napisał(a) Iggy » 09.07.2012 08:41
Tego "automata" chyba nie da się zrobić całkiem automatycznego
Po prostu przeglądarki mają wbudowane zabezpieczenia antyhakerskie uniemożliwiające niektóre operacje na "obcych" stronach, zaś sam serwer, na którym jest posadzony Kalkulator ma odcięte połączenia ze światem zewnętrznym
Łamać zabezpieczeń nie opłaca mi się, skoro kolejna aktualizacja przeglądarki załata znalezioną dziurę, a moduł jest wyłącznie w celach pokojowych i wyłącznie do jednego celu zrobiony
Z tego powodu część modułu administratora musi po prostu być wykonywana na moim lokalnym komputerze, czyli wyzwalana ręcznie.
Ale to i tak duża oszczędność czasu - z jakichś 30-40 minut potrzebnych na aktualizację zrobiło się 1-2 minuty
Parę słów o aktualizacji kursów walut: też oczywiście automatycznej - kursy brane są ze stron NBP i doliczane jest do nich 2,5% "marży", jaką najczęściej doliczają banki przy płatnościach kartą. Stąd w kalkulatorze zawsze będą one wyższe, niż kurs podawany oficjalnie. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale dobrym pomysłem nie jest także podawanie "gołego" kursu, bo i tak nikt go nie stosuje w praktyce, lecz zawsze przez coś-tam przemnaża.
=========================================
Fajnie, że Kalkulator przypadł Wam do gustu (nawet Koledze
darek1, choć w zasadzie jego pomysły były zaczynem do stworzenia Kalkulatora w obecnej postaci
), bo teraz czeka mnie najtrudniejsze zadanie: rozpoznanie w Google Maps bramek autostradowych
W zasadzie to nie tyle bramek, co punktów wspólnych drogi wyliczonej przez Wujka Googla z bramką na autostradzie i na tej podstawie skalkulowanie kosztu przejazdu płatnym odcinkiem