Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polisa ubezpieczeniowa 2014

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mijagi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mijagi » 05.08.2014 18:31

Ja dzisiaj w NFZ pojawiłem się po 15tej, wziąłem wnioski. Postanowiłem pojechać do domu, bo potrzebny podpis żony. Ale po drodze zobaczyłem, że mój fryzjer cierpi na brak zajęć :). Poszedłem szybko załatwić sprawę, drugi raz taka szansa mogła się nie przydarzyć. Potem do domu i do NFZ. O 15.50 miałem już karty:) Dodam, że mieszkam niedaleko NFZ.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2014 19:20

mijagi napisał(a):Ja dzisiaj w NFZ pojawiłem się po 15tej, wziąłem wnioski. Postanowiłem pojechać do domu, bo potrzebny podpis żony. Ale po drodze zobaczyłem, że mój fryzjer cierpi na brak zajęć :). Poszedłem szybko załatwić sprawę, drugi raz taka szansa mogła się nie przydarzyć. Potem do domu i do NFZ. O 15.50 miałem już karty:) Dodam, że mieszkam niedaleko NFZ.

Podpis żony nie jest konieczny. Tylko normalna osoba w okienku :) Złożyłem dwa wnioski i odebrałem karty bez problemu :)
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 06.08.2014 08:38

Piraraq napisał(a):Wykupiłem ubezpieczenie w PZU z klauzulą holowania do 1000km, zapłaciłem za nie 401 zł.
Ubezpieczenie OC mam w PZU, nie posiadam Auto Casco.
Aktualnie znajduje się na PAG-u i samochód zaliczył poważną awarię.
Podejrzewam skrzynię biegów.
Kilka godzin temu zgłosiłem awarię do assistance PZU, przełączono mnie do działu zagranicznego.
Pani zebrała informacje dotyczące polisy i po około godzinie miałem telefon z polski od kierowcy holownika.
Przyjadą po samochód w przed dzień końca mojego urlopu.
Znajduję się aktualnie około 1055 km od miejsca zamieszkania i okazało się że w takim przypadku przysługuje mi transport samolotem.
Oddzwaniano do mnie później z propozycją poruszania się razem z samochodem w holowniku ale ze względu na małe dziecko odmówiłem.
Teraz czekam na telefon w sprawie biletów na samolot.
W piątek, w dzień zakończenia pobytu wg. tego co osoba na infolinii twierdziła ma po moją rodzinę przyjechać taksówka i odwieźć nas na lotnisko do Zadaru i samolotem mamy udać się do Katowic, skąd mamy do dyspozycji komunikację miejską.
Do domu z Katowic mamy 10 km więc to już żaden problem.

Dam znać jak cała sprawa się zakończyła :)

Pozdrowiam z PAG-u :papa:

Kontynuując poprzedni wpis.

Taksówka przyjechała punktualnie o 09:00 i zawiozła nas na lotnisko, gdzie czekały na nas bilety.
Lecieliśmy z przesiadką we Frankfurcie. Na miejsce, czyli do Pyrzowic dotarliśmy około godziny 18:00,
skąd już własnym transportem udaliśmy się do domu.
Samochód następnego dnia dotarł do warsztatu na lawecie.
Upchaliśmy wszystkie bagaże do samochodu i do samolotu nie musieliśmy zabierać żadnego bagażu.
Muszę powiedzieć, że PZU spisało się na medal i polecam każdemu to ubezpieczenie.

Teraz zastanawiam się, co by było gdyby samochód nie zepsuł się w miejscowości, gdzie byliśmy zameldowani a powiedzmy 200 km dalej ... cała procedura załatwiania powrotu trwała bowiem 2 dni.
Czy była by możliwość skorzystania z 2 holowań, powiedzmy na autostradzie do najbliższego zjazdu a potem dopiero organizacja całego powrotu czy nie ... nie mam pojęcia.
Być może warto wykupić jeszcze jeden mały assistance w innej ubezpieczalni i najpierw skorzystać z "krótkiego holowania" w okolice zameldowania a dopiero później uruchomić te właściwe ubezpieczenie :)

Samo potwierdzenie ubezpieczenia zajęło Pani na infolinii ponad 1,5h ... z tego co udało mi się wywnioskować "dział zagraniczny" firmy PZU to odrębna podwykonawcza firma zewnętrzna.

Ogólnie, gdyby nie pogoda to wakacje uznałbym za całkowicie udane :)

Pozdrawiam :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2014 17:30

Wykupiłem dziś Wojażera na kwoty KL 120 kilo, NW 20 kilo, OC 50 kilo za 132 PLN. Kwoty ubezpieczeń w PLN.
kleyo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleyo » 06.08.2014 17:34

Orientuje się ktoś czy karty EKUZ można odbierać tylko w Wojewódzkich siedzibach NFZ czy może także w Sekcjach Obsługi Ubezpieczonych, dokładniej chodzi mi o NFZ w Cieszynie? Czy poza wydrukowanymi i podpisanymi wnioskami, a także podpisanymi upoważnieniami jeszcze coś jest potrzebne do wyrobienia tych kart?
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 06.08.2014 17:44

Wg strony https://www.ekuz.nfz.gov.pl/hidden_main_page/info_ekuz można także w Sekcjach Obsługi ubezpieczonych.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 06.08.2014 18:56

kleyo napisał(a): czy karty EKUZ można odbierać tylko w Wojewódzkich siedzibach NFZ czy może także w Sekcjach Obsługi Ubezpieczonych

Można. Co roku właśnie w SOU odbieram karty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2014 21:46

Ubezpieczenie podróżne w Generali "Bezpieczna Podróż" dla 2+1:

KL - 150 000
NNW - 50 000
OC - 100 000
ASS 3 - max

19 dni.

Cena: 249 zł.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.08.2014 07:36

Suche cyfry niewiele mówią. W każdym TU.
Diabeł tkwi w OWU.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 13.08.2014 13:40

Podpisałem dziś polisę w PZU na OC + PZU Auto Pomoc z klauzulą holowania 1000 km.
Samo PAP to koszt 366 złotych (261 złotych standard + 105 złotych klauzula holowania).

Pierwsza rata za całość to 666 złotych - to będą szatańsko udane wakacje :D
papik123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) papik123 » 13.08.2014 23:16

Witam, szukam ubezpieczenia krótkoterminowego na wyjazd 2tygodniowy. Wie ktoś może jakie ubezpieczenie jest najlepsze w stosunku cena/jakość. Do tej pory znalazłem takie oferty jak :

Starter24 na 15 dni za 149zł
Karta PZU Pomoc w Drodze Europa 60dni za 168zł
PZMOT Pakiet Podstawowy Zagraniczny 30dni 72zł

Mam OC w AXA. No i interesuje mnie tylko krotkoterminowe oferty. Proszę o informację.
Pozdrawiam

aaa i auto ponad 10 lat:)
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 13.08.2014 23:40

jeszcze elvia.pl(mozna wykupic na wybrane dni) i chyba gothaer
adobija
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adobija » 13.08.2014 23:43

A ja napiszę jak u mnie to wygląda bo jadę za kilkanaście ni:
Wykupiliśmy ubezpieczenie podróżne w towarzystwie Europa (dostępne w biurach TUI) dla czterech osób na 15 tyś euro Kl , w tym jedno dziecko i uwaga - w tym assistance dla starsżego auta i wyszło 196 zł za wszystko.
Assistance co prawda bez rewelacji bi holowanie tylko do 500 euro ale koszt tego assistance to 46 zł.
Trzeba ubezpieczyć co najmniej 1 osobę żeby można było dokupić assistance ale to i tak super.
Jakby były pytania to służę pomocą.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2014 08:12

Powoli Forum z turystycznego przeistacza sie w ubezpieczeniowe.
Pierwszy post, bez gry wstepnej i od razu do sedna...

:mrgreen:
KyRO
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KyRO » 14.08.2014 10:57

Jak że to mój pierwszy post, bardzo serdecznie witam Wszystkich. W tym roku po raz pierwszy wyruszamy do Chorwacji do miejscowości Pučišća na wyspie Brać. Znalazłem na cro.pl mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji (dzięki).

Ja również spędziłem sporo czasu aby znaleźć w miarę dobre ubezpieczenie assistance. Wybór padł na PZU zadzwoniłem na infolinię i przedstawiłem sprawę. Interesowało mnie ubezpieczenie "PZU Auto Pomoc w wariancie Super + klauzula zwiększonej odległości do 1000km". Po wyliczeniu tak aby było najtaniej (nie jestem klientem pzu) musiałbym dodatkowo wykupić "minicasco" koszt całości 440zł 8O Cena trochę duża ale nie znalazłem innego podobnego ubezpieczenia. (warta jeszcze miała dobrą ofertę ale tam obowiazkowe OC). Wstrzymałem się z wykupieniem i bardzo dobrze bo następnego dnia dzwoni żona i mówi że znajoma może załatwić za 204 zł. Ubezp. leży już w domku a człowiek od razu spokojniejszy. Ps. Ubezpieczajcie przynajmniej na tydzień przed wyjazdem (karencja).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polisa ubezpieczeniowa 2014 - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone