Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 08.05.2014 11:20

walp napisał(a):
alycja napisał(a):czy możecie mi podpowiedzieć czy znajde na formum info jak objechać płatny odcinek w Słowenii?

A to jest żart, czy na serio, bo nie wiem jak podejść do tematu. :roll:
alycja napisał(a):Tak naprawdę jaka trasę polecacie z północy kraju do Tucepi :)

Z północy, tzn. ze Szczecina, z Kościerzyny, czy może z Suwałk :?: :)

jaki dowciapny 8O
nie dotarłam do tego, narazie ogarniam apartament i miejsce do trasy jeszcze kawałek :) Chce tylko wiedzieć w jakim poście, spokojnie poszukam sobie potrzbuje podpowiedzi. Nie jestm alfa i omega.

a z północy hmmm Braniewo (warmińsko-mazurskie) tak pośrodku między Gdańskiem, a Olsztynem
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2014 11:22

alycja napisał(a):czy możecie mi podpowiedzieć czy znajde na formum info jak objechać płatny odcinek w Słowenii? Tak naprawdę jaka trasę polecacie z północy kraju do Tucepi :)

Mówisz i masz. :D

Oto mój autorski opis trasy, spłodzony prze mnie, swego czasu, na użytek własny, który zamieściłem również w innym wątku?

Dokładniej to już chyba tylko pismem Braille’a. :D

• jadąc autostradą od strony Graz-u, zjechać, za parkingiem Tannenwald, zjazdem 226 – około 3,8km

• po dojechaniu do skrzyżowania lewo/prawo należy skręcić w lewo na Mureck na drogę nr 69, (znak drogowy - kierunek na Gersdorf 1km i Muerck 10km oraz Gosdorf 14km)

• później cały czas prosto drogą nr 69 do miejscowości Muerck – około 11km

• w Mureck będzie skrzyżowanie, na którym trzeba skręcić w prawo na Słowenię, w kierunku granicy A/SLO, ulicą Marburger Straße

• po przekroczeniu granicy na rzece skręt w prawo na Zagrzeb

• znów cały czas prosto jak droga nr 433 prowadzi aż do samego miasta Lenart. Wjazd do Lenart ulicą: Partizanska cesta

• Po około 1km ulicą: Partizanska cesta, w Lenart na skrzyżowaniu lewo/prawo, skręt w prawo, w ulicę: Kraigherjeva ulica i prawie od razu, po ok. 150-200 m, na kolejnym skrzyżowaniu w lewo, ulicą Ptujska cesta na Ptuj, dalej drogą 433 około 18 km

• za wjazdem na autostradę A-5, Sv. Trojica cały czas prosto aż do Ptuj drogą nr 229. Wjazd do Ptuj ulicą: Nova vas pri Ptuju przechodzącą po około 2 km w ulicę Slovenskogoriška cesta

• W Ptuj, za odbiciem w lewo od drogi nr 229, biegnącej ulicą Slovenskogoriška cesta, drogi nr 712, biegnącej ulicą: Cesta 8 avgusta – (żółty znak na: Goir. Radgona 43km, Jursinci 10km, Pacninje), po około 300 metrach, skręt w lewo, w ulicę Dornavska cesta (droga nr 713) kierunek Zagreb HR – około 21,2 km

• po minięciu torów kolejowych, na pierwszym rondzie, ulicy Dornavska cesta, prosto, na drugim w prawo w ulicę: Puchova ulica i prosto obok marketu OBI po prawej stronie

• kolejne rondo na ulicy: Puchova ulica prosto, następne za marketem Mercator po prawej stronie znowu w prawo na most: Puhov most, kierunek na : Obvoznica

• przejazd mostem i później cały czas prosto potem łukiem w prawo aż do głównej trasy prosto, ślimakiem na trasę w lewo, kierunek Zagrzeb – około 6,1 km

Pozdrawiam oraz szerokości i przczepnośći życzę. :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2014 11:27

alycja napisał(a):jaki dowciapny 8O
nie dotarłam do tego, narazie ogarniam apartament i miejsce do trasy jeszcze kawałek :) Chce tylko wiedzieć w jakim poście, spokojnie poszukam sobie potrzbuje podpowiedzi. Nie jestm alfa i omega.

a z północy hmmm Braniewo (warmińsko-mazurskie) tak pośrodku między Gdańskiem, a Olsztynem

Dokładny opis własnie dostałaś, a więcej informacji w tym watku.

Jak go przeczytasz, to zrozumiesz mój sarkazm, ale mam nadzieję, że nie będziesz żywić urazy :wink:

W Braniewie byłem, wiem gdzie szukać. :wink:
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 08.05.2014 11:30

walp napisał(a):
alycja napisał(a):jaki dowciapny 8O

Dokładny opis własnie dostałaś, a więcej informacji w tym watku.

Jak go przeczytasz, to zrozumiesz mój sarkazm, ale mam nadzieję, że nie będziesz żywić urazy :wink:

DZIĘKUJE.

walp co robiłeś w Braniewie toć to 5 km za końcem swiata :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2014 11:46

alycja napisał(a):
walp napisał(a):

DZIĘKUJE.

Lubię przekraczać końce świata. :wink:

Jeżeli chodzi o dojazd, to w Polsce wiadomo: z Braniewa drogą nr 54 do S22, następnie S22/22 do A1 i na południe.
A dalej to już są rózne szkoły :)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 08.05.2014 12:08

FUX napisał(a):Jeżel ktoś liczy na styk i linia kredytowa do zera, to niech nie jedzie, bo nie można zakładać, że jakoś to będzie.

Też tak uważam dlatego oprócz kasy odłożonej na koncie zabieram na czarną godzinę kartę kredytową z limitem 15tys PLN.
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 08.05.2014 12:17

walp napisał(a):
alycja napisał(a):
walp napisał(a):

DZIĘKUJE.

Lubię przekraczać końce świata. :wink:

Jeżeli chodzi o dojazd, to w Polsce wiadomo: z Braniewa drogą nr 54 do S22, następnie S22/22 do A1 i na południe.
A dalej to już są rózne szkoły :)

poczytam, dziękuje
DZUDZUMAN
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DZUDZUMAN » 15.05.2014 11:20

alycja, ruszamy na początku lipca z Elbląga przez A1 w kraju do Cieszyna potem przez SŁOWACJĘ autostradą na WĘGRY, nocleg w Mosonmagyaróvár, a potem już prawie samymi autostradami do Makarskiej. Zerknij może Ci ten wariant podpasuje. Pozdrawiam.
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 26.05.2014 11:45

Panowie i Panie mam pytanie :D

Chcialem policzyć sobie koszt traski za pomocą kalkulatorka z pierwszej strony ale... W zakładce z obliczaniem kosztów nie mogę wpisać ilości tankowanych litrów paliwa. Co bym nie nacisnął to nic tam nie zostaje tylko jest automatycznie kasowane i pojawiają się zera. Może ja coś źle robię albo coś przestało poprawnie działać ??
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.05.2014 12:03

_arek_ napisał(a):Chcialem policzyć sobie koszt traski za pomocą kalkulatorka z pierwszej strony ale... W zakładce z obliczaniem kosztów nie mogę wpisać ilości tankowanych litrów paliwa. Co bym nie nacisnął to nic tam nie zostaje tylko jest automatycznie kasowane i pojawiają się zera. Może ja coś źle robię albo coś przestało poprawnie działać ??

Mówisz o oknie, które otwierasz klikając na przycisk "Szczegółowy kalkulator kosztów podróży"
i kolumnach, w których podajemy zużycie paliwa w poszczególnych krajach?

Tak się upewniam, bo o dziwo u mnie wszystko działa. :wink:
_arek_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) _arek_ » 26.05.2014 13:27

Tak dokładnie okno z ikonką EURO.

Po lewej kraje po prawej okienka z ilością paliwka "utraconego" w danym kraju...

No to u mnie nie działa... Hmmm ?!!

EDIT:

Chyba w takim razie mam coś nie halo z przeglądarką w domu, bo własnie w robocie sprawdziłem i działa...
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 18.06.2014 10:14

Ja tez robiłem badania nad stroną i wyczaiłem. Probowałem na różnych systemach Linux, Windows, próbowałem na różnych przeglądarkach FF, IE, Chrome ale problem jest faktycznie taki jak wczesniej wspomnieli. Jak sie otworzy strone i kliknie na ikonke Euro to wtedy nie da sie wpisac ilości paliwa. Natomiast jesli się skopiuje adres kalkulatora szczegółowego czyli http://iggy.mypage.pl/calc.php?srv=1 pozamyka inne okna, otworzy nowe i wklei ten adres to wtedy wszystko dziala :)
Marcin.Marcin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin.Marcin » 18.06.2014 13:46

Da się płacić na Węgrzech za paliwo kartą płatniczą? Jak tak to z jakim przelicznikiem? Czy się opłaca czy lepiej zabrać gotówkę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2014 13:49

Marcin.Marcin napisał(a):Da się płacić na Węgrzech za paliwo kartą płatniczą?

A w Polsce da się płacić kartą płatniczą za paliwo 8O jak uda ci się już zapłacić na Węgrzech, to za kartę pobierają prowizję, równowartość zatankowanego paliwa :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2014 14:22

Marcin.Marcin napisał(a):Da się płacić na Węgrzech za paliwo kartą płatniczą? Jak tak to z jakim przelicznikiem? Czy się opłaca czy lepiej zabrać gotówkę?

Jedziesz tranzytem, czy na zwiedzanie?
Jeśli tranzyt, to w ogóle nie kupuj forintów. Płać kartą.
A w ogóle, jak zatankujesz na granicy PL, to do Cro dojedziesz. :)

W razie awarii systemu (nigdy nie można tego wykluczyć) na wszelki wypadek
mam zawsze przy sobie euro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone