Re: Re:
napisał(a) arcymagus » 16.08.2012 09:17
PETERENZO napisał(a): Dobre spaghetti bolognese można zrobić w max 30 minut. Nie trzeba cały dzień stać przy garach. Kupujesz w Lidlu porcję mięcha mielonego, makaron, sosik gotowy np. z Knorra trochę sera i żarcie - mniam...
PS. Jest wiele takich potraw, które można samemu i to bardzo szybko i za niewielkie pieniądze
w pełni podzielam Twoje zdanie szybko, tanio i SMACZNIE
marz_na napisał(a):Wszystko się zgadza, oprócz tego sosu z torebki, blee. Zamiast proponuje jakieś 1,2 - 1,5 kg pomidorów z targu. Do tego trochę bazylii i palce lizać.
....czuć zapach pomidorków
a później już tylko makaron na talerz, sos na niego żeby nie było mu smutno
polać oliwą z oliwek, starty serek i świeżutka bazylia...mniam
Ewentualnie inna propozycja dla tych co gustują w makaronach
Czas przygotowania ok 10min. Zaczynamy od pokrojenia szynki (jeśli chodzi o szynkę to dajemy jaką mamy pod ręką, ja wolę konserwową) w paski lub kostkę. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni wrzucamy skrojoną szyneczkę i szklimy ok 1-2 min, dodajemy pokrojony drobniutko czosnek, sól i pieprz a następnie wlewamy śmietankę. Makaron mamy ugotowany i odcedzamy
wracamy do patelni gdzie śmietana robi się coraz bardziej gęsta i dorzucamy groszek zielony dwie garście może być mrożony - wersja z dostępem groszku w kraju lub drobno posiekaną pietruszkę wersja campingowa i nie tylko
.Teraz już tylko pozostało na patelnie dorzucić makaron, zamiąchać
nałożyć na talerze, polać oliwą z oliwek posypać startym serkiem i finito a i kieliszek wina dla dorosłych a dla naszej latorośli sok
del_sol napisał(a):moim zdaniem nie po to jedzie sie raz w roku do Cro na wakacje by zona stala cale dnie przy garach w kuchni i zajadac sie sloikami z marketu
Nikt nie mówi żeby to ona stała, warto zrobić samemu coś od siebie, żeby było miło i spontanicznie