Akc3nt napisał(a):Hadman, nie rozumiem..
Trasa z Krakowa do Trogir wg google (bez żadnych zmian) prowadzi przez Austrię. Jak chcesz ją za wszelką cenę ominąć?
Jadąc z Krakowa do Trogir - Austrię można ominąć.
Akc3nt napisał(a):Hadman, nie rozumiem..
Trasa z Krakowa do Trogir wg google (bez żadnych zmian) prowadzi przez Austrię. Jak chcesz ją za wszelką cenę ominąć?
hadman napisał(a):Witam,
dzięki za odpowiedzi czyli około 250 zł wyjdzie za sam przejazd przez chorwację
dzisiaj sobie wyliczyłem w tabelkach ile mnie wyjdzie paliwo + opłaty drogowe.
Robię to dlatego gdyż jedziemy na 4 auta i możliwe że połączymy się ze sobą, wynajmując 9 osobowy wóz x2.
koszt standardowy przejazdu samego to 510 zł ( polska bramki , czechy-słowenia-austria winieta, chorwacja bramki ) w dwie strony.
Ilość potrzebnych litrów LPG na trasę w jedną stronę - wg. kalkulatora :
moim samochodem : 170 L ( 340 L - w obie ) - butla 48 L - spalanie 11 L - licząc średnio 2,5 zł za litr gazu = 850 PLN
brata samochodem : 237 L ( 474 L - w obie ) - butla 48 L - spalanie 17 L - licząc średnio 2,5 zł za litr gazu = 1185 PLN
+ 1020 zł za opłaty za dwa auta za bramki itp.. wychodzi 3100 zł
bus mam do wynajęcia na 10 dni za 1190 zł 9 osobowy jakiś z 2012 roku Long bus Opel i dochodząc do tego 510 zł za winiety, i z 1200 zł za paliwo wychodzi mniej niż 3000 zł.. co o tym myślicie?
hadman napisał(a):bus mam do wynajęcia na 10 dni za 1190 zł 9 osobowy jakiś z 2012 roku Long bus Opel i dochodząc do tego 510 zł za winiety, i z 1200 zł za paliwo wychodzi mniej niż 3000 zł.. co o tym myślicie?
hadman napisał(a):czyli liczyć gdzieś nie 510 zł za sam przejazd tylko 600 zł zaokrąglić ? mógłby mi ktoś pomóć wyliczyć drogę w dwie strony takim busem abym mógł policzyć ile wyniesie różnica? czy po prostu liczyć w każdej winiecie i opłacie na bramkach jako wyższy taryfikator?
hadman napisał(a):czyli liczyć gdzieś nie 510 zł za sam przejazd tylko 600 zł zaokrąglić ? mógłby mi ktoś pomóć wyliczyć drogę w dwie strony takim busem abym mógł policzyć ile wyniesie różnica? czy po prostu liczyć w każdej winiecie i opłacie na bramkach jako wyższy taryfikator?
magdalena_r napisał(a):Patrząc na ceny bramek autostradowych w Polsce, winiet w Czechach, na Słowenii i w Austrii to przy samochodzie do 3,5t nie ma żadnych różnic - dobrze wyliczyłam?
Mniejsze pojazdy dostawcze / gospodarcze, które zaliczają się do klasy 2A, to:
Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.
magdalena_r napisał(a):Ja też to właśnie wyliczam, bo mamy dylemat: dwie osobówki czy wynajem busa.
Patrząc na ceny bramek autostradowych w Polsce, winiet w Czechach, na Słowenii i w Austrii to przy samochodzie do 3,5t nie ma żadnych różnic - dobrze wyliczyłam?
Schody zaczynają się w Chorwacji. Nie mogę się doliczyć ile kosztowałyby bramki na osobówkę i na busa w przypadku, gdy jego wysokość przekroczy 1,9cm (nie wiem jeszcze, jaki bus wypożyczymy).
Możecie coś podpowiedzieć?
Wybieramy się do Biograd na Moru, wyruszamy z Opolszczyzny.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi