Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekarz » 29.04.2014 13:11

72 + 299 kun II kat

48 + 190 kun I kat

wszystko masz tu

http://www.hac.hr/cestarina/cjenik/zagreb-macelj
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.04.2014 15:50

walp napisał(a):pisali, że na Chorwacji do II kat. :wink:

W Chorwacji zaliczyło by ich do I kat. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 29.04.2014 16:25

demi-duox napisał(a):Od poniedziałku 28.04.2014 zmiana cennika za autostrady w Cro:

http://www.hac.hr/hr/odnosi-s-javnoscu/ ... bavijesti/

wow.... taniej niż było, w normalnym świecie się to nie zdarza :oczko_usmiech:
jedynak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedynak » 01.05.2014 07:56

Dzięki za info.
Czechy,Austria ten samochód kwalifikują tak samo jak osobówkę a Chorwacje się jakoś przeboleje :wink:
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 02.05.2014 10:34

Do Chorwacji jechałem 1 raz Fordem Transitem i 3 razy Renault Trafikiem. Dla kosztów przejazdu (opłat winietowych) przez Czechy, Austrię i Słowenię nie ma różnicy między np. Fiatem 126p i takim busem, natomiest w Chorwacji na autostradach zawsze zaliczono mi to auto do kat.II, ale jadąc w dwie rodziny to i tak wychodzi taniej, niż samemu opłacając kat. I.
piekarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekarz » 02.05.2014 10:46

Niestety od tego roku zmieniła się opłata w Słowenii
Ford Transit i Renault Trafik. Dla kosztów przejazdu (opłat winietowych) przez Czechy, Austrię opłata jak za osobowy a w Słowenii tygodniowa winieta 40 euro miesięczna 80 euro ( tym bardziej warto objazdem ) :-)
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 03.05.2014 10:23

Jeżeli to prawda, o czym napisał Piekarz, to nawet trudno to skomentować, bo opłata, która była do tej pory, już była absurdalnie wysoka (zważywszy dystans do pokonania w tym państwie). Ja w tym roku jadę akurat osobowym, ale jeżdżąc busem w poprzednich latach obserwowałem, że coraz więcej rodzin wybiera taka formę przemieszczania się. Na szczęście można objechać płatny odcinek w Słowenii, albo pominąć ją w tranzycie.
piekarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekarz » 03.05.2014 10:42

Niestety to prawda, czytałem na stronie www.dars.si - Nova Winjeta 2B
w głównym wątku o opłatach za autostrady Piotrek_B też uaktualnił opłaty
nie rozumiem ich polityki.....
TANAKA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TANAKA » 03.05.2014 18:22

Świetna robota. Na szczególną uwagę zwraca fragment dotyczący ukształtowania terenu. Pomijając podjazdy, które najczęściej równoważone są przez zjazdy, ważna informacja to wysokość nad poziom morza. Ma to istotny wpływ na zużycie paliwa.
Patryk11631
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patryk11631 » 06.05.2014 17:23

Zna ktoś może dobry kalkulator z aktualnymi cenami: Rzeszów ( konkretnie Jasło) prawie pod Split? Którymi autostradami się opłaca jechać ( Słowacja, Węgry,Chorwacja ) a które ominąć bo są zbyt drogie?
piekarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekarz » 06.05.2014 17:55

Na głównej stronie masz wątek "Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe" sprawdź tam koszty.
Nie wiem jak bardzo chcesz "wytanić" na opłatach, spokojnie możesz ominąć drogi płatne w Słowacji bo to mały kawałek trasy ale omijanie autostrad - Węgry i Chorwacja to wydłużenie podróży i jakieś 6-7 godzin więc musisz sam zdecydować czy warto
nie wiem czy planujesz podróż na jeden czy dwa dni ?
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 08.05.2014 10:58

A to sensacja! W PL benzyna 95 jest najtańsza w UE - http://www.cenabenzyny.strefa.pl/pb95.html - normalnie SZOK 8O
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 08.05.2014 11:07

czy możecie mi podpowiedzieć czy znajde na formum info jak objechać płatny odcinek w Słowenii? Tak naprawdę jaka trasę polecacie z północy kraju do Tucepi :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2014 11:16

alycja napisał(a):czy możecie mi podpowiedzieć czy znajde na formum info jak objechać płatny odcinek w Słowenii?

A to jest żart, czy na serio, bo nie wiem jak podejść do tematu. :roll:
alycja napisał(a):Tak naprawdę jaka trasę polecacie z północy kraju do Tucepi :)

Z północy, tzn. ze Szczecina, z Kościerzyny, czy może z Suwałk :?: :)
aaddaamm1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaddaamm1 » 08.05.2014 11:17

A w Kosowie jest taniej :). Ja korzystam z porównywarki na e-petrol
Podaje ceny w lokalnej walucie i przeliczone na PLN. Aktualizacja co środę . Z tym , że trzeba jeszcze brać pod uwagę różnice w cenach paliwa autostrada - drogi lokalne. O ile w Chorwacji różnice są symboliczne to w Austrii to zwykle ponad 1 PLN ( ja zwykle zjeżdżam na stację nie należącą do autostrady - są takie położone tuż obok )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone