Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.07.2012 19:35

A..., zrobiłem jeszcze jedną rzecz...

Zmieniłem filozofię podawania czasu postojów.

Teraz podaje się czas jednego postoju oraz co jaki czas robimy postój. Te informacje trafiają potem do opisu trasy - postoje oznaczone są symbolem autka na wykazie manewrów. Oczywiście są też klikalne :-)

Dodatkowo ostatni manewr przed wjazdem do Chorwacji jest oznaczony obrazkiem tęczy :-)

Oczywiście cały czas mowa o Kalkulatorze Podróży do Raju, który jest od wczoraj pod nowym (wygląda na to, że docelowym) adresem: http://iggy.mypage.pl/index.php
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2012 19:44

Jesteś niesamowity. Pełen szacun
Luczmarek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luczmarek » 17.07.2012 08:48

Witam,

Chciałbym dołączyć również swoje Wielkie Podziękowania!!

Kończę właśnie "dopinać" swoją pierwszą podróż Tam, już w tę sobotę, i Twój kalkulator bardzo mi pomaga. Kapitalne Narzędzie, bez dwóch zdań...:)

Jeszcze raz Dzięki!
Pzdr,
Luczmarek

Edit: przy okazji "utwierdziłem się w słuszności" wyboru trasy, patrząc na zrzut ekranu zamieszczony w Twoim komentarzu na str. 21. :wink:
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 17.07.2012 11:51

Iggy zarejestrowałem się. A jak ma się teraz zalogować na to swoje konto?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2012 12:29

Zgłaszam kix, może coś ja źle robię.
Zadałem trasę Wrocek, Slunj, Dubrownik, Kotor, Pakostane Wrocek i poprowadził mnie północną Afryką przez Gibraltar oraz pokazał się komunikat za dużo punktów tankowania.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 12:54

Wodnik73 napisał(a):Iggy zarejestrowałem się. A jak ma się teraz zalogować na to swoje konto?

Tak, jak w opisie napisano pod guzikiem (i) :-)
Powiedzmy, że zarejestrowałeś się jako "Wodnik"

Znaczy się uruchamiasz po prostu cały ten kalkulator podając taki adres:
http://iggy.mypage.pl/index/php?nick=Wodnik - i to jest całe logowanie :-) Nie ma tam żadnych haseł, więc nie robiłem też i formatki logowania.

To logowanie w zasadzie obecnie daje Ci 2 dodatkowe rzeczy, których inni nie mają:

1. informację na pasku menu, ile zostało Ci dni do wyjazdu
2. możliwość zapisania ustawionej trasy tak, by przy następnej wizycie od razu pojawiły się wszystkie punkty pośrednie w tym prawym górnym panelu, oraz "parametry" samochodu: spalanie i pojemność zbiornika.
Ostatnio edytowano 17.07.2012 13:10 przez Iggy, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 13:03

FUX napisał(a):Zgłaszam kix, może coś ja źle robię

Może pomyliłeś nazwę któregoś z punktów pośrednich i wypadł on gdzieś właśnie w egzotycznym miejscu wg Wujka Googla :-)

Wpisałem bowiem te punkty, które Ty podałeś wyżej i zrobiłem to na tej oficjalnej, internetowej wersji i wyszedł mi taki obrazek, jak linkuję niżej :-)
link do dużego obrazka

Najbezpieczniej jest podawać nazwy miast wraz z krajem , np: "Kotor, Czarnogóra"
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2012 13:15

Wpisałem Stari Grad Kotor i zabanglało.
W zestawieniu opłat musiałem zdublować winiety, ale to logiczne, bo kalkulator nie wie, na jak długo jedziemy...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 13:50

FUX napisał(a):Wpisałem Stari Grad Kotor i zabanglało.
W zestawieniu opłat musiałem zdublować winiety, ale to logiczne, bo kalkulator nie wie, na jak długo jedziemy...

To w takim razie nie to, bo teraz też tak wpisałem i pojechał dobrze :-)

Ten kalkulator zamienia punkty pośrednie na współrzędne geograficzne. Można je skopiować (pojedynczo) i wkleić w Google Maps - wtedy pokaże, gdzie ten punkt leży. Można też kliknąć w niebieską flagę obok punktu i sam kalkulator przybliży nam mapkę w tym miejscu. Dzięki temu idzie się zorientować, czy dobrze interpretuje nasze podane "literacko" punkty.

Jeśli ma z tym problem, to w Google Maps można sprawdzić, jakie nazwy podpowiada, gdy usiłujemy pisać po swojemu, albo wręcz w Google Maps kliknąć prawą myszą na punkt, z menu wybrać pozycję "Co tu jest" i wtedy w polu wyszukiwania Wujek Google wpisuje współrzędne geograficzne klikniętego miejsca. Skopiować je wtedy i wkleić do kalkulatora w miejscu punktu pośredniego :-)
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 17.07.2012 13:54

no zaje.... rzecz tym bardziej, że ma być ulepszana.

A takie pytanko, bo widzę, że będziesz uciekał do raju :)
te punkty tankowania to może w przyszłości pokierują nas do jakiejś stacji po trasie? żeby nie było tak że dojadę to miejsca w którym mam tankować, a tam tablica najbliższa stacja 50 km dalej :)
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 17.07.2012 13:58

chyba jest jakis błąd bo zarówno do starej baski jak i do dubrownika pokazuje to samo zuzycie paliwa 101literków a różnica w odległosci to 500 km...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 14:01

Wodnik73 napisał(a):no zaje.... rzecz tym bardziej, że ma być ulepszana.

A takie pytanko, bo widzę, że będziesz uciekał do raju :)
te punkty tankowania to może w przyszłości pokierują nas do jakiejś stacji po trasie? żeby nie było tak że dojadę to miejsca w którym mam tankować, a tam tablica najbliższa stacja 50 km dalej :)

Hehe - tankowanie liczone jest z zapasem na 60km, więc byś dojechał ;-)

Jeśli uda mi się dobrać do danych - o ile takie w ogóle są - Wujka Googla, gdzie ma zapisane stacje benzynowe, to nie ma problemu.

Można też niby samemu zrobić siatkę stacji, ale to raczej trzeba by gdzieś poszukać w sieci, bo są przecież tego setki tysięcy :-(
Jest też opcja, by te dane spróbować wyciągnąć np z AutoMapy i skonwertować do formatu Googla. Coś spróbuję pomyśleć w tym kierunku :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 14:04

A! Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy - to do wszystkich: w panelu opisu trasy dodałem też punkty tankowania i oczywiście czas poświęcony na tankowanie, stąd ktoś uważny może się dopatrzyć, że suma czasu jazdy i czasu postojów nie daje łacznie czasu podróży :-)

Na tankowanie przeznaczyłem 10 minut, więc każde tankowanie wydłuża nam podróż o 10 minut wg tego kalkulatora :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.07.2012 14:09

mich napisał(a):chyba jest jakis błąd bo zarówno do starej baski jak i do dubrownika pokazuje to samo zuzycie paliwa 101literków a różnica w odległosci to 500 km...

On Ci sumuje liczbę litrów z tankowań, więc zapewne wypada Ci tyle samo tankowań do Baski co i do Dubrownika. Stąd otrzymujesz te same wartości :-)

Ale natchnąłeś mnie jeszcze jednym pomysłem: na końcu trasy powinien podać, ile paliwa w baku zostało :-)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.07.2012 17:15

Iggy napisał(a):
mich napisał(a):chyba jest jakis błąd bo zarówno do starej baski jak i do dubrownika pokazuje to samo zuzycie paliwa 101literków a różnica w odległosci to 500 km...

On Ci sumuje liczbę litrów z tankowań, więc zapewne wypada Ci tyle samo tankowań do Baski co i do Dubrownika. Stąd otrzymujesz te same wartości :-)

Ale natchnąłeś mnie jeszcze jednym pomysłem: na końcu trasy powinien podać, ile paliwa w baku zostało :-)

Tego mi brakowało. Kalkulator liczy koszt paliwa np. od Krakowa do Makarskiej, liczy również ile paliwa trzeba kupić - bardzo dobrze. Tylko, że on winien uwzględnić koszt zużytego do Makarskiej paliwa, a nie koszt paliwa wlanego, które w duzej części pozostaje w zbiorniku. Nie pasuje mi koszt paliwa, jest za wysoki. Z kalkulatorka wynika, że moje auto więcej spala paliwa, dziwne np. 10 litrów, a nie 8 na 100 km. Znam swoje auto i ile paliwa może spalić na 100 km. Koszt paliwa jest zawyżony. Chyba się nie mylę. Uwzględnij to proszę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone