Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.11.2012 21:16

Szkoda, że Iggy się nie odzywa.

Ciekawe co on sądzi o tej dyskusji?

Krystof - w tym roku gdzie byłeś??

Auto sprzedane?

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.11.2012 22:08

no jak, gdzie?

aaa, no fakt... zapomniałem relację napisać ;@) kopsnąlem się ostatecznie na dechę do Vieste - tradycyjnie z postojami w Toskanii

a auta - nie - nie sprzedałem - brak zainteresowania... ludzie, to się nie znają na samochodach ;@)))
legs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) legs » 06.12.2012 11:58

Kalkulatorek bardzo przydatny,
Wg moich spostrzeżeń podaje koszt paliwa w ilościach zatankowanych pełnych zbiorników, oraz przejazdy przez tunele i drogi alpejskie w Austrii trzeba samemu dopisać.
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 12:28

Witam. Jestem na poczatkowym etapie planowania podrozy do CRO i troche sie gubie w przejsciach granicznych a konkretnie Polska-Czechy. Wyglada na to ze bede jechac przez Łodz i przez Ostrawe. Wasz kalkulator pokazuje mi przejaz przez przejscie graniczne ktore na zdjeciach satelitarnych jeszcze nie istnieje. Nie wiem jak u was na poludniu ale na polnocy A1 konczy sie w okolicach Torunia. Czy A1 istnieje juz na Poludniu i mozna nia przejechac granice z Czechami? Nie znam poludnia Polski wiec nie wiem jak to jest w rzeczywistosci...Teraz zerknalem ze Taurus jest tez z Gdanska wiec moze ty mi cos podpowiesz.
Licze i licze i nie wiem jak dzieciakom zaplanowac droge. Ja moge jechac bez przerwy ale dzieciarnia mi wysadzi samochod od srodka. Myslalem ze na zmiane z zona dojedziemy do Austrii, jakis nocleg i dalej w droge...jedziemy do Podgory
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 22.01.2013 12:36

Emeren napisał(a):Witam. Jestem na poczatkowym etapie planowania podrozy do CRO i troche sie gubie w przejsciach granicznych a konkretnie Polska-Czechy. Wyglada na to ze bede jechac przez Łodz i przez Ostrawe. Wasz kalkulator pokazuje mi przejaz przez przejscie graniczne ktore na zdjeciach satelitarnych jeszcze nie istnieje. Nie wiem jak u was na poludniu ale na polnocy A1 konczy sie w okolicach Torunia. Czy A1 istnieje juz na Poludniu i mozna nia przejechac granice z Czechami? Nie znam poludnia Polski wiec nie wiem jak to jest w rzeczywistosci...

Jadąc od Torunia kieruj się na Włocławek, Łódź, Katowice. Jakieś 50km za Częstochową skręcasz na S1 (Pyrzowice) i po 10km wjeżdzasz na A1. Niestety na dziś cała autostrada nie jest otwarta. Ale jest objazd jednego mostu autostradowego, którego otwarcie ma być przed wakacjami 2013. Objazd to jakieś 8km. Dojeżdzasz na razie bezpośrednio do Świerklan. Wtedy albo kierujesz się znakami na objazd A1 do Mszany i tam wjeżdzasz na A1 i jedziesz do Czech, lub w Świerklanach skręcasz na Wodzisław potem Chałupki i Ostravę. (tą drogę odradzam).

Nasz śląski odcinek A1 jest dużo lepszy od Waszego :)
Ja akurat mieszkam przy czeskiej granicy, ale cały odcinek do Gdańska znam doskonale.
Pozdrawiam
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 12:50

GREG_G napisał(a):....

Ja akurat mieszkam przy czeskiej granicy, ale cały odcinek do Gdańska znam doskonale.
Pozdrawiam

A co, jest bezplatny :lol: ??
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 12:53

Jeszcze jedno pytanie. Przejscie na A1 ma jakas nazwe bo chcialbym przeszukac na ZUMI? Najblizsze jakie widze to Cieszyn ale wydaje mi sie za bardzo na wschod. Sa tam jakies stacje przed granica gdzie dostane winiety? Moze zamowie wczesniej ale tak jak mowie...dopiero zaczynam planowac :D
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 13:16

Glupio tak sobie odpowiadac ale taka informacje znalazlem na forum SSC, moze w tym roku ktos skorzysta cytat: ...."O Cieszynie ,jako o mieście granicznym,słyszeli wszyscy,o Chałupkach mało kto.
Musi minąć trochę czasu aby skierować główny potok pojazdów na południe przez A1/D1.
Moja propozycja dla Dyrekcji to ustawienie między Siewierzem a Podwarpiem co najmniej dwóch tablic kierujących ruch na południe /Brno,Wiedeń/przez S1 -Pyrzowice,A1 -Gorzyczki.
Zysk czasowy na tej trasie około godziny,przejazd autostradowy, niepłatny, w większości 2x3,a nie po remontowanych drogach Tychów czy Pszczyny.

Naprawdę żal jeżdzić na tej pustej, jedynej, trójpasmowej,autostradzie w Polsce.
Jeszcze jeden plus tej trasy:Vinietę na Czechy kupujemy na pierwszej stacji benzynowej/Shell/-800m za granicą/ale gdzie ona jest?/
Ta vinieta-za koronki-jest tańsza niż kupiona za złotówki w Cieszynie. .... "
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 18:11

Dla użytkownikow Targeo.pl mam link do trasy Gdansk-Podgora http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,30,17 ... 617c54decb Niestety zeby zobaczyc zaproponowana droge trzeba sie zarejestrowac i zalogowac. Na terenie Polski Targeo liczy trase bez logowania ale za granice trzeba sie zarejestrowac. Trasa ta nie uwzglednia jednak omijania Slowenskiej autostrady. Gdzies widzialem tu na forum ze lepiej pojechac bocznymi drogami ze wzgledu na kosmiczne oplaty za maly kawalek ktory sie przejezdza jadac do Chorwacji...no ale komu ja to mowie :)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 22.01.2013 18:19

Emeren napisał(a):
GREG_G napisał(a):....

Pozdrawiam

A co, jest bezplatny :lol: ??

Nie dość, że bezpłatny to jeszcze ma 3 pasy ruchu na większym odcinku :P
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 22.01.2013 18:22

A do kiedy bedzie bezplatny? Jak z innymi odcinkami A1? Bo do Torunia (z Gdańska) 29,90 ... dla osobowych
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 22.01.2013 18:22

Emeren napisał(a):Glupio tak sobie odpowiadac ale taka informacje znalazlem na forum SSC, moze w tym roku ktos skorzysta cytat: ...."O Cieszynie ,jako o mieście granicznym,słyszeli wszyscy,o Chałupkach mało kto.
Musi minąć trochę czasu aby skierować główny potok pojazdów na południe przez A1/D1.
Moja propozycja dla Dyrekcji to ustawienie między Siewierzem a Podwarpiem co najmniej dwóch tablic kierujących ruch na południe /Brno,Wiedeń/przez S1 -Pyrzowice,A1 -Gorzyczki.
Zysk czasowy na tej trasie około godziny,przejazd autostradowy, niepłatny, w większości 2x3,a nie po remontowanych drogach Tychów czy Pszczyny.

Naprawdę żal jeżdzić na tej pustej, jedynej, trójpasmowej,autostradzie w Polsce.
Jeszcze jeden plus tej trasy:Vinietę na Czechy kupujemy na pierwszej stacji benzynowej/Shell/-800m za granicą/ale gdzie ona jest?/
Ta vinieta-za koronki-jest tańsza niż kupiona za złotówki w Cieszynie. .... "

Ja kupuję winiety w Chałupkach, trzeba zjechać z autostrady, ale ta stacja benzynowa w czechach jest na A1, kilka kilometrów za Chałupkami, jeszcze na odcinku "bezpłatnym" w Czechach. Czesi od granicy do zjazdu w Ostravie wprowadzili ruch bezwinietkowy, żeby Polacy do nich jeździli na zakupy
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 22.01.2013 18:26

Emeren napisał(a):A do kiedy bedzie bezplatny? Jak z innymi odcinkami A1? Bo do Torunia (z Gdańska) 29,90 ... dla osobowych

Pewnie jeszcze długo będzie bezpłatny bo nawet bramek nie ma. Nie wiem ile kosztuje przejazd z Kowala do Strykowa, ale też jest chyba bezpłatny. A1 na Śląsku to najlepsza opcje do przejazdu, nawet jak będzie płatna. Odcinek E75 przez Tychy i Pszczynę jest zakorkowany (przebudowa), Wiślanka przejezdna ale mało bezpieczna (pełno skrzyżowań i duży ruch), najlepiej jechać A1
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.01.2013 20:03

Tak długo, aż nie wybudują mostu w Mszanie oraz nie zrobią MOP-ów.
To są warunki wprowadzenia ruchu płatnego.
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 23.01.2013 12:51

GREG_G napisał(a):...Ja kupuję winiety w Chałupkach, trzeba zjechać z autostrady, ale ta stacja benzynowa w czechach jest na A1, kilka kilometrów za Chałupkami, jeszcze na odcinku "bezpłatnym" w Czechach. Czesi od granicy do zjazdu w Ostravie wprowadzili ruch bezwinietkowy, żeby Polacy do nich jeździli na zakupy

Czyli smialo mozna dojechac do tej stacji o ktorej pisza na SSC (800 metrow za granica ktorej nawet nie widac) i tam kupic winiete...w razie czego.
A jak z paliwem w Czechach na chwile obecna? Ceny porownywalne? Miesiac temu na polnocnym odcinku A1 na Shellu liczyli sobie 20 groszy wiecej niz poza autostrada. U mnie na jednym baku wychodzi tylko ok.10 zl roznicy ale juz na kawalek autostrady bym mial.

link z innego watku ale na temat :) http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone