Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Totutotam
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Totutotam » 23.07.2013 20:09

FUX brutalu...
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 23.07.2013 21:01

FUX brutalu (@Totutotam młody jak ja, z postów) pokolenie byś sprawdził po moich postach ;), mam wykupione pełne asistance. Wg mnie dobrze się przygotowałem na "first" wyjazd. Tylko co ma do tego wypadek losowy? Nic, mówimy tylko o rezerwie na wczasy(znam ceny transportu np. zwłok. niestety) Taki jest temat, ile potrzeba na wyjazd. Dla mnie 3tysie E na rezerwę to trochę za dużo. To tak naprawdę 2 razy tyle trzeba mieć w rezerwie niż się jedzie na tydzień.
Pozdrawiam
grzena1977
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzena1977 » 23.07.2013 21:33

Cze.
Czy mógłby ktoś mnie "oświecić" :) do jakiej grupy zaliczyć w płatnościach na autostradach w Cro Renaulta Traffica long 9-osobowego? I grupa czy II grupa? Różnica w kosztach dość istotna.
Pozdrawiam
Wojtek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.07.2013 07:15

nowy100 napisał(a):FUX brutalu (@Totutotam młody jak ja, z postów) pokolenie byś sprawdził po moich postach ;), mam wykupione pełne asistance. Wg mnie dobrze się przygotowałem na "first" wyjazd. Tylko co ma do tego wypadek losowy? Nic, mówimy tylko o rezerwie na wczasy(znam ceny transportu np. zwłok. niestety) Taki jest temat, ile potrzeba na wyjazd. Dla mnie 3tysie E na rezerwę to trochę za dużo. To tak naprawdę 2 razy tyle trzeba mieć w rezerwie niż się jedzie na tydzień.
Pozdrawiam

Nie imputowałem Tobie, że jedziesz na pałę za granicę.
Wykazywałem tylko, ile może narodzić się niespodziewanych komplikacji.
Ma pewno mając ubezpieczenie KL, kartę EKU, asistance na auto czujemy się lepiej.

Jadąc na wakacje/będąc na nich ginie Ci portfel, spada Ci kurtka z nim w przepaść (widziałem na Zugspitze leżącą smętna czerwień w miejscu w zasadzie niedostępnym bez specjalistycznego rynsztunku). Ginie Ci kasa, a apartament płacisz przed wyjazdem...

Nie mając na dostępnym koncie za pośrednictwem np. karty, jest się w sporym kłopocie.
A o nie funkcjonujących kartach w Niemczech, Włoszech czy Japonii nawet nie chce mnie sie pisać.

Narka i miłych wakacji bez niespodziewanych „atrakcji". :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.07.2013 07:30

grzena1977 napisał(a):............

Trafic to dość duże auto, więc raczej II

Obrazek
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 28.07.2013 10:17

Arek napisał(a):
grzena1977 napisał(a):............

Trafic to dość duże auto, więc raczej II

Obrazek

waży poniżej 3,5 tony ale wysokość 1,94m więc niby do II, ale czy o te 4 cm by robili problem? :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.07.2013 10:18

Scaner może zrobić... :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 28.07.2013 10:54

FUX napisał(a):Scaner może zrobić... :wink:

Tak tłumaczy Google :D :

rupa I
Pojazdy samochodowe o dwóch osiach, wysokość do 1,30 m, mierzona na pierwszej osi, z wyjątkiem pojazdów z II b)

Grupa II
a) pojazdy silnikowe z trzech lub więcej osi, wysokość do 1,30 m, mierzone na pierwszej osi,
b) pojazdów silnikowych z dwoma wysokości oś większa niż 1,90 m, maksymalna masa nie przekracza 3500 kg

Grupa III
Pojazdy samochodowe o dwóch lub trzech osiach, wysokość większa niż 1,30 m, mierząc w pierwszej osi maksymalnej masie przekraczającej 3500 kg oraz pojazdów silnikowych z przyczepą II b)
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 28.07.2013 12:06

jara napisał(a):
FUX napisał(a):Scaner może zrobić... :wink:

Tak tłumaczy Google :D :

rupa I
Pojazdy samochodowe o dwóch osiach, wysokość do 1,30 m, mierzona na pierwszej osi, z wyjątkiem pojazdów z II b)

Grupa II
a) pojazdy silnikowe z trzech lub więcej osi, wysokość do 1,30 m, mierzone na pierwszej osi,
b) pojazdów silnikowych z dwoma wysokości oś większa niż 1,90 m, maksymalna masa nie przekracza 3500 kg

Grupa III
Pojazdy samochodowe o dwóch lub trzech osiach, wysokość większa niż 1,30 m, mierząc w pierwszej osi maksymalnej masie przekraczającej 3500 kg oraz pojazdów silnikowych z przyczepą II b)

Przed bramkami muszą spuścić trochę powietrza z opon :mrgreen:
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 28.07.2013 12:09

Mam pytanko odnośnie objazdu Slowenii.
Jaka jest różnica w czasie między jazdą autostradą a trasą przez Mureck,Lenart,Ptuj?
I ile km mniej więcej się nadkłada ?
Jechałem tym objazdem 2 lata temu ale nie patrzyłem na licznik ani na zegarek...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 28.07.2013 12:42

PrzemoDG napisał(a):Mam pytanko odnośnie objazdu Slowenii.
Jaka jest różnica w czasie między jazdą autostradą a trasą przez Mureck,Lenart,Ptuj?
Jechałem tym objazdem 2 lata temu ale nie patrzyłem na licznik ani na zegarek...

30 € i na pewno warto, przecież jechałeś :lol:
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 28.07.2013 12:54

grzena1977 napisał(a):Cze.
Czy mógłby ktoś mnie "oświecić" :) do jakiej grupy zaliczyć w płatnościach na autostradach w Cro Renaulta Traffica long 9-osobowego? I grupa czy II grupa? Różnica w kosztach dość istotna.
Pozdrawiam
Wojtek
Witam. Nam za traffica liczyli więcej niż za osobówkę :cry:
PrzemoDG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoDG » 28.07.2013 13:35

jara napisał(a):
PrzemoDG napisał(a):Mam pytanko odnośnie objazdu Slowenii.

30 € i na pewno warto, przecież jechałeś :lol:

Jechałem objazdem,natomiast nie mam porównania do autostrady :roll:
jeśli mam nadrobić np 15 km i stracić hmm-pół godziny to wolę jechać objazdem,jak stracę więcej czasu to warto by się zastanowić.
Dlatego pytanie kieruje do osób które jechały i objazdem i autostradą żeby mieć konkretne porównanie.
Pozdro
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 28.07.2013 13:46

Jechałem zarówno objazdem jak i autostradą
Nadrabiasz przez objazd jakieś 10 km i około 25-30 min więcej czasowo. Jechałem zawsze nocą, bez ruchu na tej drodze. Nie wiem jak wygląda to w dzień jeśli chodzi o stratę czasu.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 28.07.2013 14:27

Sick napisał(a):Jechałem zarówno objazdem jak i autostradą
Nadrabiasz przez objazd jakieś 10 km i około 25-30 min więcej czasowo. Jechałem zawsze nocą, bez ruchu na tej drodze. Nie wiem jak wygląda to w dzień jeśli chodzi o stratę czasu.

PrzemoDG20 km dalej i 1 h dłużej w obie strony. Przy 10l/100km wychodzi 2 l paliwa, liczmy 12 pln, czyli 3€. Zostaje 27 € za godzinę jazdy, czyli 108 pln. Niezłe zysk, aż się dziwię, że jechałeś obciążony ryzykiem straty. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone