Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Policja Na Trasie Do Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kicia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicia » 12.07.2003 21:09

Jedziemy za trzy tygodnie do Chorwacji przez Słowację, Węgry i bardzo nas interesują opinie, wskazówki i przestrogi dotyczące tamtejszych celników i policjantów. :?: :P
Ronja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ronja » 12.07.2003 21:26

Wyjście jest jedno: przestrzegaj przepisów. Policji i ograniczeń prędkości jest sporo. W przeciwieństwie do PL mają wideoradary i chętnie z nich korzystają. Na forum ktoś już kiedyś napisał "... patrz, jak jeżdżą miejscowi i nie staraj się być od nich lepszym ...". Sporo w tym racji.
Ania i Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 13.07.2003 09:18

Wracając 10 lipca trafiliśmy chyba na jakąś akcję policji chorwackiej - na trasie było kilkanaście patroli. Niestety jeden nas "trafił". :evil:
Na szczęście Chorwat okazał się bardzo miłym człowiekiem - za przekroczenie prędkości o 21 km/h chciał 100 kuna, a zadowolił się 50 :D .
Pozdrawiamy Go :!:
W Chorwacji - jak w Polsce - kierowcy mrugają światłami, więc należy zwracać na to uwagę. Niestety w Czechach i Austrii trzeba raczej liczyć na szczęście :(
Pozdrawiamy - Ania i Grześ.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 13.07.2003 09:44

W Chorwacji wielu policjantów posuwa motorkami, dlatego nie stoją "frontem do klienta", tylko w krzaki, a sami wyciągaja lornetę i 8O tym samym polują na przekraczających ciągłą linię.
A w korkach z ciągnącymi przyczepy o takich nietrudno. :?
Dlatego trzeba uważać: choć Wy nie widzicie ich, to możecie być doskonale widziani przez nich.
8)
Jakub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jakub » 13.07.2003 11:01

Policjantów - chorwatów wspominam jedynie pozytywnie.
Jeżeli już zatrzymali mnie , to jedynie aby chwilę pogadać.
Jakub
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 13.07.2003 12:52

Ronja napisał(a):Wyjście jest jedno: przestrzegaj przepisów. Policji i ograniczeń prędkości jest sporo. W przeciwieństwie do PL mają wideoradary i chętnie z nich korzystają. Na forum ktoś już kiedyś napisał "... patrz, jak jeżdżą miejscowi i nie staraj się być od nich lepszym ...". Sporo w tym racji.

DOKLADNIE,ale w moim odczuciu trzeba dodac jedno na co zwróc uwage, granica słowacko-węgierska lub słowacko austriacka.Tam Słowacy potrafią byc SUPER UPIERDLIWI.Czepiają sie różnosci i jak do tej pory nie znam gorszej nacji w drodze nad Adriatyk.Pozdrawiam
Kicia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicia » 13.07.2003 13:47

Dzięki za wypowiedzi, każda wskazówka jest dla nas bardzo cenna :) . Moje obawy dotyczące policji i celników wynikają z stąd że pierwszy raz jadę na południe samochodem, wcześniej z miom chłopakiem jeździliśmy na zachód i przyzwycziliśmy się do przkraczania tylko jednej granicy :D
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.07.2003 19:04

Cale szczescie ze przyzwycziliscie sie do przekraczanie tylko granicy.Nie przyzwyczajajcie sie do przekroczeńa predkosci i innych przepisów a wszystko bedzie OK. Mozecie pojechac Zwardon- Bratyslawa.jakos nie widzialam nigdy milicji i na spokojna drog przez Raykę Mosanmagyarovan.Csorna Szombathely Komend i leni Redis spokojna doroga a Chorwacja to juz dokad sie wybieracie alabo zwiedzacie lub autostradami na miejsce. :D
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 13.07.2003 19:18

Pozdrawiam z Gradaca ostatniej miejscowosci na Makarskiej Riwierze.Dzisiaj wszystkich co staneli przy drodze nad plaza zaszczekowali,ja zawsze na strzezonym (3 Kn za satigdzie nie ma problemu z parkowaniem. W Dubrowniku parking przy murach bez problemu 5 Kn za sati.Na granicy w Letenye(Hu - Hr) dlugo sprawdzali jak nigdy zagladali do lodowek,bagaznikow.Bardzo duzo policji na trasie do Plitvic i Dubrownika i Splitu z radarami,trzeba po portsu jechac przepisowo.Jest super,siedze tu 2 tygodnie ale nie mam czasu wejsc do kafejki bo mieszkam na wsi.Super wakacje,dzieci nurkuja,nie marudza,caly rok na to czekalem.Najgorzej bedzie stad wyjechac.Mnostwo nowych odcinkow nawierzchni asfaltowej,gladkiej jak stolco zwieksza dodatkowo przyjemnosc podrozowania.Cykady,kawka na balkonie z widokiem na morze. :D
psMisiek
Podróżnik
ach ci policjanci

Nieprzeczytany postnapisał(a) psMisiek » 20.07.2003 22:48

hello

ja do tej pory miałem doczynienia polijantami w czechach i w austrii i nie są to miłe wrażenia i nikomu nie polecam, z nimi nie idze podyskutować, od razu mówią ile to kosztuje i to jest najczęsciej ostateczna wersja i nie warto się dochodzić tylko zapłacić i odjechać bo potrafią nam skutecznie uprzykrzyć życie

ale jest kilka prostych sposobów żeby możliwość wpadki zminimalizować,
w czechach zwalniać do przepisowych 50 w zabudowanym szczególnie przy wjazdach do miejscowiści,i to samo tyczy się austrii szczególnie w pierwszych 3 miejscowościach od granicy drasenchofen (mikulov) jadąc drogą nr 7 na wiedeń, w jednej stoi też tekturowy policjant który dośc skutecznie wychamowywuje zapędy kierowców
na autostradach jesteście bezpieczni i w austrii i w czechach )tak do 140-160 nie powinoo być problemów) chyba że zaczniecie na prawde szeleć to inni życzliwi uczestnicy drogi (w austrii) mogą zadzwonic na policje i kawałek dalej może czekać na was niespodzianka, a szczególnie nie lubią tak jeśli ktoś ich wyprzedza z prawej strony

PZDR
Misiek
psMisiek
Podróżnik
policjanci w austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) psMisiek » 20.07.2003 23:05

dla potwierdzenia moich wiadomości o policjantach (tych z autopsji) w austrii mogę wam napisać co powiedziało mi kilku austryjaków (znajomych i współpraconików), którzy też nie lubią swojej policji, dużo bardziej niż my swoich: mówią oni tak i są co do tego niezwykle zgodni:
"u nas żeby zostać policjantem to trzeba przejść test psychologiczny i jak wyjdzie że jest pojebany to może zostać policjantem, jeśli jest normalny to na pewno nim nie zostanie"
jeden z nich określił to nawet jeszcze bardziej dobitnie ze muszą być poje......

nie chce tu nikogo obrażać ale ja sie tylko z takimi spotkałem

także na drogach innych niż autostrady trzeba hamować swoje rajdowe zapendy (przekroczenie o 20km/h w terenie zabudownaym to wydatek nawet do 100 Euro, a to boli )
w czechach tez nie jest lepiej ostatnio w cieszynie zaplacilem za przekroczenie o 23km 2000koron i nie pomogły błagania ze wracamy z urlopu i nie mamu już pieniedzy, policjant znalazł rozwiązanie i zaprowadził nas pod bankomat w pobliskiej billi

nikomu nie życze takich spotkań

PZDR
Misiek
Daras
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daras » 21.07.2003 07:56

Juz w pierwszym dniu wpadłem chorwackiem policjantowi na suszarkę.
Poza terenem zabudowanym na liczniku miałem 92km/h więć myślałem, że to tylko rutynowa kontrola. Okazało się, że poza terenem zabudowanym w Cro jes 80km/h. Zatem przekroczyłem dopuszczalna prędkość o 12 km/h!! Policjant był bardzo uprzejmy, grzeczny, ale i stanowczy. Zapłaciłem 100kn

daras
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 21.07.2003 08:49

Witka !!
W sobote 19 lipca powrocilem z Chorwacji . Policje zauwazylem tylko na Slowenii.Na przejsciach granicznych nie bylo problemu. Najdluzej stalem i czekalem na wjazd do Polski ( Cieszyn przejscie dla sam.z "kratka" ).
Natknalem sie na dwa duze korki ale w kierunku na Chorwacje.W strone Polski nie bylo problemu - spokojnie. Jechalem z UMAGU .Pozdrowko
James Bond
psMisiek
Podróżnik
paliwo

Nieprzeczytany postnapisał(a) psMisiek » 21.07.2003 09:51

james bond mam do ciebie małą prośbe, może pamiętasz ceny oleju napędowego w czechach, austrii, słowenii i chorwacji ??
jeśłi tak to napisz na:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=18852#18852

z cenami 95 nie ma problemu bo wiekszość forumowiczów ma beznzyniaki a ja nie.

a tak w ogóle to jak się udał wyjazd ??

PZDR
Misiek
James Bond
Croentuzjasta
Re: paliwo

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 21.07.2003 10:04

Sprawa paliwa zalatwiona . Podalem ceny tam gdzie prosiles.
Wyjazd jak sie udal ??? Bylo OK ale bez rewelacji.
Wiecej danych na temat wyjazdu znajdziesz na roznych forach w ktorych biore udzial.Wpisz do wyszukiwarki James Bond i wszystko bedzie wiadomo.
Pozdrowko
James Bond
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone