Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polisa ubezpieczeniowa 2014

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lesko77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko77 » 14.08.2014 11:19

KyRO
to za 204 zł masz w PZU, czy w innym towarzystwie, bo nie do końca zrozumiałem.
KyRO
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KyRO » 14.08.2014 12:16

tak w PZU
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 14.08.2014 12:32

KyRO napisał(a):Jak że to mój pierwszy post, bardzo serdecznie witam Wszystkich. W tym roku po raz pierwszy wyruszamy do Chorwacji do miejscowości Pučišća na wyspie Brać. Znalazłem na cro.pl mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji (dzięki).

Ja również spędziłem sporo czasu aby znaleźć w miarę dobre ubezpieczenie assistance. Wybór padł na PZU zadzwoniłem na infolinię i przedstawiłem sprawę. Interesowało mnie ubezpieczenie "PZU Auto Pomoc w wariancie Super + klauzula zwiększonej odległości do 1000km". Po wyliczeniu tak aby było najtaniej (nie jestem klientem pzu) musiałbym dodatkowo wykupić "minicasco" koszt całości 440zł 8O Cena trochę duża ale nie znalazłem innego podobnego ubezpieczenia. (warta jeszcze miała dobrą ofertę ale tam obowiazkowe OC). Wstrzymałem się z wykupieniem i bardzo dobrze bo następnego dnia dzwoni żona i mówi że znajoma może załatwić za 204 zł. Ubezp. leży już w domku a człowiek od razu spokojniejszy. Ps. Ubezpieczajcie przynajmniej na tydzień przed wyjazdem (karencja).

Co agent to nowa wyliczanka...ja pytałam znajomego agenta PZU...powiedział,ze rozszerzone assistance mają dla obcych ponad 400 zł i mozna wziąść bez niczego. Jesli wezmę z minicasco to 246 najlepsza opcja...ale za samo minicasco policzył mi 560 zł za 12 latka....wiec nie ma jednej stawki..wszystko zalezy od auta pewnie. My prawdopodobne zdecydujemy się na Gothear...nie maja okresu karencji i dla nie swoich klientów opcje holowania do 350 km w jedną stronę...coś koło 200 zł z tego co pamietam
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.08.2014 12:40

elka505 napisał(a): My prawdopodobne zdecydujemy się na Gothear...nie maja okresu karencji i dla nie swoich klientów opcje holowania do 350 km w jedną stronę...coś koło 200 zł z tego co pamietam

Tylko te opinie o firmie ... :(
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 14.08.2014 18:24

Idziol napisał(a):jeszcze elvia.pl(mozna wykupic na wybrane dni) i chyba gothaer

Elvia ma Assistance tylko dla pojazdów max 10 lat, to samo Proama auta max 10 lat.
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 14.08.2014 18:51

KyRO napisał(a):. Ps. Ubezpieczajcie przynajmniej na tydzień przed wyjazdem (karencja).

Masz może dołączone warunki ubezpieczenia OWU ??
Tam w paragrafie 61 jestr napisane że ubezpieczenia działa od dnia następnego po zawarciu lub opłaceniu składki, więc tak zapytam, skąd karencja 7 dni ??

To warunki jakie dostałem dziś w wersji papierkowej : http://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=b48b114a-917f-4452-aa21-1fe7efeb7ebd&groupId=10172

Tak samo mnie zastanawia jak interpretować zapis :

WYŁĄCZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI
§ 35
1.
PAP nie są objęte wypadki ubezpieczeniowe:

2)
powstałe w wyniku szkód eksploatacyjnych;

oraz ten zapis :

WYŁĄCZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI
§ 39
2)
powstałe w wyniku szkód eksploatacyjnych;

z OWU podanych wyżej.

Czy np. awaria pompy wody uniemożliwiająca dalszą jazdę jest uważana za szkodę eksploatacyjną ??
W sumie w aucie każdą awarię można uznać za takową...
Chętnie poczytam, jak Wy zinterpretujecie taki zapis...
Ostatnio edytowano 14.08.2014 19:04 przez Marecki37, łącznie edytowano 1 raz
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 14.08.2014 19:01

Karencja 7 dni obowiązuje tylko w przypadku klauzuli zwiększonej odległości holowania.
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 14.08.2014 19:06

Karczu napisał(a):Karencja 7 dni obowiązuje tylko w przypadku klauzuli zwiększonej odległości holowania.

Czy gdzieś to wyłapałeś w OWU może ?? Jeżeli tak, podaj paragraf, bo coś nie mogę doczytać, a będąc dziś u Pani w PZU mówiła że nie ma karencji... ??
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 14.08.2014 19:14

Według PZU - szkoda eksploatacyjna – szkoda powstała w wyniku zu-
życia, korozji, utlenienia lub zawilgocenia pojazdu, jego czę-
ści lub wyposażenia;

Na mojej polisie na odwrocie mam napisane:
Klauzula zwiększonej odległości holowania w PZU Auto Pomoc SUPER
W przypadku unieruchomienia pojazdu wskutek awarii pojazdu klauzula ma zastosowanie, jeżeli wypadek ubezpieczeniowy zaistniał nie wcześniej niż po upływie 7 dni od dnia zawarcia umowy PAP lub rozszerzenia umowy PAP o niniejszą klauzulę.
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 14.08.2014 19:16

Karczu napisał(a):Według PZU - szkoda eksploatacyjna – szkoda powstała w wyniku zu-
życia, korozji, utlenienia lub zawilgocenia pojazdu, jego czę-
ści lub wyposażenia;

Na mojej polisie na odwrocie mam napisane:
Klauzula zwiększonej odległości holowania w PZU Auto Pomoc SUPER
W przypadku unieruchomienia pojazdu wskutek awarii pojazdu klauzula ma zastosowanie, jeżeli wypadek ubezpieczeniowy zaistniał nie wcześniej niż po upływie 7 dni od dnia zawarcia umowy PAP lub rozszerzenia umowy PAP o niniejszą klauzulę.

A to dzięki, właśnie mam na lini Panią z PZU u której byłem i zaraz to jej przeczytam :) Dzięki .

A co do "eksploatacji według PZU" to awaria np. pompy wody mogła by być zaliczona do "w wyniku zużycia" choć może nie są aż tak szczegółowi, ale jak to mówią " diabeł tkwi w szczegółach"...
shaggee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaggee » 21.08.2014 12:57

Czy ktoś ubezpieczał/korzystał z oferty Travel World Europa?
gregor81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregor81 » 22.08.2014 22:48

Byłem dzisiaj w PZU, zaproponowano mi assistance najwyższy pakiet z limitem 1000km za granicą na cały rok w cenie 410 zł. To cena dla osób które nie są klientami PZU.
Do tego PZU Pomoc w Podróży - Wojażer w cenie 96 zł dla 2 osób dorosłych na 13 dni, KL 100tyś, NNW 50tyś, OC 50 tyś.
Wyjeżdżam 31 sierpnia i raczej z tej oferty skorzystam, chyba że ktoś poleci coś podobnego w lepszej cenie.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 22.08.2014 23:08

gregor81, ja wykupiłem Travel Guard z AIG

https://purchase.travelguardworldwide.c ... 04751.html

Kwoty na które się ubezpieczasz są dużo wyższe, a dla 2 osób po wklepaniu kodu rabatowego - UL33MK - wyszła kwota 86 złotych.
shaggee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaggee » 23.08.2014 12:40

Wybrałem ofertę Travel World Europa. KL 90 000zł/os, NNW 12 000/os, Bagaż 1200zł/os, Portfel kluczyki, telefony, dokumenty 1000zł/os, Car Assistance 9000zł. Wszystko za 152zł.
Czytajcie OWU. Jestem po lekturze kilku i takie wyłapałem pułapki:
-pomoc w trakcie awari owszem ale jeśli auto ma ponad 10lat to pomoc w przypadku awarii nie przysługuje
-w niektórych OWU nie ma wspomnianej opcji transportu pasażerów w przypadku holowania (na forum jest przykład takiej sytuacji)
-karencje tygodniowe po zawarciu ubezpieczenia (myślę że po to żeby ktoś się nie ubezpieczył przez internet po awarii)
-holowanie owszem ale do miejsca wskazanego przez ubezpieczonego a nie do autoryzowanego warsztatu (szukaj teraz warsztatu)
-w jednym OWU wyczytałem że jeżeli centrali nie uda się sprowadzić pomocy w ciagu 2 godzin to radź sobie sam a potem ci zwrócą pieniądze (szok!)
-OC tylko na szkody na osobie nie na mieniu
Miałem wybrać Generali ale w OWU nie było jasnością dla mnie czy pokrywają koszty transportu pasażerów. W OWU nic o tym nie ma a na infolinii zapewniają że to niedopuszczalne żeby transportować auto bez pasażerów. Potem można się obudzić z ręką w nocniku więc zrezygnowałem z Generali. W Travel World mam zapewniony powrót pasażerów do domu lub na miejsce wycieczki. No i ubezpieczenie rzeczy osobistych w przypadku kradzieży lub rabunku.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.08.2014 16:08

gregor81 napisał(a):Byłem dzisiaj w PZU, zaproponowano mi assistance najwyższy pakiet z limitem 1000km za granicą na cały rok w cenie 410 zł. To cena dla osób które nie są klientami PZU.
Do tego PZU Pomoc w Podróży - Wojażer w cenie 96 zł dla 2 osób dorosłych na 13 dni, KL 100tyś, NNW 50tyś, OC 50 tyś.
Wyjeżdżam 31 sierpnia i raczej z tej oferty skorzystam, chyba że ktoś poleci coś podobnego w lepszej cenie.

w przyszłym roku jedź na urlop jeszcze w okresie ważności polisy i skorzystasz 2x za 410 zł...czyli po 205 zł...
czy w tej cenie masz już minicasco? jaka wartość pojazdu wg PZU?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polisa ubezpieczeniowa 2014 - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone