Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sheryll
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sheryll » 08.06.2012 07:02

Iggy! naprawde dobra robota!
Tylko czekac az pojawi sie Twoj kalkulator np. na androida;)
Ostatnio edytowano 08.06.2012 08:08 przez sheryll, łącznie edytowano 1 raz
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 08.06.2012 07:25

powiem szczerze, że sceptycznie podchodziłem do tego tematu bo kiedyś sam się bawiłem w wyliczenia, formułki w excelu, które miały mi policzyć koszty wyjazdu i dochodziłem do wniosku, że po co liczyć skoro i tak po przyjeździe wydam kilkaset złotych na zbędne pierdoły.
Ale za to co zrobiłeś należy Ci się wielki szacunek i podziękowanie i nie chodzi mi o pomoc w wyliczeniach ale o stronę czysto techniczną przedsięwzięcia... Budzi podziw...
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 10.06.2012 09:33

Dziękuję bardzo. Wiem jak to jest bardzo uciążliwe ... może byłoby wystarczające do uzupełnienia aktywnego kalkulatora do łącznej kwoty . Ale naprawdę - Iggy - jesteś dobry - i masz mój podziw. R.

http://www.chorvatsko.cz/moto/poplatky.html
Ostatnio edytowano 10.06.2012 13:40 przez Rero, łącznie edytowano 1 raz
pirzol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzol » 10.06.2012 13:28

Iggy

świetna robota!

czy możesz dodac opcję z winietkami 7 dniowymi ?
np, na Wegrzech jadąc na 15 dni bardziej opłaca się kupic dwie winietki na krótszy czas niż na 2x10 lub 1x miesiąc

pzdr
Piotr
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 10.06.2012 20:40

pirzol napisał(a):Iggy

świetna robota!

czy możesz dodac opcję z winietkami 7 dniowymi ?
np, na Wegrzech jadąc na 15 dni bardziej opłaca się kupic dwie winietki na krótszy czas niż na 2x10 lub 1x miesiąc

pzdr
Piotr

To jest właśnie ta opcja :-)
Po prostu winietki 7-dniowe na Węgrzech są ważne przez 10 dni. W 2012 roku.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 10.06.2012 20:57

Iggy - dzięki za dodanie Ipsilona. Moi znajomi jadą w okolice Puli i mogą teraz policzyć cały koszt na Twoim kalkulatorze. Ja w tym roku jadę na Krk (a nie na Rab, jak wcześniej pisałem - tam byłem w zeszłym roku) i miałem dylemat, czy omijać Słoweńską autostradę przez Ptuj i jechać przez Zagrzeb, czy kupić winietkę w Słowenii i zjechać w Postojnej na Rijekę. Po przeliczeniu kosztów wychodzi drożej przez Słowenię o 30 zł, jednak po podniesieniu opłat w Chorwacji różnica wyniesie ok. 10 zł, a więc w moim przypadku szybciej, wygodniej i niewiele drożej będzie jechać przez Słowenię.
Liczyłem już to sobie sam w Excelu (jak zawsze przed wyjazdem), jednak tym kalkulatorem można to zrobić znacznie szybciej i wygodniej.
pirzol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzol » 10.06.2012 21:04

no to mnie zmartwiłeś... cena za przejazd skoczyla z 1650 forintów do ponad 2000 ?

ale faktycznie... http://www.motorway.hu/Root/Autopalya-H ... ENGYEL.pdf
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 10.06.2012 21:28

Uuuu... Czeka mnie dziś zmiana cennika autostrad w Chorwacji :-(
Nowy cennik - http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/

PS. Ceny już zmienione na nowe obowiązujące od 11-06-2012.

Wg informacji znalezionych w sieci zmianie uległy ceny autostrad:
A1, A3, A4, A5 i A6.

Na razie nie widać zmian na autostradach: A2, A7, A8, A9. Nie zmieniła się także cena za przejazd Mostem Krka.

PS2. Dodałem Niemcy do kalkulatora, bo ponoć są tacy, którzy tankują benzynę w Niemczech za ponad 7 zł/litr :-)
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 11.06.2012 06:24

Iggy mam pytanie. Chcę się zarejestrować z innego kompa i nie mogę. Co może być przyczyną. IP ?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.06.2012 14:07

szakal36 napisał(a):Iggy mam pytanie. Chcę się zarejestrować z innego kompa i nie mogę. Co może być przyczyną. IP ?

Nie - IP nie jest kontrolowane. Rejestracja polega jedynie na podaniu identyfikatora dłuższego niż 3 znaki oraz daty wyjazdu w postaci DD-MM-RRRR. Kontrolowany jest tu jedynie fakt, czy identyfikator nie występuje już wśród zarejestrowanych użytkowników. W takim wypadku trzeba wymyślić inny nick.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 12.06.2012 14:42

Iggy, czy aby na pewno cena LPG w Cro się zgadza? Bo patrzę po stronach
http://www.ina.hr/default.aspx?id=306 oraz http://www.croatian-adriatic.eu/dalmati ... ivers.html i cena różni się, i to znacznie.
Pozdrawiam, kalkulator prima sort !!!
Ps. Okej, teraz zobaczyłem źródła cen - nie mniej, ktoś się myli i mam nadzieję, że PZM Travel, bo cena kosmos 8O :P
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 12.06.2012 15:43

Możeci mi troszkę pomóc.
Przeliczam ile kasy w jakiej walucie mam mieć i mam dylemat. Jak mniejwięcej kasę dzielicie - euro ,złotówki i inne konkretnie w kwotach?
Pobyt 15dni w CRO 5 osobowa rodzinka.
Jeśli za apartament mam dopłacić 625ejro to wiadomo to muszę mieć (mam już 1000euro i 6000zł w skarbonce) i jak to podzielić? Ile jeszcze mniejwięcej dokupić euro w Polsce,żeby tam na kuny wymienić,lub na atrakcje wydawać.
Gdzie lepiej zrobić zapas na koncie złotówek,czy euro w kieszeni ? Mam zamiar płacić kartą prawie,gdzie się da,ale raczej to restauracje i większe zakupy,tankowanie . Jak poprostu podzielić w kwotach waluty,podzielcie się doświadczeniami jak to robicie ???
Z góry dziękuję.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.06.2012 16:59

steja napisał(a):Ps. Okej, teraz zobaczyłem źródła cen - nie mniej, ktoś się myli i mam nadzieję, że PZM Travel, bo cena kosmos 8O :P

W zasadzie to ceny paliwa mogę brać ze strony INA :-)
Nie wiem jednak, jak to się ma do rzeczywistości. Sądzę bowiem, że ceny podawane przez te 2 serwisy podlinkowane w kalkulatorze to są średnie ceny ze wszystkich koncernów. A nie wszyscy będą tankować na stacjach INA, choć ja akurat tak robię: bo są chyba tańsi, niż konkurencja, a poza tym mam doświadczenie z takich praktyk, że paliwo jest u nich naprawdę prima sort :-)
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 12.06.2012 18:54

INA znowu obniżyła ceny paliw:

http://ina.hr/default.aspx?id=203
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 12.06.2012 19:53

Może jednak lepiej będzie brać ceny paliw z INA. To przynajmniej będą realne ceny, a nie jakieś uśrednione przez PZM. Ja też staram się u nich tankować, bo mają dobre i niedrogie paliwo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone