Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.07.2012 22:05

Iggy napisał(a):Pojawiła się całkowicie nowa wersja Kalkulatora Podróży do Raju

Świetna robota, Iggy!

Szkoda, że się nie da wytyczyć trasy przez Bośnię, ale to już sprawka googlemap...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 07.07.2012 23:58

Szacunek - fajna zabawka :wink:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 08.07.2012 14:16

Znalezione bugi usunąłem, ale jak coś znajdziecie, to dajcie znać :-)

Teraz pracuję nad modułem automatycznej aktualizacji cen paliw oraz kursów walut. Na razie ta opcja będzie wyzwalana ręcznie przeze mnie. Ale jakby ktoś podrzucił mi pomysł, jak to zrobić całkiem bezobsługowo, to byłbym wdzięczny :-)

Z grubsza wygląda to na razie tak, że "moduł admina" zaczytuje strony z cenami paliw (są 3 obsługiwane: e-petrol -> ceny w Europie, e-petrol -> ceny LPG w Polsce, PZMTravel -> ceny paliwa w Bośni i Serbii oraz LPG w Europie), następnie wyciąga z nich żądane informacje i aktualizuje bazę danych Kalkulatorka.
Póki co trzeba tę operację odpalić "z guzika" (co i tak oszczędza jakieś pół godziny czasu zamiast ręcznego wklepywania danych do bazy). Niemniej gdyby się to działo całkowicie niezależnie od ludzkiej ingerencji byłoby super :-)

Na serwerze, na którym siedzi cały Kalkulator nie ma możliwości ustawienia jakiegoś "triggera" - nie mam dostępu do funkcji systemu operacyjnego, żeby coś takiego stworzyć.

Myślałem o czymś takim, żeby np pierwsze uruchomienie Kalkulatora przez dowolną osobę po jakiejś godzinie (np po 12:00 w południe) odpalało "moduł administracyjny" i aktualizowało bazę danych. Tyle, że może to być kłopotliwe i nieco dezorientujące dla takiej osoby...

Jeśli więc któryś z Kolegów z branży miałby inny pomysł, to chętnie skorzystam z porady :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 08.07.2012 16:43

A!

I jeszcze jedna rzecz: czasem coś robię na bazie danych (jak np. teraz) i nie zawsze kończy się to powodzeniem (jak teraz ;-) ), więc się nie stresujcie, gdy coś się wyświetli nie tak, jak powinno (jak teraz ;-) )
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.07.2012 22:08

Mnie się wydaje, że za daleko pojechałeś z robotą. Kilkanascie dni nie było mnie na forum, a tu takie zmiany. Pełna automatyka :D Toż Admin nie wypłaci się za patent Tobie i mnie jako pomysłodawcy kompleksowej obsługi podrózy do chorwacji :D . Miało być prościej, a jest bardziej funkcjonalnie.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.07.2012 08:41

Tego "automata" chyba nie da się zrobić całkiem automatycznego :-(
Po prostu przeglądarki mają wbudowane zabezpieczenia antyhakerskie uniemożliwiające niektóre operacje na "obcych" stronach, zaś sam serwer, na którym jest posadzony Kalkulator ma odcięte połączenia ze światem zewnętrznym :-( Łamać zabezpieczeń nie opłaca mi się, skoro kolejna aktualizacja przeglądarki załata znalezioną dziurę, a moduł jest wyłącznie w celach pokojowych i wyłącznie do jednego celu zrobiony :-)
Z tego powodu część modułu administratora musi po prostu być wykonywana na moim lokalnym komputerze, czyli wyzwalana ręcznie.
Ale to i tak duża oszczędność czasu - z jakichś 30-40 minut potrzebnych na aktualizację zrobiło się 1-2 minuty :-)

Parę słów o aktualizacji kursów walut: też oczywiście automatycznej - kursy brane są ze stron NBP i doliczane jest do nich 2,5% "marży", jaką najczęściej doliczają banki przy płatnościach kartą. Stąd w kalkulatorze zawsze będą one wyższe, niż kurs podawany oficjalnie. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale dobrym pomysłem nie jest także podawanie "gołego" kursu, bo i tak nikt go nie stosuje w praktyce, lecz zawsze przez coś-tam przemnaża.

=========================================

Fajnie, że Kalkulator przypadł Wam do gustu (nawet Koledze darek1, choć w zasadzie jego pomysły były zaczynem do stworzenia Kalkulatora w obecnej postaci ;-) ), bo teraz czeka mnie najtrudniejsze zadanie: rozpoznanie w Google Maps bramek autostradowych :-) W zasadzie to nie tyle bramek, co punktów wspólnych drogi wyliczonej przez Wujka Googla z bramką na autostradzie i na tej podstawie skalkulowanie kosztu przejazdu płatnym odcinkiem :-)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 08:50

Iggy napisał(a):Fajnie, że Kalkulator przypadł Wam do gustu (nawet Koledze darek1, choć w zasadzie jego pomysły były zaczynem do stworzenia Kalkulatora w obecnej postaci

Dziękuję za wyróżnienie mnie na tle innych uzytkowników forum :D . Jestem usatysfakcjonowany tym co kolega powiedział. Mam nadzieję, że Administrator i Moderatorzy wyciągną z tego faktu stosowne wnioski i nagrodzą nas. Jestem dumny z kalkulatorka, który powstał przy moim skromnym współudziale :D . Pozdrawiam kolegę Iggy serdecznie.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.07.2012 08:58

darek1 napisał(a):Mam nadzieję, że Administrator i Moderatorzy wyciągną z tego faktu stosowne wnioski i nagrodzą nas.

Mi tam wystarczy, by zachowali daleko idącą powściągliwość względem naszych informatycznych fanaberii ;-)
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 09.07.2012 08:59

Bardzo przydatne narzędzie. Dzięki Iggy :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 09:07

Iggy napisał(a):
darek1 napisał(a):Mam nadzieję, że Administrator i Moderatorzy wyciągną z tego faktu stosowne wnioski i nagrodzą nas.

Mi tam wystarczy, by zachowali daleko idącą powściągliwość względem naszych informatycznych fanaberii ;-)

:D :D :D :wink:
poison1988
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) poison1988 » 09.07.2012 16:11

Kawał dobrej roboty! Dzięki śliczne za stworzenie tego cudeńka :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.07.2012 20:59

poison1988 napisał(a):Kawał dobrej roboty! Dzięki śliczne za stworzenie tego cudeńka :)

A cudeńko jest specjalnie dedykowane Cromaniakom z tego forum :-)

A'propos - dodałem małe usprawnienie (codziennie jakieś pomysły mi wpadają ;-) ) - zmieniłem ciut wykres profilu trasy. Teraz jeśli kliknie się w jeden z "bąbelków" na tej ciemnozielonej obwódce wykresu, to na mapie pojawi się marker, gdzie to jest, mapka się przybliży i pokaże się piękny "słowno-muzyczny opis" (znaczy... normalny, tekstowy w dymku) :-)

Co do pomysłów, to próbowałem kilku algorytmów wyszukiwania bramek wjazdu i zjazdu z autostrady i niestety żaden nie daje zadowalających rezultatów :-(
Poza jednym, który chyba wcielę w życie w niedługim czasie: przybliżenie mapy, wyświetlenie markerów pokazujących bramki na autostradzie, kliknięcie w marker i w ten sposób ustawienie punktów wjazdu i zjazdu. Albowiem zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy są w stanie prawidłowo rozczytać w kalkulatorze punkty wjazdu i zjazdu z autostrady, żeby policzyć koszt.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 20:59

poison1988 napisał(a):Kawał dobrej roboty! Dzięki śliczne za stworzenie tego cudeńka :)

Dziękuję koleżance :wink: :wink: :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 09.07.2012 22:42

darek1 napisał(a):

Dziękuję koleżance :wink: :wink: :wink:

Nie wiem kto zaj.... Twój dezodorant, ale zjedz Snickers'a :lol: :wink:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 09.07.2012 23:05

Iggy - Swietna robota!!!!!!!! :)

Twoj kalkulator na glownej stronie powinien sie znalezc!!

Trzeba z Administracja pogadac........ ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone