Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.08.2012 13:59

walp napisał(a):Mam takie pytanie: dziś przejechałem autostradą A2 na odcinku Trakošćan - Zaprešić i zapłaciłem 48 kn.
Wg kalkulatora wychodzi za ten odcinek 42 kn. Błąd w kalkulatorze, czy za dużo pobrano ode mnie :?:

http://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik5/
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.08.2012 17:57

No rzeczywiście, wg cennika wychodzi 42 kn. Ja zapłaciłem 48 kn, mam paragon. Ciekawe dlaczego :?:
Jedyna różnica podczas pobierania biletu na bramce była taka, że kiedy podjechałem i już miałem nacisnąć przycisk, aby pobrać bilet, zauważyłem, że bilet już wystaje ze slotu. W tym samym momencie podszedł obsługujący i coś powiedział po chorwacku, czego nie zrozumiałem i podał mi ten bilet. Potem były jakieś problemy i nie chciał unieść się szlaban. Obsługujący coś kombinował i w końcu ruszyliśmy.
6 kn nie majątek, ale n-ty raz przejeżdżałem przez bramki i po raz pierwszy w taki sposób. Pierwszy też raz zapłaciłem więcej niż wychodzi z cennika. Wiadomo, na przejściu kolejka, człowiek nie dyskutuje, dopiero potem się połapie. :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2012 18:11

walp napisał(a):No rzeczywiście, wg cennika wychodzi 42 kn. Ja zapłaciłem 48 kn, mam paragon. Ciekawe dlaczego :?:

Jeśli masz paragon na kwotę 48 kun, to być może nastąpiła podwyżka opłat w kilku ostatnich dniach i nie jest to Jeszcze uwidocznione w cenniku na stronie hac.hr.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.08.2012 20:06

I to na pewno jest jedyne słuszne wyjaśnienie tego "problemu". :)
Pozdrav iz Hratske. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.08.2012 07:16

Jednak była podwyżka :( , jeśli sobie tu: http://map.hak.hr/de/ zaplanujesz trasę Macelj - Zagreb to wyliczy Ci 48 kun za autostradę. Co dziwniejsze, od następnego wjazdu "Durmanec" opłata się nie zmieniła i pozostał 27 kun ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2012 07:26

Sve je u redu, czyli OK. :)
dids76 jeszcze raz dzięki za opis objazdu słoweńskiej autostrady - było bez najmniejszych problemów. :lol:
dorotaitomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaitomek » 18.08.2012 08:04

Witam. ponawiam swoje pytanie: czy można z kalkulatora wydrukować mapkę podróży lub opis (w jakiejś wygodniejszej formie,niż copy, paste do worda). Wyjeżdżam dzisiaj po południu i wolałabym mieć wszystko dopięte na ostatni guzik. Dziękuję
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 18.08.2012 17:19

No przydała by się możliwość wydrukowania tego wszystkiego, no wykluczenia autostrady w wybranych krajach a nie hurowo we wszystkich, bo nie wiem jak wy ale wiekszość moich znajomych po słowenii przejezdza pod autostradami, A po za tym szacun za prace. :D
I jeszcze mam pytanie o kalkulacje szczegółowe, bo pokazuje że musze wlać 65L do 35L baku LPG.. O co chodzi ?
babel25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babel25 » 21.08.2012 13:02

Cześć, mam problem chyba,
Klikam sobie na tej stronce http://map.hak.hr/de/ koszt podróży z gornej maceli do Novalji na Wyspie Pag a oni pokazują ze opłata za autostrade tylko 12 kun wyskakuje. Może coś źle robię ? jakby ktoś mógł zobaczyć i napisać mi ile wychodzi realnie ? zjeżdzam z autostrady na Senji zjazdem w Zuta Lokva. i Później wzdłuż wybrzeża
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.08.2012 13:42

babel25 napisał(a):Cześć, mam problem chyba,
Klikam sobie na tej stronce http://map.hak.hr/de/ koszt podróży z gornej maceli do Novalji na Wyspie Pag a oni pokazują ze opłata za autostrade tylko 12 kun wyskakuje. Może coś źle robię ? jakby ktoś mógł zobaczyć i napisać mi ile wychodzi realnie ? zjeżdzam z autostrady na Senji zjazdem w Zuta Lokva. i Później wzdłuż wybrzeża

Zagreb - Zuta Lokva już jest 61 HRK a jeszcze dolicz Macelj - Zagrzeb (42) według mnie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2012 13:47

Jacek S napisał(a): Macelj - Zagrzeb (42) według mnie.

Od kilku dni jest 48Kn
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 21.08.2012 14:02

To co się stało że zaś przejazd podrożał ? to niby tylko 6 kun ale to już 12 kun w dnie strony .
JacekWacek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekWacek » 21.08.2012 14:35

kodens79 napisał(a):To co się stało że zaś przejazd podrożał ? to niby tylko 6 kun ale to już 12 kun w dnie strony .

Pomalowali barierki na złoto, więc jest większy luksus, a to się równa droższy przejazd.
Tak poważnie to nic się nie stało, po prostu podnieśli ceny, tak jak to robią wszędzie. Robi się dziura w budżecie ,więc trzeba to jakoś załatać. Do łatania najlepiej nadają się drobne robaczki takie jak my, które nie mają wyjścia, więc i tak zapłacą.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2012 18:44

A, tak jak pisałem kilka postów wyżej, gdyby ktoś wjeżdżał drugim wjazdem (Durmanec) przejazd nie podrożał. Nadal kosztuje 27Kn.
A_R
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) A_R » 22.08.2012 21:12

Ostatnio zapisywałem trasę i po odpaleniu linku pisze ile dni do wyjazdu lecz brak trasy jest. Wina złego zapisania?

Po ponownym wprowadzeniu nazwy miast jest zero reakcji na "oblicz trasę"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone