Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 30.06.2012 18:12

Całkiem "deluxe" nie wyszło, ale zmiany są :-)

Przede wszystkim 8 punktów pośrednich, usunięte błędy w opisie markerów tankowania (czasem się zdarzały), trasę można przyciągać myszą do innej drogi. Wtedy zamiast opisu słowno-muzycznego w punktach "Via" pojawi się po prostu położenie geograficzne. Oczywiście to także można zapamiętać, jako swoją trasę. Poza tym dodatkowy panel z informacją o trasie, tankowaniu (liczba tankowań i ile litrów w jakim kraju).

Zmienił się trochę sposób przesuwania pierwszego markera tankowania (zawsze w kolorze żółtym będzie ten marker) - gdy się go przeciągnie, to w punkcie wyjazdu pojawi się inny marker z pierwszym tankowaniem. Zresztą się zorientujecie :-)

Zapamiętywanie zapisuje również "parametry" samochodu, czyli spalanie i pojemność zbiornika.

Jeszcze muszę popracować nad tym zapisywaniem, bo coś okienko potwierdzenia tegoż zapisu "szaleje" i wyłącza nie to, co trzeba. Ale myślę, że niedługo problem zostanie rozwiązany :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 30.06.2012 22:52

Wszystko to, co tu opisuję jest w Kalkulatorze Podróży do Raju - zapraszam :-)

No to problem "szalejącego okienka" rozwiązany :-)

Dodałem w tym - jak to się teraz nazywa - "Graficznym planowaniu trasy" rozpoznawanie, czy w danym kraju jedziemy po drodze płatnej, czy nie.
To taki gadżet pokazujący kraje, przez które przejeżdżamy i wyróżnia pomarańczowym kolorem te, gdzie zahaczamy o drogę płatną.

Trasę teraz można dopasowywać myszą przeciągając jej fragment do innej drogi - znany numer z Google Maps. Ten dociągnięty punkt staje się jednym z punktów "Via". Maksymalnie może być ich 8. Są widoczne jako 2 liczby położenia geograficznego. Oczywiście można je zapisać razem z trasą...

Przypominam, że aby móc zapisać ustawioną trasę trzeba się zarejestrować klikając na herb Chorwacji. Rejestracja polega na podaniu nicka, którego jeszcze nikt nie podał (znaczy się unikalnego) oraz daty wyjazdu do Chorwacji. A potem odpalić kalkulator wg podanej instrukcji po rejestracji, lub wg tego, co podpowiada guzik "Pomoc".
Ostatnio edytowano 14.07.2012 16:01 przez Iggy, łącznie edytowano 2 razy
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.07.2012 22:00

Tak sobie piszę sam do siebie, ale... dodałem kilka nowych bajerów w Kalkulatorze Podróży do Raju :-)

- Szacowanie godziny dojazdu do celu
- prognozę pogody (można ją włączyć i wyłączyć, żeby nie zaciemniała trasy)
Ostatnio edytowano 14.07.2012 16:02 przez Iggy, łącznie edytowano 2 razy
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 01.07.2012 22:24

No, zaj...fajny!
Żeby nie powiedzieć - coraz fajniejszy!
szymaszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymaszek » 01.07.2012 22:48

Przydatna rzecz. Czy dało by się wstawić taką opcję w tym graficznym, jakiś odsyłacz do rozkładu rejsów promu. Bo teraz to google pokazuje całkowity czas ale z promem "z marszu".
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.07.2012 23:24

szymaszek napisał(a):jakiś odsyłacz do rozkładu rejsów promu.

Sądzę, że tak :-)

Zbadam sprawę :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.07.2012 00:52

Są i promy :-)

Oznaczone są niebieskim markerem z obrazkiem jakiegoś promu. Po kliknięciu w ten marker pokaże się w "dymku" link do rozkładu Jadrolinii.

UWAGA: Jeśli prom jest niedaleko od celu podróży, a najczęściej jest, to ten niebieski marker może się schować pod markerem oznaczającym koniec trasy.
Ale wystarczy przybliżyć trochę mapę i marker się wyłoni spod spodu :-)
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 02.07.2012 07:48

Graficzne planowanie trasy jest coraz lepsze. Ja bym dorobił jeszcze jeden "guzik". Każdy urlop kiedyś się kończy i trzeba wracać do domu, a wtedy przydałby się przycisk "Droga powrotna", który odwraca całą trasę.
I jeszcze jedno. W opisie trasy przydałaby się jeszcze jedna kolumna z sumą przejechanych kilometrów (przy każdym punkcie trasy narastająco przejechane kilometry). Ja sobie to dorabiam w Excelu. Jak ruszam w trasę, to zeruję licznik i po przejechanych kilometrach wiem, w którym punkcie trasy jestem i kiedy np. powinienem zjechać na inną drogę.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.07.2012 08:26

huling napisał(a):Graficzne planowanie trasy jest coraz lepsze. Ja bym dorobił jeszcze jeden "guzik". Każdy urlop kiedyś się kończy i trzeba wracać do domu, a wtedy przydałby się przycisk "Droga powrotna", który odwraca całą trasę.

Hehe - a wiesz, że też o tym wczoraj myślałem? :-)

Problem w tym, że obecnie kalkulator jest tak zrobiony, że wraz z zejściem liczby DDW do zera kasuje całą trasę oraz rejestrację użytkownika, więc będąc w Chorwacji user nie ma już zapisanej trasy i musi ją od nowa stworzyć. Zatem nie ma też co odwracać.

I szczerze mówiąc nie mam pomysłu, co z tym zrobić: nie kasować tej rejestracji i każdy miałby już swojego nicka zarejestrowanego po wsze czasy, a jedynie aktualizowałby datę wyjazdu i trasę, czy też jednak kasować tak, jak teraz jest to zrobione...

Co do tej drugiej opcji, to jest to standardowa funkcja Google Maps i ona wyświetla to w taki sposób, że podaje odległość od poprzedniego punktu, a nie od początku. Być może można to jakoś sparametryzować, ale jeszcze nie doszedłem, jak. Co najwyżej napiszę coś swojego w to miejsce, bo dostęp do wszystkich informacji jest.
W każdym razie trzeba tu trochę prac badawczo-rozwojowych ;-)
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 02.07.2012 08:56

Zejście DDW do zera kasuje licznik, ale chyba większość z nas robi sobie plan podróży (i powrotu) przed wyjazdem, więc kasowanie licznika nie jest tu przeszkodą.
Zliczanie kilometrów trzeba niestety zrobić ręcznie. Nie przypominam sobie w tej chwili, by jakaś strona z planowaniem trasy to zliczała.

Edit: Ale gafę strzeliłem. Google.maps i Viamichelin podają te kilometry, ale na wydruku trasy.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.07.2012 21:45

Na razie dodałem do pogody markery z temperaturą wody w chorwackim Jadranie :-)

Po kliknięciu na marker, centralnie na mapie pokaże się okienko z temperaturą wody. Jest to informacja brana live, więc zawsze aktualna. Okienko trzeba zamknąć tym małym guziczkiem po prawej na górze okienka. Może to ciut niewygodne, ale standardowe infoWindow z Google Maps tu nie pasuje, bo w środku okienka jest normalna strona HTML'owa, której to infoWindow nie ładuje, więc wymyśliłem takie obejście...
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 02.07.2012 22:22

Iggy

Dla mnie jesteś Super Gość!!!!!
szymaszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymaszek » 03.07.2012 10:34

W kalkulatorze cena winiety czeskiej na 10 dni jest 350 KCS. Nie powinno być 310 KCS? ;)
Marysia Ranczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marysia Ranczka » 03.07.2012 11:07

Zobaczcie na tanie bilety lotnicze do Chorwacji Poznań Zadar 300 zł to jak na tą porę niezła cena
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 16:51

szymaszek napisał(a):W kalkulatorze cena winiety czeskiej na 10 dni jest 350 KCS. Nie powinno być 310 KCS? ;)

Masz rację :-)

Już poprawione.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone