego ubezpieczenia, teraz z dziećmi coś sobie załatwiałem...
Jednakże odnośnie PZU jeżeli nie macie OC u nich nie idźcie do oddziału, bo tam mają inny soft i już nie da się dokupić assistance w dobrej cenie - tzn. zaproponują coś co kosztuje ok 400zł . Tak jak tutaj piszą koledzy - kupujemy mini casco a potem rozszerzenie na assistance,
mi wyszło na 12 letnie volvo 290zł. Pytajcie w agencji czy mają soft titusa czy już nowy. Jak nowy to tego myku nie da się zrobić.
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 26.08.2014 07:29

cvallo2 napisał(a):Ja również dziękuję za info z PZU i limitem 1000km :) - nie przydało się ale ... było nie było stresu.
2x byłem bez żadnego ubezpieczenia, teraz z dziećmi coś sobie załatwiałem...
Jednakże odnośnie PZU jeżeli nie macie OC u nich nie idźcie do oddziału, bo tam mają inny soft i już nie da się dokupić assistance w dobrej cenie - tzn. zaproponują coś co kosztuje ok 400zł . Tak jak tutaj piszą koledzy - kupujemy mini casco a potem rozszerzenie na assistance,
mi wyszło na 12 letnie volvo 290zł. Pytajcie w agencji czy mają soft titusa czy już nowy. Jak nowy to tego myku nie da się zrobić.

dokładnie tak wykupuje się mini casco (chyba do wartości 3000zł) za około 17 i rozszerza do ASS ale nie te do 150zł obowiązujące od kolejnego dnia tylko z klauzula rozszerzoną 1tys km na którą jest karencja
ola565656
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola565656 » 26.08.2014 14:50

Właśnie wykupiłam ubezpieczenie w PZU, na 3 osoby dorosłe, 8 dni, KL 80tys, NWW 20tys, OC 50tys i assistance rozszerzony za 78zł.
majcziki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majcziki » 27.08.2014 17:09

Ale przecież zawsze transportuje się pasażerów, jedynie co to trzeba się dopytać lub doczytać czy dwójkę, czy wszystkich. Bo niekiedy ubezpieczenie pokrywa przejazd tylko 2 osób.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polisa ubezpieczeniowa 2014 - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone