Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 11.07.2012 13:05

Sprawa jest rewelacyjna!!
Nie wiem, może gdzieś się pomyliłem, gdyż na trasie 501km
przy spalaniu 7l, liczy mi koszt paliwa 278zł.
35 litrów nawet po 6zł to daje 210zł.
Reszta jest ok i będzie nam bardzo pomocna.
Dzięki za kawał dobrej roboty.
PZDR
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.07.2012 17:23

franko napisał(a):Sprawa jest rewelacyjna!!
Nie wiem, może gdzieś się pomyliłem, gdyż na trasie 501km
przy spalaniu 7l, liczy mi koszt paliwa 278zł.

Przed chwilą zrobiłem screena:
Obrazek

Musiałeś gdzieś zmienić albo cenę paliwa, albo kurs waluty, albo spojrzałeś na podsumowanie a w innej komórce jeszcze jakiś litry sie dopisały :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.07.2012 17:32

Na mapce pojawił się mały gadżecik - linijka :-)

Wyświetlany jest w lewym górnym rogu mapki. Jest to pozioma kreska na blendzie (półprzezroczyste tło) a nad nią liczba kilometrów (metrów) oznaczająca jaką odległość na mapie ta kreska oznacza. Coś, jak na zwykłych, papierowych mapach :-)

Oczywiście wraz z powiększeniem zmienia się ta skala.

Przy okazji informacja dla użytkowników Opery - mapka nie załaduje się, jeśli na szybkim łączu (pojęcie względne i trzeba przetestować na własnej skórze) włączymy opcję "Opera Turbo". Jest to coś, co sprawia, że skrypty Javy ładują się szybciej, niż strona i w efekcie cały googlowy śmietnik reklamowy (googleAds) dodawany automatycznie do strony przez "wujcia Googla" wysypuje się się z błędami uniemożliwiając poprawne ładowanie mapki. Po wyłaczeniu "Opera Turbo" stronka ładuje się poprawnie.
Nazyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nazyr » 11.07.2012 20:18

Iggy jesteś wielki.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.07.2012 22:52

Nazyr napisał(a):Iggy jesteś wielki.

No to teraz jeszcze urosłem, bo zrobiłem import opłat drogowych z mapki do kalkulatora (tak, jak paliwo) :-)

Opłaty są przenoszone tak, jak dla jednorazowego przejazdu, a więc winietki brane są najkrótsze i najtańsze (winietki dla: Słowenii, Węgier, Austrii, Czech, Słowacji, Czarnogóry i Bośni, jak Wujek Google zdecyduje się obsłużyć wreszcie Bośnię). Poza tym przypominam, że obliczanie bramek autostradowych w Chorwacji jest nadal w wersji eksperymentalnej, więc należy uważnie przyjrzeć się przeniesionym wartościom i w razie czego skorygować je ręcznie.

Wcześniej można też wyświetlić bramki wjazdu/zjazdu z autostrady odpowiednim guzikiem z menu i z bliska przyglądnąć się, gdzie prowadzi nas Wujek Google. Bramki liczone są tylko dla Chorwacji, a więc dodatkowe opłaty np. w Austrii za tunele trzeba i tak wklepać ręcznie w Kalkulator.

Ręcznie także trzeba wpisać bramki w Serbii, bo Google Maps widzi tam autostrady, ale uważa je za darmowe.

Trochę się tym sam pobawiłem i standardowe trasy (typu Kraków-Dubrovnik (za wyjątkiem kawałka Bośni), Warszawa-Pula przez Zagrzeb, Wrocław-Zadar, Rzeszów-Krk) liczy dobrze włącznie z tunelem Ućka i Mostem Krk :-)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 12.07.2012 12:06

Iggy
To co zrobiłeś jest świetne.
Dzieki także za wczorajszą odpowiedź.
PZDR.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 12.07.2012 16:23

Oczywiście nie ośmielając krytykować autora tylko propozycje zmian.
Pod polami opłat za autostrady lub w innym miejscu przyda się pole do wpisania innych kosztów, np. opłat promowych, noclegów.
Fajnie jakby udało się dodać opcję wydruku podstawowych informacji. Oczywiście nie przebiegu trasy tylko zestawienia opłat, zużycia paliwa w poszczególnych krajach itp.
Pod firefox'em początek opisu przebiegu trasy nakłada się na pole celu (Stop), przynajmniej u mnie. Jakby dało się to poprawić będzie idealnie :)
Obrazek
Ostatnio edytowano 12.07.2012 18:49 przez pawel.777, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2012 18:00

pawel.777 napisał(a):Oczywiście nie ośmielając krytykować autora tylko propozycje zmian.
Pod polami opłat za autostrady lub w innym miejscu przyda się pole do wpisania innych kosztów, np. opłat promowych, noclegów.

Krytyka jest motorem napędowym większości projektów ;-)
pawel.777 napisał(a):Fajnie jakby udało się dodać opcję wydruku podstawowych informacji. Oczywiście nie przebiegu trasy tylko zestawienia opłat, zużycia paliwa w poszczególnych krajach itp.

Dodałem to do swojej listy "To Do" - do zrobienia po urlopie :-)
pawel.777 napisał(a):Pod firefox'em początek opisu przebiegu trasy nakłada się na pole celu (Stop), przynajmniej u mnie. Jakby dało się to poprawić będzie idealnie :)

Mógłbyś jakiegoś screena zaprezentować, jak to wygląda u Ciebie, bo pod moim FF nie ma takich efektów, jak opisujesz :-)
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 12.07.2012 18:04

U mnie na Chromie też się nakłada, ale na wydruku jest ok.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.07.2012 18:32

Mi dla odmiany zniknął przycisk $ ale ja mam jakieś jazdy z komputerem więc to może być moja wina.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2012 20:16

Aldonka napisał(a):Mi dla odmiany zniknął przycisk $ ale ja mam jakieś jazdy z komputerem więc to może być moja wina.

Hehe - zamiast $ jest teraz symbol "euro"

Uznałem, że ostatecznie kurs euro bardziej nas obchodzi :-)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.07.2012 20:58

Iggy napisał(a):
Aldonka napisał(a):Mi dla odmiany zniknął przycisk $ ale ja mam jakieś jazdy z komputerem więc to może być moja wina.

Hehe - zamiast $ jest teraz symbol "euro"

Uznałem, że ostatecznie kurs euro bardziej nas obchodzi :-)

Tyle, że Euro też nie mam :( sprawdzę jutro na innym kompie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2012 21:04

Sprawdź w symbolach, jajki masz skrót klawiszowy... :wink:
U mnie Alt 3 działa; japko.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.07.2012 21:21

już mam :) wcześniej nie miałam też pogody ani info. Teraz jest ok :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2012 21:33

arabesqa74 napisał(a):U mnie na Chromie też się nakłada, ale na wydruku jest ok.

W aplikacji jest zaszyta pewna logika opierająca się na rozmiarze ekranu. Ja niestety (a może na szczęście ;-) ) mam nietypowy ekran o rozdzielczości 1400x900 pixeli. Aplikacja sama stara się skalkulować wymiary paneli do rozdzielczości innych ekranów.
Teraz przed chwilą spróbowałem na takim antyku o rozdzielczości 1024x600 i dopasowałem ekran tak, by się na tej rodzielczości nie rozjeżdżał. Sądzę więc, że to powinno wystarczyć :-)
Przy okazji zmiany dotknęły także i kalkulator - pola są ciut ciaśniejsze, ale dzięki temu na rodzielczości 1024 ekran się nie rozjeżdża. Za to pojawiło się sporo wolnego miejsca na wyższych rozdzielczościach.

Co prawda ucierpiała na tym literackość opisów pól - pozostały tylko 1-wyrazowe "hasła", ale się połapiecie :-)

PS. Aldonka - Twój przycisk $ (obecnie z "euro") też powinien już wrócić chyba, że używasz monitora o małej rozdzielczości (np 800x600) to wtedy rzeczywiście może się schować pod mapką :-(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone