Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polisa ubezpieczeniowa 2014

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 02.08.2014 06:33

ołowiany napisał(a):
Marecki37 napisał(a):
ołowiany napisał(a):I gdzie tu jest jednoznaczność oferty?
Ciekawe ile mnie wyliczy PZU, ale najpierw zaczekam na ofertę stałego ubezpieczyciela.

Kolego, różnica ta wynika z wartości MiniCasco zawartego aby uzyskać Assistance, a ta kwota jest ruchoma w zależności od wieku i marki pojazdu.

Ja dziś dzwoniąc do PZU uzyskałem pozytywną informację o tym zestawie i za całość przy moim 11 letnim VW powiedziano mi za MC + APS 1000km - 468 zł.

Faktycznie może tak być. Powinna to może wyjaśnić udzielająca się w wątku agentka.

Ale tak na chłopski rozum to czym nowszy samochód, to assis. powinien być tańszy. nie?

Cena assistance jest stała nie ma znaczenia wartość ani wiek pojazdu.

Cena mc jest zależna od marki, wartości pojazdu ,kodu pocztowego oraz tego czy znosimy udział własny czy nie,nie mają znaczenia zniżki ale płacąc tylko mc można sobie wypracować zniżki na ac.

Sprzedając ubezpieczony pojazd rozliczamy wszystkie ubezpieczenia dobrowolne: nnw,ac,mc,assistance,auto szyby itd.-nie rozliczamy oc idzie ono za sprzedanym pojazdem.

Pakiety salonowe na nowe auta mają w większości baaardzo ograniczony zakres,naprawdę trzeba dokładnie wiedzieć co ma być w takiej popisie zawarte i pilnować salonowego agenta.Oczywiście mają oni dodatkowe zniżki,ale też większość różnic polega na ograniczonym zakresie-wiem bo często walczymy z salonami i widzimy co proponują.

Dla przykładu przedstawiliśmy salonowi ofertę pzu na nasze własne właśnie kupowane auto z ceną niższą niż proponowana przez nich ale zakresem pełnym-dużo szerszym,zgodzili się zrobić ją w naszej cenie i na naszych warunkach (my nie możemy ubezpieczać sami siebie),po przesłaniu nam certfikatu ubezpieczenia mąż sprawdził i okazało się że cenę zrobili naszą ale już warunki bez kilku opcji-po interwencji poprawione oczywiście ale jak ktoś nie jest mocno w temacie nie zauważy różnicy i zaufa salonowi.

Sprawdzać sprawdzać i salony i agentów z wszystkich TU.

p.s. korczu dokładnie tak :D mea culpa
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2014 19:27

alutka, tak na marginesie - czy PZU reklamując nowatorski jak na PL sposób rozliczania szkód bierze na siebie również koszt i organizację samochodu zastępczego z OC sprawcy?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2014 19:36

To raczej żadna łaska.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2014 19:58

FUX napisał(a):To raczej żadna łaska.

Tak, ale TU się bronią rękami i nogami. Dlatego pytam przedstawicielki PZU.
Chyba, że masz z tym jakieś doświadczenia?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2014 20:51

Nie; obym nie musiał.
Travis(M)
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Travis(M) » 02.08.2014 22:12

Siemka,

Mam takie male zapytanie za mniej wiecej tydziej tj. 11-12 sierpnia mam zamiar wybrac sie do Chorwacji (Dubrovnik lub Crikvenica). Pytanie Moje jest taki. Samochod ktorym sie wybieram sie w podroz to Vw Golf Variant z 2000 zoku. Czy nie bedzie problemu wykupu na mniej wiecej dwa tygodnie Autocasco do tego samochodu? nie wiem jak firmy ubezpieczeniowe sie zapatruja na 14letnie auta. Jakby ktos mogl podpowiedziec dobra firme do takiego ubezpieczenia to bede wdzieczny.

Pozdrawiam.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.08.2014 21:31

raczej nie ma szans wykupić autocasco na 2 tygodnie, tylko 12 m-cy...
może jakieś mini casco, ale to obejmuje kradzież głównie...
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.08.2014 21:51

Piraraq napisał(a):
Dam znać jak cała sprawa się zakończyła :)

Pozdrowiam z PAG-u :papa:

,no i .......
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 03.08.2014 21:58

Travis(M) napisał(a):Siemka,

Mam takie male zapytanie za mniej wiecej tydziej tj. 11-12 sierpnia mam zamiar wybrac sie do Chorwacji (Dubrovnik lub Crikvenica). Pytanie Moje jest taki. Samochod ktorym sie wybieram sie w podroz to Vw Golf Variant z 2000 zoku. Czy nie bedzie problemu wykupu na mniej wiecej dwa tygodnie Autocasco do tego samochodu? nie wiem jak firmy ubezpieczeniowe sie zapatruja na 14letnie auta. Jakby ktos mogl podpowiedziec dobra firme do takiego ubezpieczenia to bede wdzieczny.

Pozdrawiam.

Chyba jesteś pierwszą osobą w tym naszym dziwnym kraju która chce AC na na 2 tyg... Chyba nie przemyślałeś dobrze tego co naprawdę Ci się przyda na wyjazd albo źle to nazwałeś ... Proponuję lekturę od pierwszej strony :)
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 03.08.2014 22:00

ruwado napisał(a):
Piraraq napisał(a):
Dam znać jak cała sprawa się zakończyła :)

Pozdrowiam z PAG-u :papa:

,no i .......

no i czekamy ... cierpliwie :)
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 05.08.2014 12:59

walp napisał(a):
andu-10 napisał(a):... do tego wystane ponad 1,5 godz karta leczenia z NFZ.

Muszę pochwalić system.
Rano, po godz 8 wysłałem elektronicznie wnioski do NFZ. Po godz. 13 był telefon z pytaniem,
czy chcę karty odebrać osobiście (jak zaznaczyłem) czy może życzę sobie o wysłanie pod wskazany adres.

Ponieważ mam blisko, powiedziałem, że odbiorę. Poszedłem do oddziału, wziąłem kolejny numerek,
poczekałem 10 min. i karty odebrałem. Niesłychane. :wink:

Ja wysłałam maila rano a na drugi dzień o 13 już miałam karty z innego miasta...błyskawicznie
Janueszej2014
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janueszej2014 » 05.08.2014 13:14

Wyrobienie EKUZ idzie bardzo sprawnie. Całe procedura od momentu wejścia do naszego wspaniałego przybytku jakim jest NFZ do wyjścia zajęła mi około 40-50 minut. Dodam że szło by to jeszcze sprawniej gdyby ludzie poczytali trochę zamiast tam jechać przysłowiowo mówiąc na "pałe" bez przygotowania. Większość straty czasu w trakcie mojej obecność :
1) Petent wypełniał wniosek przy okienku - niestety nie wszyscy pracownicy wyganiały takie osoby
2) Petent kłoci się że chce odebrać lub wyrobić za kogoś kartę bez stosownych upoważnień i dokumentów.
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 05.08.2014 13:17

A miał ktoś kontakt z polisami firmy TUZ ? a najlepiej odszkodowaniami bo dopiero to jest miarodajne
shaggee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaggee » 05.08.2014 16:19

Czy oprócz wniosku o EKUZ trzeba brać ze sobą jakieś kwity typu RMUA czy zaświadczenia z ZUS czy oni już wszystko widzą elektronicznie?
Marecki37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marecki37 » 05.08.2014 16:36

Widzą elektronicznie, potrzebny dowód osobisty i wypełniony wniosek o wydanie karty EKUZ :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Polisa ubezpieczeniowa 2014 - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone