Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policz zanim pojedziesz!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mad_afaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mad_afaka » 08.06.2016 13:07

Bartolo napisał(a):
magdalena_r napisał(a):Ja też to właśnie wyliczam, bo mamy dylemat: dwie osobówki czy wynajem busa.

Patrząc na ceny bramek autostradowych w Polsce, winiet w Czechach, na Słowenii i w Austrii to przy samochodzie do 3,5t nie ma żadnych różnic - dobrze wyliczyłam?

Schody zaczynają się w Chorwacji. Nie mogę się doliczyć ile kosztowałyby bramki na osobówkę i na busa w przypadku, gdy jego wysokość przekroczy 1,9cm (nie wiem jeszcze, jaki bus wypożyczymy).

Możecie coś podpowiedzieć?
Wybieramy się do Biograd na Moru, wyruszamy z Opolszczyzny.

macejl-zagreb os.42kn / bus 72kn
zagreb/lucko - benkovac os.128kn / bus 205kn
razem w obie strony os. 340kn / bus 554

My też mieliśmy jechać busem, ale zostało jednak przy 2 osobówkach. ;)
Co do opłat na autostradach i rodzaju busa, to znajomy ma renault traffic (to samo to opel vivaro) i za każdym razem w Chorwacji płaci normalną opłatę jak za osobówkę. Wysokość traffic'a co prawda lekko przekracza 1.9m ale i tak widocznie mieści się w ich marginesie błędu, z resztą większość busów jest tego właśnie pokroju. No chyba, że weźmiesz jakiegoś większego ducato czy inne ustrojstwo wtedy odnośnie opłat się nie wypowiadam.

aaa i jeszcze jedno, odnośnie ceny za winiety w Austrii i Słowenii, to gdzieś mignęło mi przed oczami, że tych krajach większa opłata jest za pojazd, który na wysokości przedniej osi ma ponad 1.2m, więc niestety większość busów przekracza ten parametr (no chyba, że uda się Wam znaleźć Fiata Scudo, wtedy jest git :) )
magdalena_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdalena_r » 08.06.2016 20:32

Dziękuję za odpowiedzi.
Ja osobiście wolalabym jechac na dwa auta, bo i tak planujemy spanie gdzies po drodze.
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 08.06.2016 20:59

3 lata temu jechaliśmy busem Opel Vivaro, rok temu Renault Trafić i za każdym razem liczyli nam jak za +1,9m.
Trafić spalił nam średnio 7,8 litra na 100 km
Prędkości na autostradzie 120-140
hadman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hadman » 10.06.2016 08:30

Akc3nt napisał(a):
magdalena_r napisał(a):Patrząc na ceny bramek autostradowych w Polsce, winiet w Czechach, na Słowenii i w Austrii to przy samochodzie do 3,5t nie ma żadnych różnic - dobrze wyliczyłam?

Nie tak do końca, bo w Słowenii jest ograniczenie wysokości pojazdu powyżej przedniej jego osi. Mają też listę samochodów, które łapią się na kategorię 2B - opłata za autostradę wynosi wtedy 60€ /m-c :o

Jedynie te się łapia na 2A

Mniejsze pojazdy dostawcze / gospodarcze, które zaliczają się do klasy 2A, to:
Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.

Na szczęście łatwo ominąć ten kawałek płatnej drogi przez Słowenię

Mógłbyś napisać jak to fajnie ominąć :D ? bo w sumie to 260 zł wychodzi za przejazd krótkiej słowenii

Jedziemy ostatecznie Busem Renault Traffic 9-os. wynajem nas kosztuje 2200 zł za 12 dób więc nie tak najgorzej a autko ma 145 KM i jest z 2016 roku więc fajnie się nam trafiło.. co do opłat to chciałbym się doweidzieć o austri czy będe musiał coś kombinować z winietą czy wystarczy taka jak na osobówkę? Jeżeli da się ominąć Słowenię to jak :P?

najlepiej to bym prosił o podpowiedzenie ile mniej więcej mnie wyniesie droga takim Busikiem :) szkoda że nie biorą tego wszędzie jako zwykła osobówka ;(
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.06.2016 21:01

jwpk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jwpk » 16.06.2016 12:13

Witam wszystkich

Jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem ale od jakiegoś czasu śledzę już formu.
I cały czas się zastanawiam jaką drogę dojazdu wybrać.
Wybieram się Renault trafic tak jak kolega hadman i żeby obniżyć koszty autostrad
zastanawiam się nad drogą przez węgry czyli
Bielsko Biała ->Zilina->Tranava -> Bratysław -> Gyor ->Budapeszt ->Zagrzeb ->Karlovac ->Sibenik -> Dubrovnik
Nigdy nie jechałem taką trasą i nie wiem jak warunkuów drogowych się spodziewąć tym bardziej że planuję tą cześć węgierską robić w nocy.
Czy może lepiej będzie jechać przez asutrię z ominięciem Słoweni?
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 16.06.2016 12:41

Jedziesz w 8-9 osób. Koszt autostrady z pominięciem Słowenii jest wyższy tylko w Chorwacji. Zabierasz prawie dwa razy więcej osób niż samochodem osobowym. Ja bym jechał tak, zwykłym samochodem (z objazdem M-L-P). Komfortu i bezpieczeństwa na tak długiej trasie nie powinno się sobie odmawiać.
jwpk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jwpk » 16.06.2016 12:55

Jedziemy w 4 dorosłe osoby i 2 dzieci.
Czasowo wychodzi tyle samo.
Boje się o ten objazd zwłaszcza że będę nocą jechał patrząc na zięcia i filmiki jest tam wąsko :(
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 16.06.2016 12:58

Trasę wybierzesz sam, ale ja od wielu lat jeżdżę Pabianice-Bielsko-Zilina-Bratysława-Gyor-Veszprem(droga nr 82 do Autostrady M7)-Zagreb-Karlovac i dalej wedle uznania. Robiłem tą trasę we wszystkich możliwych godzinach. Podobnie jak rok temu w tym roku jadę na noc, aby rano być na miejscu. W tym roku delikatnie ją zmodyfikowałem i jadę przez Zwardoń (S69) - z reguły jeździłem przez Cieszyn. Poza robotami drogowymi w Cadcy i na początku drogi 82 za Gyor w stronę Veszprem, droga bezproblemowa. Winietki na 30dni obie strony (Słowacja-Węgry) wynoszą 182,50zł + koszt autostrad w Cro. Łącznie z postojami mieszczę się w czasie ~13h (odcinek Pabianice-wyspa Rab). Poza odcinkiem drogi 82 na Węgrzech i od granicy PL do Ziliny cały czas autostrada (pomijam DK1 z Łodzi do Bielska). Osobiście polecam trasę. Nie ma zbyt wielkiego natężenia ruchu a jeżdżę z soboty na niedzielę. W razie dodatkowych informacji daj znać :) Chętnie pomogę.

pozdrawiam Piotr
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 16.06.2016 14:15

jwpk napisał(a):Jedziemy w 4 dorosłe osoby i 2 dzieci.
Czasowo wychodzi tyle samo.
Boje się o ten objazd zwłaszcza że będę nocą jechał patrząc na zięcia i filmiki jest tam wąsko :(

Przecież nie jedziesz ciężarówką czy autobusem. To normalna droga, jak każda krajówka w Polsce (a nawet lepsza od niektórych). Jeździłem Trafficiem po włoskich Alpach (Tyrol Południowy) i nie miałem żadnego problemu. Objazd wbijasz nawigację i jedziesz. Dokładnie tak samo, jakbyś jechał zwykłą "osobówką".
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 16.06.2016 17:37

@Reiser: A jak z ruchem na tym odcinku? My będziemy wracać przez Węgry, i się zastanawiamy, czy zjechać tak jak ty, czy zjechać już na Keszthely...
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.06.2016 18:30

jwpk,
" Bratysław -> Gyor ->Budapeszt ->Zagrzeb"
ja dwa lata temu z Gyor kierowałem sie na Sarvar dalej Nagykanizsa i dalej Zagrzeb,
było całkiem normalnie ,co prawda w Sarvar zrobiliśmy sobie nocleg bo jakies baseny tam wypatrzyliśmy :D
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 17.06.2016 07:50

Reiser napisał(a):Trasę wybierzesz sam, ale ja od wielu lat jeżdżę Pabianice-Bielsko-Zilina-Bratysława-Gyor-Veszprem(droga nr 82 do Autostrady M7)-Zagreb-Karlovac i dalej wedle uznania. Robiłem tą trasę we wszystkich możliwych godzinach. Podobnie jak rok temu w tym roku jadę na noc, aby rano być na miejscu. W tym roku delikatnie ją zmodyfikowałem i jadę przez Zwardoń (S69) - z reguły jeździłem przez Cieszyn. Poza robotami drogowymi w Cadcy i na początku drogi 82 za Gyor w stronę Veszprem, droga bezproblemowa. Winietki na 30dni obie strony (Słowacja-Węgry) wynoszą 182,50zł + koszt autostrad w Cro. Łącznie z postojami mieszczę się w czasie ~13h (odcinek Pabianice-wyspa Rab). Poza odcinkiem drogi 82 na Węgrzech i od granicy PL do Ziliny cały czas autostrada (pomijam DK1 z Łodzi do Bielska). Osobiście polecam trasę. Nie ma zbyt wielkiego natężenia ruchu a jeżdżę z soboty na niedzielę. W razie dodatkowych informacji daj znać :) Chętnie pomogę.

pozdrawiam Piotr

Również polecam tę trasę, kilka razy tak jeździłem. Kiedyś jechałem przez Czechy i Austrię, również rok temu dałem się namówić i nigdy więcej. Droga przez Słowację i Węgry jest o wiele spokojniejsza, nie ma tylu remontów, nie trzeba kombinować z objazdami jak w Słowenii, nie trzeba kupować winiet w formie naklejek, a czasowo wychodzi podobnie. W sumie to nie wiem dlaczego na tym forum tak propagowana jest trasa Cz-A-Slo, ja już nigdy nie dam się namówić.
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 17.06.2016 08:11

Mała_Mi napisał(a):@Reiser: A jak z ruchem na tym odcinku? My będziemy wracać przez Węgry, i się zastanawiamy, czy zjechać tak jak ty, czy zjechać już na Keszthely...

Najlepsze na tym odcinku jest to, że nie ma zbyt dużego ruchu. Spokojnie się jedzie. Jedynie na co proszę zwrócić uwagę to niedzielne powroty Węgrów do Budapesztu. Wtedy potrafi się przykorkować. Widziałem kiedyś dwie takie sytuacje jak jechałem w stronę Letenye (na moje szczęście). Droga nr 82 oceniam na dobry+ . Coś tam modernizują, ale tragedii nigdy nie było. Jak ktoś się zmieści w winietach 10dniowych to wychodzi (dla mnie) bardzo tanio. Nigdy nie zjeżdżałem na Kesztehely bo wolę zrobić trochę km więcej po autostradzie niż ciągle zwalniać do 50km/h jadąc przez wioski. A czas przejazdu wujek Google pokazuje na korzyść "mojej" trasy.
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 17.06.2016 08:45

zanim ktoś mnie sprawdzi przyznam się bez bicia... czas przejazdu wg Googla jest o 10-15min dłuższy, ale na Autostradzie tempomat mam trochę wyżej ustawiony niż 130km/h (chyba, że mnie ktoś podpuści to puszczam wszystkie rumaki do roboty) a pomiędzy wioskami, gdzie zwalniam, jadę c.a. 110-120km/h...

A teraz niech ktoś trochę przyśpieszy kalendarz bo czeka mnie jeszcze 5 dłuuuugich tygodni do wyjazdu... i chwyta mnie lekka irytacja...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Policz zanim pojedziesz! - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone