Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.06.2012 11:11

huling napisał(a):
darek1 napisał(a):...Dobrze by było aby podawał ile km od danego tankowania przejadę do drugiego tankowania...

To akurat jest. Opisane jako "Tankowanie co .... km".
Jak nie zatankujesz do pełna, to w miejscu "Pojemność zbiornika" wpisz ile masz aktualnie litrów paliwa w baku, a dostaniesz odpowiedź, ile kilometrów na nim przejedziesz.

Wszystko się zgadza tylko, że naczelną zasadą kalkulatorka ma być pomoc w fazie przygotowania do podróży, a nie faktu jego realizacji. Dlatego też niezbędna jest informacja o km od granicy do granicy.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.06.2012 11:28

Proponuję dodać dodatkowy przycisk na kalulatorku lub rozszerzyć funkcję aktualnego "Tankowanie co" o obliczanie przy wykorzystaniu mapy google odległości od miejscowości x do miejscowości y oraz całkowitej odległości do celu. (nie wychodząc z menu kalkulatorka). Tylko tyle i nic więcej nie potrzebuje.

Niech już kalkulatorek liczy odcinki w km oraz całkowitą odległość do celu.

Towarzyszu I Sekretarzu Egzekutywy Partyjnej Croforum Iggy - [b]Pomożecie ?????[/b]
Egzekutywa kładzie w Was Towarzyszu Iggy wielkie nadzieje.
Rysiek22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysiek22 » 14.06.2012 12:35

To ja dodam kila słów od siebie.
Po pierwsze: kalkulator - pierwsza klasa. Komu się nie podoba to nie musi z niego korzystać.
Moja uwaga do niego - skoro mamy już wszystkie kraje tranzytowe to może by dla porządku dodać jeszcze koszty podróży po polskich autostradach? Niewiele ich bo niewiele, ale koszty są.
Druga sprawa: dla tych szukających "kalkulatora dla leniwych" to proponuję http://www.viamichelin.pl/ . Wpisujesz start i stop, rodzaj pojazdu i paliwa, walutę i cenę paliwa i mamy podaną informację o przewidywanych kosztach podróży (autostrady + paliwo). Kalkulacja nie uwzględnia winiet a jedynie opłaty uiszczane przy bramkach więc "niestety" trzeba do tego dodać koszt ewentualnych winiet.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 14.06.2012 14:53

endryu napisał(a):
_Rafi_ napisał(a): Ile jeszcze mniejwięcej dokupić euro w Polsce,żeby tam na kuny wymienić,lub na atrakcje wydawać.
Gdzie lepiej zrobić zapas na koncie złotówek,czy euro w kieszeni ? Mam zamiar płacić kartą prawie,gdzie się da,ale raczej to restauracje i większe zakupy,tankowanie . Jak poprostu podzielić w kwotach waluty,podzielcie się doświadczeniami jak to robicie ???
Z góry dziękuję.

Przy tym kursie euro nie ma sensu ich dokupywać. Dobry jest kurs złotówki na wymianę w Chorwacji. np http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
W zeszłym roku płaciłem kartą za co tylko się dało oraz kupione u nas euro wymieniałem na kuny. W tym roku biorę euro na dopłatę do lokum i jakieś 200 euro (bo tyle mi zostało ze starych zapasów :D ) a resztę biorę w złotówkach i na miejscu w razie potrzeby wymiana na kuny. No i oczywiście karta.

Za późno przeczytałem i dokupiłem jeszcze ejro. Nie śmiejcie się,ale jadę pierwszy raz z całą rodziną na wakcje w sumie 17dni z dojazdem i nie chcę nadarmo nakupić walut.
Na chwilę obecną mam 1600euro z czego 625e mam dopłacić za apartament,więc sporo zostaje.Przyjąłem ,że takie 300e powinno być nietykalne na ewentualne naprawy,mandaty itp ,więc prawie 700e będzie na wydatki do tego na karcie będą złotówki i w gotówce złotówek ze 2000zł wezmę w razie co.Dobry to mój pomysł ,czy nie ?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 14.06.2012 17:30

huling napisał(a):chociaż ja i tak zawsze dolewam do pełna przed naszą granicą, choć mam do niej tylko 85 km.

Mi od Krakowa zawsze do Chorwacji starcza - tankuję na pierwszej stacji za granicą chorwacką :-)
Z rzeczy, które chciałbym tu dodać to są w zasadzie 2:
1. sami ustalamy punkt pierwszego tankowania do pełna.
2. eksport tych danych do kalkulatora głównego.
3. możliwość ręcznego, przy pomocy myszy, przesuwania tych punktów po mapie tak, by zoptymalizować koszty tankowanego paliwa. To będzie najtrudniejsze, do zrobienia, bo w ogóle dzielenie drogi na kawałki to, jak się zorientowałem, dość skomplikowany algorytm szczególnie w połączeniu z wyznaczaniem adresu (kraju), gdzie punkt tankowania się ulokował. W zasadzie stosunkowo łatwo opisać punkty albo odległością, albo krajem, ale połączenie tych 2 informacji w jednym opisie zajęło mi 3 dni, a i tak nie jest doskonałe :-)

Zresztą to i tak ma jedynie służyć pomocą w oszacowaniu ewentualnych punktów tankowania, a nie w sztywnym sterowaniu i zmuszaniu kierowcy, by stanął dokładnie tam właśnie :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 14.06.2012 17:32

darek1 napisał(a):Proponuję dodać dodatkowy przycisk na kalulatorku lub rozszerzyć funkcję aktualnego "Tankowanie co" o obliczanie przy wykorzystaniu mapy google odległości od miejscowości x do miejscowości y oraz całkowitej odległości do celu.

To by się dało zrobić... chyba... Bo cały czas jestem na etapie rozpoznawania, co właściwie Google maps umie i co udostępnia do publicznego wykorzystania :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 14.06.2012 17:38

Rysiek22 napisał(a):koszty podróży po polskich autostradach? Niewiele ich bo niewiele, ale koszty są.

Myślałem o tym :-)
Ale aby coś w tym stylu dodać do kalkulatorka najpierw muszę opracować uniwersalny i - co ważniejsze - ergonomiczny wygląd, aby można go było bez problemu rozszerzać dalej bez konieczności przewijania ekranu w dół, co mnie niebywale irytuje, gdy wprowadzam jakieś obliczenia na dole nie widząc, co się dzieje na górze :-)

Może za kilka tygodni/miesięcy będzie to poważne narzędzie do obliczania kosztów każdej trasy? :-)
I najlepiej, aby było "bezserwisowe", czyli samo pobierało sobie kursy walut i ceny paliw oraz koszty winietek/opłat na bramkach, bo obecnie po prostu raz na tydzień własnoręcznie wczytuję nowe dane do bazy.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 14.06.2012 20:39

podczas tworzenia interfejsu możesz się wspierać Bootstrap, from Twitter - bardzo przyjazne narzędzie, które w projektach gdzie ważniejsza jest funckjonalność i ergonomia jest niezastąpione. używa jQuery, troche HTML5 i CSS 3, opisują jaki plik należy dodać, żeby funkcje przez nich wykorzystywane działały również w IE, niestety moje produkty które używają tego raczej nie są wystawione na świat więc nie pokażę jak to działa w praktyce. ogółem bardzo polecam ;)

ogółem sam kaluklator jest boski, brakuje mi jednak chociaż opcji "ilość kilometrów przejechanych po danym kraju" - wiem, że w polsce będę tankował np. na ok 500-600 km (jeszcze nie liczyłem dokładnie - strzelam wartości), wiem że auto pali 10 litrów na 100 km po cenie 2.82 i te wartości wprowadzam do kalkulatora a nie ilość litrów jaką spalę. tak z resztą w pierwszej chwili odebrałem to co jest w kalkulatorze - szybko jednak się zorientowałem, że algorytm nie wie ile km w danym kraju przejade (co mi wyjaśniło mój dziwnie niski wynik;p)
plakon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plakon » 14.06.2012 21:22

Kurcze, jest co raz lepiej GRATUALACJE.
Jeszcze jedno pytanie - w związku z moja tegoroczną inną niż normalnie trasą. Nie ma do wyboru tunelu Karawankentunnell za 6,50 jadąc z Bayerów przez Taurenautobahn (A10) w kierunku Słowenii. Dalej reszta pasuje. Jak to dopracujesz, normalnie powinieneś ten kalkulator opatentować i sprzedać - twoja praca BEZCENNE!!!
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 15.06.2012 06:22

Iggy napisał(a):Mi od Krakowa zawsze do Chorwacji starcza - tankuję na pierwszej stacji za granicą chorwacką :-)

Moim poprzednim autem (Fabia 1,9 TDi) mogłem dojechać bez tankowania aż do Puli. Trzeba było tylko w Chałupkach zatankować "nad korek", tzn. tak, żeby przelało się tez do zbiornika wyrównawczego. Wchodziło wtedy parę litrów więcej i przy prędkości do 130 km/h zasięg był ponad 1000 km. Teraz mam auto większe i wygodniejsze, ale przy szybszej jeździe zasięg ma tylko ok. 700 km.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.06.2012 16:56

osimek1 napisał(a):podczas tworzenia interfejsu możesz się wspierać Bootstrap, from Twitter

Dzięki, sprawdzę co to takiego :-)

Co do tych km po kraju, to póki co nie mam zielonego pojęcia, jak skłonić Google Maps by mi raportowała granice państw :-)
Póki co pozostaje po prostu liczyć etapami od granicy do granicy.

Spróbuję coś wymyślić z markerami wstawianymi na kliknięcie (oczywiście kliknięcie na granicy)...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.06.2012 17:40

plakon napisał(a):Nie ma do wyboru tunelu Karawankentunnell za 6,50 jadąc z Bayerów przez Taurenautobahn (A10) w kierunku Słowenii.

Cennik wziąłem stąd: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=4679, a tam go nie było.
Ale już dodałem - jest ten tunel do wyboru w kalkulatorku :-)
plakon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plakon » 15.06.2012 19:39

Iggy napisał(a):
plakon napisał(a):Nie ma do wyboru tunelu Karawankentunnell za 6,50 jadąc z Bayerów przez Taurenautobahn (A10) w kierunku Słowenii.

Cennik wziąłem stąd: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=4679, a tam go nie było.
Ale już dodałem - jest ten tunel do wyboru w kalkulatorku :-)

Na wklejonej tam austriackiej mapce oczywiście ten tunel jest, ale autor strony widać go przeoczył. My jesteśmy jednak skrupulatni i dlatego Ty stworzysz najlepszy kalkulator podróży do raju z naszą pomocą i uwagami :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2012 07:12

osimek1 napisał(a):ogółem sam kaluklator jest boski, brakuje mi jednak chociaż opcji "ilość kilometrów przejechanych po danym kraju"

Zrobiłem więc "łatę" :-)

Od teraz w pomocniku do obliczania punktów tankowania PO OBLICZENIU trasy głównej możesz kliknięciem w mapę ustawić 2 (DWA) punkty oznaczone żółtymi markerami, pomiędzy którymi zostanie obliczona odległość. Trzecie kliknięcie kasuje poprzednie 2 i ustawia ponownie pierwszy marker do liczenia nowej, dodatkowej trasy. Wszystkie dodatkowe markery usuwa się dodatkowym guzikiem widocznym nad mapą. Ten gadżet można właśnie wykorzystać np do obliczenia długości trasy w danym kraju klikając na jego granicach, przez które przebiega trasa główna (niebieska). Ta nowa trasa oznaczona jest kolorem czerwonym i można ją przesuwać przeciągając jej punkty w dowolne miejsce.

UWAGA: Nie da się obecnie ustawić kliknięciem żółtego markera bezpośrednio na trasie głównej. Należy więc zrobić przybliżenie punktu, gdzie chcemy postawić marker i kliknąć jak najbliżej trasy głównej pokazanej na niebiesko, jeśli ta dodatkowa droga ma przebiegać po trasie głównej. Ewentualne niedokładności można wyrównać dociągając myszką czerwoną trasę do trasy niebieskiej. Niestety Google Maps tak samo z siebie nie daje możliwości klikania po wyznaczonej już wcześniej drodze. Niemniej cały czas sprawę badam :-)

PS. Nie myślcie, że siedziałem nad tym całą noc :-) Ot po prostu właśnie skończyłem 20-godzinny dzień pracy informatyka i wróciłem do domu :roll:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 16.06.2012 09:04

To się nazywa PASJA :D
Dzięki IGGY :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone