Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2015 08:23

kajoj napisał(a):Hej. Jedziemy z okolic Rzeszowa pod Szybernik. Jedziemy przez Słowacje i Węgry. Mógłby ktoś doradzić jakie drogi i jaki jest koszt przejazdu nimi? Dziękuję :)

faq-czyli-najczesciej-zadawane-pytania-f27.html
krotki-przewodnik-po-forum-i-spis-tresci-faq-t18622.html
Witam.
Wszystko o co pytasz jest na forum.
Czytaj - w razie wątpliwości pytaj we właściwych wątkach.
jur3k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jur3k » 30.07.2015 08:24

kajoj napisał(a):Hej. Jedziemy z okolic Rzeszowa pod Szybernik. Jedziemy przez Słowacje i Węgry. Mógłby ktoś doradzić jakie drogi i jaki jest koszt przejazdu nimi? Dziękuję :)

a może jeszcze zatankować Wam samochód?

użyj szukajki..
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 30.07.2015 23:01

Czepiacie się... ja to bym nawet pojechał za nich :mrgreen:
anila44
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anila44 » 07.08.2015 18:28

NA pewno przyda się to wielu osobom. Zawsze sama przed wyjazdem kalkuluje, co jest lepsze, która opcja tańsza
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2015 20:52

jur3k napisał(a):

a może jeszcze zatankować Wam samochód?
użyj szukajki..

He, he...to dobrze, że takie pytania rażą osoby będące na forum ca. 1,5 roku :lol:...to pewien wyznacznik nastrojów... przez lata bowiem piętnowano czyt. (je.....o) "starych" userów za odsyłanie podobnych zapytań do forumowego archiwum... :wink: :lol:
orson
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) orson » 26.08.2015 17:56

Pytanko do autora Kalkulatora. Czy można jakoś wstawić ponownie datę wyjazdu? Chodzi mi o przyszły rok, czy trzeba się zarejestrować ponownie z innym nickiem?
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 07.09.2015 11:54

Czy kalkulator działa ?

Bo u mnie od ponad tygodnia jak sprawdzam - wisi na "OBLICZAM TRASĘ" :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.09.2015 18:17

Już miałem zasugerować, abyś kupił mocniejszy sprzęt, skoro tydzień oblicza :oczko_usmiech:

Chyba jednak jest coś z narzędziem, bo u mnie już godzinę kręci.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 07.09.2015 18:19

nie pamiętam dokładnie, ale chyba trzeba wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.09.2015 19:08

KarKoz napisał(a):chyba trzeba wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce...

Oczywiście, że tak. Dość dawno nie używałem i zapomniałem o tym. :)

Liczy nawet w przeglądarce MS Edge pod Win 10.
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 07.09.2015 19:36

Ok. Dzięki, zaraz sprawdzę :)
Mirkok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirkok » 02.10.2015 21:50

Witam.
Na wstępie dodam, że przeszukałem kilka tematów, ale ten wydaje mi się najbardziej prawidłowy.
A mianowicie chodzi o możliwe koszty przejazdu z Polski do Chorwacji - w tym wypadku z mojej mieściny (Kłodzko [PL]-Trpanji [HR]).
Do zaplanowania trasy posłużyłem się w tym celu "Route plannerem" ze strony http://www.viamichelin.com.
Co się okazało, że w/w trasa, tj.:
Kod: Zaznacz cały
http://www.viamichelin.com/web/Routes?departure=K%C5%82odzko%2C%20Poland&departureId=31NDNhNDUxMGNOVEF1TkRNMk1EZz1jTVRZdU5qVXpOVGM9&arrival=20240%20Trpanj%2C%20Croatia&arrivalId=31NDRkODMxMGNORE11TURBNU5RPT1jTVRjdU1qWTNPVGM9&index=1&vehicle=0&type=0&distance=km&currency=EUR&motorway=&toll=&vignette=&orc=&crossing=true&caravan=&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.6&allowance=

Chodzi o trasę nr 2, jest o prawie 30 Euro tańsza od trasy nr1 (teoretycznie oczywiście). Pomijam, że około 2,5h jest czasowo dłuższa. Mam nadzieję, że informacje tam zawarte są oczywiście wiarygodne. :o
W związku z tym należy sądzić, że dla osób, które niekoniecznie chcą szybko dotrzeć na miejsce wypoczynku, mogłyby skorzystać gdzieś z noclegu podczas podróży, a koszt nie byłby dużo większy od kosztów przejazdu trasą nr 1.

Acha, zapomniałem dodać, że jeśli chcielibyście skorzystać ze znanego Wam na Forum objazdu (przez Mureck), to trasa nr 1 oczywiście się też wydłuży - mniej/więcej o około 1-1,5h.)

Co Wy na to ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.10.2015 08:46

Mirkok napisał(a):Witam.
Na wstępie dodam, że przeszukałem kilka tematów, ale ten wydaje mi się najbardziej prawidłowy.
A mianowicie chodzi o możliwe koszty przejazdu z Polski do Chorwacji - w tym wypadku z mojej mieściny (Kłodzko [PL]-Trpanji [HR]).
Do zaplanowania trasy posłużyłem się w tym celu "Route plannerem" ze strony http://www.viamichelin.com.
Co się okazało, że w/w trasa, tj.:
Kod: Zaznacz cały
http://www.viamichelin.com/web/Routes?departure=K%C5%82odzko%2C%20Poland&departureId=31NDNhNDUxMGNOVEF1TkRNMk1EZz1jTVRZdU5qVXpOVGM9&arrival=20240%20Trpanj%2C%20Croatia&arrivalId=31NDRkODMxMGNORE11TURBNU5RPT1jTVRjdU1qWTNPVGM9&index=1&vehicle=0&type=0&distance=km&currency=EUR&motorway=&toll=&vignette=&orc=&crossing=true&caravan=&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.6&allowance=

Chodzi o trasę nr 2, jest o prawie 30 Euro tańsza od trasy nr1 (teoretycznie oczywiście). Pomijam, że około 2,5h jest czasowo dłuższa. Mam nadzieję, że informacje tam zawarte są oczywiście wiarygodne. :o
W związku z tym należy sądzić, że dla osób, które niekoniecznie chcą szybko dotrzeć na miejsce wypoczynku, mogłyby skorzystać gdzieś z noclegu podczas podróży, a koszt nie byłby dużo większy od kosztów przejazdu trasą nr 1.

Acha, zapomniałem dodać, że jeśli chcielibyście skorzystać ze znanego Wam na Forum objazdu (przez Mureck), to trasa nr 1 oczywiście się też wydłuży - mniej/więcej o około 1-1,5h.)

Co Wy na to ?

Według mnie trochę przekombinowałeś :wink: Jeśli chciałbym zaoszczędzić na chorwackich autostradach pojechałbym tak:
https://goo.gl/maps/HwwDMzdozb12
Trasa o 130km krótsza od Twojego wariantu 2, Potrzebujesz winietę tylko na Cz i A ( u ciebie potrzebujesz na Czechy, Słowację i Węgry) w Chorwacji na autostradach oszczędzasz ok 200Kn w jedną stronę.
Z Kłodzka płatne odcinki w Czechach też bardzo łatwo minąć jadąc tak:
https://goo.gl/maps/7y2mtswtYoR2
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 04.12.2015 14:54

Dla liczących wydatki, zrobiłem zastawienie średnich cen paliw w roku 2015, w przeliczeniu na PLN wg kursu NBP z dnia 03.12.2015

ceny paliw.JPG
średnie ceny paliw w 2015 r.

może komuś się przyda

kurs 1 € = 4,28 PLN
hoseantonio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoseantonio » 19.12.2015 22:28

Proszę o najszybszą trasę oraz jej koszt z Gliwic w okolice Makarskiej.Gdzie potrzebuje winiet a gdzie autostrady są płatne? Znalazł, by się jakiś globtroter, który mógł by mi to obliczyć?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone