Bartolo napisał(a):magdalena_r napisał(a):Ja też to właśnie wyliczam, bo mamy dylemat: dwie osobówki czy wynajem busa.
Patrząc na ceny bramek autostradowych w Polsce, winiet w Czechach, na Słowenii i w Austrii to przy samochodzie do 3,5t nie ma żadnych różnic - dobrze wyliczyłam?
Schody zaczynają się w Chorwacji. Nie mogę się doliczyć ile kosztowałyby bramki na osobówkę i na busa w przypadku, gdy jego wysokość przekroczy 1,9cm (nie wiem jeszcze, jaki bus wypożyczymy).
Możecie coś podpowiedzieć?
Wybieramy się do Biograd na Moru, wyruszamy z Opolszczyzny.
macejl-zagreb os.42kn / bus 72kn
zagreb/lucko - benkovac os.128kn / bus 205kn
razem w obie strony os. 340kn / bus 554
My też mieliśmy jechać busem, ale zostało jednak przy 2 osobówkach.
Co do opłat na autostradach i rodzaju busa, to znajomy ma renault traffic (to samo to opel vivaro) i za każdym razem w Chorwacji płaci normalną opłatę jak za osobówkę. Wysokość traffic'a co prawda lekko przekracza 1.9m ale i tak widocznie mieści się w ich marginesie błędu, z resztą większość busów jest tego właśnie pokroju. No chyba, że weźmiesz jakiegoś większego ducato czy inne ustrojstwo wtedy odnośnie opłat się nie wypowiadam.
aaa i jeszcze jedno, odnośnie ceny za winiety w Austrii i Słowenii, to gdzieś mignęło mi przed oczami, że tych krajach większa opłata jest za pojazd, który na wysokości przedniej osi ma ponad 1.2m, więc niestety większość busów przekracza ten parametr (no chyba, że uda się Wam znaleźć Fiata Scudo, wtedy jest git )