Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.06.2012 14:04

Dodałem do pomocnika tankowania w kalkulatorze kolejne gadżety :-)
1. Po obliczeniu trasy pod mapką rysowany jest profil wysokości jakie pokonujemy na trasie. W metrach nad poziom morza.

2. Po kliknięciu w nowy guzik "Pokaż/ukryj punkty wysokości" na trasie pojawią się znaczniki, w których ta wysokość była mierzona. Można sobie wtedy zrobić powiększenie mapy i najechać myszą na taki znacznik, a pokaże się opis ile to kilometrów od punktu startu i jaka jest tu wysokość npm. Ponowne kliknięcie w ten guzik powoduje ukrycie tych punktów na trasie.

3. Gdy mamy obliczoną i narysowaną główną trasę, po kliknięciu w mapę prawym przyciskiem myszy możemy się dowiedzieć, co jest w tym miejscu. Pojawi się niebieski marker z dymkiem zawierającym "literacki" opis adresu okolicy. Mapka ładnie się przybliży. Zamknięcie dymka krzyżykiem powoduje zniknięcie niebieskiego markera i oddalenie mapki do takiej, gdzie widoczna jest cała główna trasa.

PS. Dla użytkowników "innej" przeglądarki, czyli Internet Exterminator 9 (znaczy... Explorer) - aby zobaczyć profil trasy należy tę inną przeglądarkę ustawić w tryb zgodności. Znaczy, że trzeba w menu "Narzędzia" wybrać "Widok zgodności".
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 17.06.2012 21:22

Jeszcze taka uwaga odnośnie samego google maps - wiem, że na chwile obecna najbardziej popularna i jedna z lepszych map internetowym, do tego z bardzo przyjemnym api, niestety jednak w darmowej wersji ma duzo ograniczen - kiedys interesowalem sie mapami "web based", wtedy bing dawał sporo lepsze możliwości za te same pieniądze (znaczy się 0zł ;P )

a dla tych którzy używają IE zrób komunikat "goń sie leszczu":P najchętniej fizycznie wykasował bym tą przeglądarke ze wszystkich komputerów - ile by nam to życie ułatwiło..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2012 21:28

Świetna robota. :)lecz nie dla mnie :( Jadę do Neum w Bośni a tam nie dziaa google maps!
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.06.2012 22:21

osimek1 napisał(a):Jeszcze taka uwaga odnośnie samego google maps - wiem, że na chwile obecna najbardziej popularna i jedna z lepszych map internetowym, do tego z bardzo przyjemnym api, niestety jednak w darmowej wersji ma duzo ograniczen - kiedys interesowalem sie mapami "web based", wtedy bing dawał sporo lepsze możliwości za te same pieniądze (znaczy się 0zł ;P )

Noooooo... Za binga to już nie w tym roku się wezmę :-)

A tak w ogóle zrobiłem jeszcze jednego ficzera, o którym marzyłem :-)
Teraz można sobie złapać myszą pierwszy marker tankowania (ten w punkcie wyjazdu) i holować go wzdłuż głownej trasy. Gdzie się go upuści, to od tego miejsca liczy kolejne tankowania. Czyli jak go walniemy w okolicach granicy, to marker drugiego (i kolejnych) tankowania odpowiednio się przesunie. Poza tym w opisie markerów jest podane, ile litrów trzeba zatankować w pozycji markera.
Przy czym po przesunięciu markera założenie jest takie, że wyjeżdżamy z pełnym bakiem, więc pokazano, ile spaliło autko od startu do pierwszego markera, a więc, ile trzeba dolać do pełna :-)

AAA!!! Ważna zmiana - swoje markery (żółte), te które liczą dodatkową trasę wstawia się teraz podwójnym kliknięciem!!!
Ostatnio edytowano 17.06.2012 23:16 przez Iggy, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.06.2012 22:23

Serce w pasy napisał(a):Świetna robota. :)lecz nie dla mnie :( Jadę do Neum w Bośni a tam nie dziaa google maps!

To ustaw się na ostatnie miasto w Chorwacji: Klek ;-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2012 01:09

No to chyba ostatni dodatek:

Jeśli ktoś jest zarejestrowany w kalkulatorze (jak to zrobić, to opisywałem wcześniej, albo jak ktoś zapomniał, to w kalkulatorze ma guzik "Pomoc"), może sobie zapamiętać 1 trasę, czyli punkty: start, przez_1 - przez_5, koniec. Trasa zapisywana jest w bazie i ponowne wejście do kalkulatora przywoła tę trasę w pomocniku tankowania.

Każde wciśnięcie "Zapisz trasę" zapisze ją do bazy po raz pierwszy lub zmieni tę, która była zapisana poprzednio. Ci, którzy nie są zarejestrowani, lub Ci, którzy nie podają swojego nicka w adresie w ogóle nie mają możliwości zapisywania trasy.

Trasa nie kasuje się wraz z userem, któremu ddw się wykasowało, zatem ponowna rejestracja z tym samym nickiem (po skasowaniu DDW) daje dostęp do zapisanej trasy. Ale jeśli ktoś inny w międzyczasie zarejestruje się na naszego nicka, to przejmie naszą trasę i oczywiście nicka ;-)
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 18.06.2012 06:12

Bardzo mi się podoba ta ostatnia zmiana (nie trzeba od nowa wklepywać danych). Przeciąganie markerów tankowania i inne również są super. Odwaliłeś kawał dobrej roboty. Dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2012 08:12

Iggy napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Świetna robota. :)lecz nie dla mnie :( Jadę do Neum w Bośni a tam nie dziaa google maps!

To ustaw się na ostatnie miasto w Chorwacji: Klek ;-)

Tylko że ja chcę jechać przez Bośnię.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.06.2012 16:27

Super robota. O to mi chodziło Mistrzu. Pamiętaj żebyś mnie dopisał do Wniosku Racjonalizatorskiego. Chyba nie powiesz, że ci Nie pomagałem. Lato tuż, tuż - trochę grosza się przyda :wink: :D
Admin podobno jest zadowolony z kalkulatorka i co najważniejsze nie jest chytry jesli chodzi o wynagrodzenie dla osób aktywnych na forum :wink: :D .
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 18.06.2012 18:20

Cześć wszystkim
Przeklikałem kalkulator no i...mniamniuśna robota.

Jeśli autor aplikacji pozwoli to mam propozycję co do "nowego - innego" rozwiązania :) które mogło by się sprawdzić - zarówno pod kątem hobby w programowaniu jak i user expiriene (przeczytawszy wcześniejsze posty ;) Oczywiście to jedynie moja "szalona" wizja kalkulatora :D która może się podobać lub nie i prowadziła by raczej do automatyzacji narzędzia.

No to szkic:
1. Całą zabawę z kalkulatorem zaczął bym od funkcjonalności z mapką (Gdzie wypada tankowanie?) Użytkownik jedynie musi podać start, stop, miejsca przelotowe i pojemność baku. W mojej ocenie to minimalne informacje potrzebne do wyliczenia kwoty
2. Proponowane rozwiązanie wymagało by, jesli sie nie myle, uprzednio naniesienia w google maps markerow z detalami poszczegolnych odcinkow np autostrad (ich poczatku i koncu, zjazdow z autostrad itp) - tutaj kalkulator sam by pobierał dane z mapy i przeliczał z tabelami opłat itp.
3. User dostał by gotowy "raport" z mapa, miejscem, tankowania, info na temat autostrad i kosztow - oczywiście w jakimś zakresie do edycji...kwestia technologii?

Ale to taki tylko łopatologiczny szkic mojej wizji, nie koniczny do developerki :) gdzie punktem wyjscia jest samo info o trasie, baku i przkonaniu ze pierwsze tankowanie jest w punkcie staru i do pelna a tankujemy jak juz prawie sucho :) - google maps daje mozliwosci - tylko ile za darmo?
Część funkcjonalnośći jest...wymagane było by jedynie przemodelowanie. Tak na zimowe wieczory :D

I takie pytanie...czy ktoś życzliwy zechciał by mi podać konkretny powód liczenia odcinek pokonany w danym kraju w zasadności do kosztów tankowania? Sorry ale naprawdę nie kumam :D

Pozdro :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2012 21:15

darek1 napisał(a):Super robota. O to mi chodziło Mistrzu. Pamiętaj żebyś mnie dopisał do Wniosku Racjonalizatorskiego.

Grunt to dobry pomysł, jaki podrzuciłeś :-)

Oczywiście do pełnej funkcjonalności, czyli takiego "samograja", co to podamy start i koniec (plus punkty przelotowe) a dostajemy dotowy raport z kosztami, to jeszcze trochę brakuje...

Ale... będzie co robić w oczekiwaniu na kolejny wyjazd do Chorwacji :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2012 21:22

kapitan_statku napisał(a):Jeśli autor aplikacji pozwoli

A co miałby nie pozwolić?!? :-)
Na następne wakacje zrobimy z tego maszynę, jakiej Google nawet się nie spodziewało! :-)

Prócz Twoich pomysłów, które wymagać będą sporego nakładu badawczego, chciałbym zrobić coś, czego brakuje mi w każdej nawigacji: ustawienia drogi tak, że np. w Austrii akceptujemy autostrady, a w Słowenii już nie. I żeby te odcinki połączył w jedną trasę.
W tym momencie bowiem możemy sobie taką opcję wybrać dla całej trasy i sterować przyciąganiem wyliczonej drogi w inne miejsca, albo podaniem punktów pośrednich.
No i wtedy - zgodnie z Twoim pomysłem - trzeba by się dobrać do informacji w Google Maps, które odcinki dróg są płatne. Do tego profile prędkości i mamy super "kombajn kosztowy" :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2012 21:24

Serce w pasy napisał(a):Tylko że ja chcę jechać przez Bośnię.

Ano tak... To zmienia postać rzeczy...
Ale skoro AutoMapa powoli przeprasza się z Bośnią (w ostatniej wersji nawet plan Mostaru się pojawił!), to może i Google wkrótce też ośmieli się wkroczyć do Bośni :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2012 21:41

Ale jaja...

Zapomniałem wczoraj w nocy wysłać na serwer wersji z zapamiętywaniem trasy :-)

Własnie się pojawiła i w pomocniku tankowania będzie nowy guzik "Zapamiętaj trasę" dla wszystkich zarejestrowanych userów.

Postanowiłem jednak, że trasa będzie się kasowała wraz z nickiem, bo łatwiej będzie mi zapanować nad porządkiem w bazie :-)
Nie chcę bowiem robić logowania na hasło, bo to ludzie z reguły używają tego samego hasła, gdzie się da, a ja nie jestem właścicielem tej bazy i nie mam pojęcia, jak to jest zabezpieczone. A jeśli ktoś by podebrał bazę nicków z hasłami, to wolę trzymać się z daleka od takich pomysłów :-)
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 18.06.2012 21:51

Iggy napisał(a):
darek1 napisał(a):Super robota. O to mi chodziło Mistrzu. Pamiętaj żebyś mnie dopisał do Wniosku Racjonalizatorskiego.

Grunt to dobry pomysł, jaki podrzuciłeś :-)

Oczywiście do pełnej funkcjonalności, czyli takiego "samograja", co to podamy start i koniec (plus punkty przelotowe) a dostajemy dotowy raport z kosztami, to jeszcze trochę brakuje...

Ale... będzie co robić w oczekiwaniu na kolejny wyjazd do Chorwacji :-)

Do automatycznego wyliczenia kosztów konieczny byłby również czas pobytu. Program musiałby zdecydować, jakie kupić winietki, żeby nie przepłacać.
Mnie nie musisz dopisywać do tego Wniosku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone