Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 16:56

huling napisał(a):Zliczanie kilometrów trzeba niestety zrobić ręcznie.

U mnie już działa! :-)

Zrobiłem to przy zachowaniu poprzedniej funkcjonalności, czyli kliknięcie w opis manewru w tabelce przybliża mapę w miejscu manewru i pokazuje okienko informacyjne.
Poza tym dodałem też sumaryczny czas od startu do poszczególnych punktów - pierwsza kolumna z lewej.

No i guzik "Odwróć" - czyli odwracanie trasy (z automatycznym przeliczeniem - trwa to jakieś 2-3 sekundy więc zaleca się cierpliwość) ;-)

Jest też "Odśwież" - to nic innego jak zasymulowanie ponownego otwarcia okienka z odczytem zapisanych w bazie parametrów trasy (podobnie działa wciśnięcie Ctrl+F5).
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 17:02

Marysia Ranczka napisał(a):Zobaczcie na tanie bilety lotnicze do Chorwacji Poznań Zadar 300 zł to jak na tą porę niezła cena

Mój syn załapał się na lot z Barcelony do Wrocławia 18 lipca za cenę 240 zł :-)
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 03.07.2012 18:23

Iggy cały kalkulator to mistrzostwo świata :)
via Michelin niech sie chowa :D
Dzięki
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 18:55

O, pod tym kątem nie patrzyłem na moje "dzieło" :-)

Przy czym trzeba dodać, że ogrom pomysłów jest z tego forum wzięta, a ja je tylko w życie wcieliłem.
Ale takie mam hobby: jedni rozwiązują krzyżówki, a ja wolę łamigłówki programistyczne :-)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.07.2012 19:03

Iggy, a ja mam dylemat - z Cro jadę przez Czarnogórę i Albanię do Grecji - no i teraz nie wiem ile mnie to będzie kosztowało ;)

A tak na poważnie - jako informatyk wyrażam szczery podziw i szacunek dla dzieła kolegi.

Przydało się - szczególnie , że potwierdziło moje prywatne wyliczenia.

Serdecznie pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 19:24

O, witam więc kolegę po fachu :-)

Właśnie usiłuję się dobrać do informacji w Google Maps o bramkach na autostradach :-) Na dużych zbliżeniach widać, że są oznaczone zjazdy (np: 24-Prgomet), ale jak je wyciągnąć dla swoich potrzeb, to nie mam zielonego pojęcia...

A marzy mi się taki wykaz bramek w całej Europie, żeby ten kalkulatorek i takie rzeczy umiał liczyć. O ile w Chorwacji można to wbić ręcznie, co zresztą zrobiłem, o tyle np we Włoszech, to już kompletna masakra :-(
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.07.2012 19:26

Z bramkami jest ciężko. Najlepsze info zawierają strony lokalnych operatorów autostrad.

Pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.07.2012 19:44

mi nie przelicza trasy,gdy wpiszę punkty via,dopiero po skasowaniu via rysuje trasę,ale nie po mojemu
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 19:57

jara napisał(a):mi nie przelicza trasy,gdy wpiszę punkty via,dopiero po skasowaniu via rysuje trasę,ale nie po mojemu

Jeśli nie liczy trasy, to pewnie nie może rozpoznać podanego punktu.
Wpisz to samo w Google Maps, każ mu znaleźć to miejsce i zobacz co Ci powie: znajdzie, czy napisze, że nie mógł znaleźć.

Gdy np. wpiszę Okrug Gornji, Put Mavarcice - to wtedy też niczego nie liczy :-)
Ale dokładnie tak, jak tu napisałem, bez podpowiedzi Googla, który podpowiada dobrze, czyli : "Put Mavarčice"
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 22:25

A...
Dodałem jeszcze małe usprawnienie: jeśli mamy wyznaczone punkty "Via" to pojawi się przy nich niebieska ikonka markera. Kliknięcie w nią przybliży nam mapę w tym punkcie. Możemy dzięki temu skontrolować dokładnie, przez co prowadzi nas Wujek Google.
Czasem bowiem zdarza się, że jeśli podamy nazwę miasta, to Wujek ciągnie nas dokładnie przez centrum - nawet kosztem zatoczenia kółeczka. Np jeśli ktoś ma życzenie przejechać przez "Cierne, Słowacja" - wtedy Wujek Google najpierw zawlecze nas do centrum i po zatoczeniu kółeczka wraca na normalną drogę :-)
Podobnie z dociąganiem trasy do drogi - bywa, że źle trafimy w drogę i Wujek Google przeciągnie nas po osiedlowych "ścieżkach" :-)

Kliknięcie w fioletowe markery przy "Start" i "Stop" pokaże całą obliczoną trasę w standardowym powiększeniu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2012 10:49

Wielki dzieki dla autora kalkulatora!":)
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 04.07.2012 15:01

Iggy napisał(a):A...
Czasem bowiem zdarza się, że jeśli podamy nazwę miasta, to Wujek ciągnie nas dokładnie przez centrum - nawet kosztem zatoczenia kółeczka. Np jeśli ktoś ma życzenie przejechać przez "Cierne, Słowacja" - wtedy Wujek Google najpierw zawlecze nas do centrum i po zatoczeniu kółeczka wraca na normalną drogę :-)

Google chyba zawsze tak działało. Ja na Krk jadę przez Słowenię i wyznaczyłem punkt przez Postojną. Wujek "G" zaproponował mi oczywiście zwiedzanie miasta, więc zmieniłem punkt na Jelsane i jest OK.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 07.07.2012 15:42

Pojawiła się całkowicie nowa wersja Kalkulatora Podróży do Raju

Zaczyna się w każdym razie od graficznego planowania :-)
Na górze ekranu, nad mapką jest coś w rodzaju "toolbara" z przyciskami opcji do wyboru. Jedną z nich jest właśnie uruchomienie kalkulatora.
Jeśli mamy policzoną trasę, to paliwo zostanie automatycznie przeniesione do kalkulatora i policzone - musimy jedynie na ekranie z mapką, w panelu ustawień (tym po prawej na górze) wybrać prawidłowy rodzaj paliwa, żeby się trafiło w odpowiednie miejsce w kalkulatorze :-) Jeśli mamy otwarty kalkulator i zmienimy trasę (lub przeciągniemy punkt tankowania) to kalkulator sam się uaktualni (po około 1-2 sekundach).

Poza tym w samym kalkulatorze (tym, który liczy koszty) zmieniłem mapki pod linkami na czytelniejsze i jednolite. W Austrii na czerwono są dokładnie pokazane dodatkowo płatne drogi i tunele.

Guzik "Pomoc" pokazuje jeszcze stary opis, więc za bardzo go nie słuchajcie :-) Wkrótce powstanie nowy, dobry opis aplikacji.

Ale jeśli najedziecie myszką na guziki w toolbarze, to pokaże się opis, co takowy guzik robi.

Kalkulatorek ma jeszcze drobne błędy, ale trwają prace nad ich usunięciem.
Zapraszam :-)
Ostatnio edytowano 14.07.2012 16:01 przez Iggy, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2012 16:15

PIĘKNA ROBOTA!!!!!! :idea:
adam 2039
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam 2039 » 07.07.2012 21:49

Kalkulator jest super
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone