Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 17:54

darek1 napisał(a):Chyba się nie mylę. Uwzględnij to proszę.

Już jest pozycja o nazwie "Pozostało" :-) Dolny prawy panel.
A w niej liczba mówiąca ile paliwa zostało w baku na końcu trasy.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.07.2012 20:40

Tak, zauważyłem tą informację. Jednak zastanawiam się czy nie mógłbyś tak przeorientować "priekrasnyj" i że tak powiem "zajebjaszczij" kalkulatorek aby wyliczał koszty tylko zużytego paliwa biorąc za podstawowe dane informację o średnim spalaniu paliwa na 100 km. Natomiast to co mówisz stanowiłoby tylko informację, że w baku samochodu winno pozostać około tyle, a tyle paliwa. Mając na uwadze fakt Twoich nieprzeciętnych zdolności jestem przekonany, że poradzisz sobie - przynajmniej ja tak zakładam. Zrobiłeś na forum bardzo dużo, nikt się nie spodziewał takiego efektu, a jednak przy pomocy nieboszczki partii PZPR, Pana Boga i mojej :wink: udało się.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 21:13

darek1 napisał(a):aby wyliczał koszty tylko zużytego paliwa

To ma swoje plusy i minusy... Przede wszystkim wlane paliwo jest już paliwem zapłaconym, czyli koszt został poniesiony. Informacja o pozostałym paliwie natomiast daje Ci możliwość ręcznego skorygowania ilości paliwa np na drogę powrotną, lub zmniejszenia zmniejszeni ogólnych kosztów pobytu odliczając tę "zaoszczędzoną" ilość od kosztów wycieczek po Chorwacji :-)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.07.2012 12:26

Nie lepiej od razu odliczyć ???
Kuba Pigóra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba Pigóra » 18.07.2012 16:21

Piękna sprawa. nie wiem na ile dokładne są obliczenia, ale nawet w zaokrągleniu kalkulator jest super pomocny. Dzięki bardzo- podziwiam.
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 18.07.2012 20:11

Bardzo dobre i ZAJEdwaBISTE narzędzie, szczerze gratuluję wykonanej roboty i niechaj to cacko rozwija się dalej. Jeszcze tylko 29 DDW 8O , a Ty Iggy już się powoli pakuj i szerokiej drogi Ci życzę, prace dopieszczające liczydło odłóż do czasu kiedy wrócisz z RAJU :wink: .
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.07.2012 20:29

Pierwszy dzień przygotowań mam za sobą :-)
Jutro dopieszczanie autka i pojutrze wyjazd! :-)
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 19.07.2012 11:09

Coś się dzieje z kalkulatorem czy coś u mnie wariuje?
Chce doliczyć winietę w CZ, klikam w 1-miesięczno, a tu ... z powrotem wraca do pustego pola 8O To samo Austria, i cała reszta zresztą też :roll: :cry:
Aha, chciałem zapytać, choć widzę, że Iggy już jedną nogą w CRO :D ale mimo wszystko (nie wiem - może już padła taka propozycja):
dałoby radę wymyślić markery do zaznaczania tankowań tam gdzie MY chcemy? Ok, jest ten jeden pomarańczowy zaraz na starcie, ale on dużo nie daję.
Powiem na swoim przykładzie:
wyjeżdżam spod Wrocławia samochodem na LPG, zatankuje na max,
przed granicą z CZ - max,
później, w CZ, przed granicą z A - mimo, że nie wypada tankowanie - znów max, bo nie chce płacić w A za drogie paliwo.
Czy to już za wiele? :D :lol:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.07.2012 13:03

steja napisał(a):Coś się dzieje z kalkulatorem czy coś u mnie wariuje?
Chce doliczyć winietę w CZ, klikam w 1-miesięczno, a tu ... z powrotem wraca do pustego pola 8O To samo Austria, i cała reszta zresztą też

Czy ktoś ma jeszcze podobny objaw? Ja sprawdzam u siebie i wszystko działa OK. Dziś nic nie zmieniałem na serwerze...

PS. Tak mi się przypomniało - masz włączoną obsługę java w przeglądarce?

steja napisał(a):Aha, chciałem zapytać, choć widzę, że Iggy już jedną nogą w CRO :D ale mimo wszystko (nie wiem - może już padła taka propozycja):
dałoby radę wymyślić markery do zaznaczania tankowań tam gdzie MY chcemy?

Mam to w planie :-)
To znaczy każdy z markerów będzie przesuwany. No ale to po powrocie z Chorwacji dopiero :-)
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 19.07.2012 16:01

Z tą winietą w Czechach u mnie działa.

U mnie znowu jak jestem zalogowany i miałem zapisaną trasę to po wejściu np.na drugi dzień jestem zalogowany, jest trasa wpisana ale muszę od nowa ustawiać rodzaj paliwa, o której wyjazd, czas postoju i co ile postój.

To takie moje spostrzeżenie, chyba że tak ma być to tematu nie było :)

I chyba przydałoby się za ikonka zapisz, ikonka lista tras gdzie były by zapisane nasze trasy.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.07.2012 16:15

Wodnik73 napisał(a):Z tą winietą w Czechach u mnie działa.

U mnie znowu jak jestem zalogowany i miałem zapisaną trasę to po wejściu np.na drugi dzień jestem zalogowany, jest trasa wpisana ale muszę od nowa ustawiać rodzaj paliwa, o której wyjazd, czas postoju i co ile postój.

To takie moje spostrzeżenie, chyba że tak ma być to tematu nie było :)
.

Zgadza się - to nie jest zapisywane. Zapisywana jest jedynie trasa oraz parametry samochodu (spalanie i pojemność).

PS. Ostatni dodatek przed wyjazdem - zamiast punktów pomiaru wysokości można teraz obejrzeć lokalizację stacji paliw w Chorwacji.

Używać z umiarem, bo jest tego około 900 sztuk. Z umiarem, to znaczy np nie obliczać trasy w chwili, gdy markery stacji paliw są wyświetlone, bo Wujek Google strasznie musi pracować, aby te markery wyświetlić. Najlepiej obliczyć trasę i dopiero oglądać, gdzie jaka stacja jest.

Do tej pory udało mi się zdobyć namiary na stacje paliw (w Chorwacji jedynie): INA, Petrol i Tifon. Na razie stacje są tylko wyświetlane - wszystkie!!!
Po powrocie zrobię to bardziej inteligentne - będą się pokazywały wg jakiegoś (bliżej nieokreślonego jeszcze) klucza. Np tylko wzdłuż trasy, lub tylko przy odpowiednim powiększeniu mapy... Zobaczę. Np. strona http://map.hak.hr pokazuje jedynie maksymalnie 100 markerów jednorazowo. W każdym razie póki co jest to mocno obciążający Wujka Googla gadżet :-)
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 19.07.2012 17:52

Witam Was.

Rok temu byłem w Makarskiej ze znajomymi. Wróciliśmy zadowoleni. Jestem z okolic Łodzi. Jechaliśmy rok temu trasą Pol-Słowacja-Węgry-Chorwacja.

W tym roku myślimy jechać na Istrię, konkretnie Rovinj.

Moje prośba do Was brzmi jaką trasą najlepiej jechać i bez przeszkód.

Planujemy wyjechać 3 sierpnia w piątek ok południa.

Proszę o podpowiedzi, dzięki z góry!

Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.07.2012 18:02

Curtis napisał(a):W tym roku myślimy jechać na Istrię, konkretnie Rovinj.

Moje prośba do Was brzmi jaką trasą najlepiej jechać i bez przeszkód.

Łódz - Cieszyn - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor -Ljubljana - Koper - Rovinj

Trasa pewna szybka i sprawdzona.
Od Ziliny do Koper........ autostrada.
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 19.07.2012 18:06

Dziękować Maniust !!

Mam nadzieję ,że nie zawiedziemy się na Rovanj. Oby było co robić :)

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 19.07.2012 18:14 przez Curtis, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.07.2012 18:11

Curtis napisał(a):Dziękować Maniust !!

Mam nadzieję ,że nie zawiedziemy się na Rovanj. Oby było co robić :)

A tak spoza tematu troszkę, nie wiesz czy za granicą w tych krajach na CB Radiu rozmawia się na 19 kanale czy są specjalne kanały danego państwa ? :)

Pozdrawiam

Nie zawiedziesz się ..........bo ja w tym roku po raz drugi celuję Rovinj , a zjechałem już prawie całe wybrzeże od Zadaru do Dubrovnika i Istrię.

Za Cieszynem 28 ......na SK jeszcze z kimś pogadasz, AUT , SLO ....cisza jak w dupie , w HR znów czasem kogoś złapiesz.

Z mojej strony w tym temacie to wsio , bo nie o tym tu gadamy.
Sorry Iggy :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone