napisał(a) kalafior98 » 31.10.2007 09:16
Bog
Trochę czasu mineło...nie pisałem nic...tylko czytałem...
Moje spostrzeżenia co do pobytu w HR:
1. Życie - inne niż w Północnej Europie, do jakiego my Polacy jesteśmy przyzwyczajeni. Chorwacja dąży do UE, będzie lepiej. Jednak nie jest tak różowo jak to ktoś z przedmówców zauważył. Zakupy w sklepach tak jak u nas jednak uwaga...artykuły inne, moda inna. Ale dla każdego coś się znajdzie...
2. Okolica - mieszkam w Splicie więc mogę się wypowiedzieć na temat tutejszej okolicy. Jak każdy zdaje sobie sprawę pięknie i różowo jest w okolicy portu, Pałacu Dioklecjana, okolice nabrzeżne. Jednak wystarczy pójść troszkę w miasto i można spotkać zgoła odmienne obrazy. Śmieci które są porozrzucane po trawnikach, chodnikach. Owszem codziennie rano jeździ sobie autko i czyści ulice - ale tylko ulice. Ludzie mieszkający tutaj nie dbają o wizerunek okolicy w której mieszkają.
Możliwe, że okoliczne miasteczka wyglądają inaczej, nie twierdzę tego. Kiedy zacznę zwiedzać okoliczne miejscowości wtedy napiszę jak to tam wygląda, chyba, że ktoś będzie szybszy.
3. Praca - nie jest łatwo dostać pozwolenie na pracę w HR. Temat był już wałkowany nie raz więc można poczytać wyżej.
4. Kultura - jednym się podoba innym nie. Ja obstaje przy swoim. Dziwne zachowania, dziwne podejście do innych ludzi - innej narodowości. Miałem kilka sytuacji nie całkiem w porządku, ale jestem z innego kraju więc "inny".
Potwierdzam to co również było już tutaj na forum napisane. Muzyka - jest piękna.
Gandaliela - Trogir - piękne miasto, fakt uliczki, ludzie itd. Jednak pamiętaj - życie to nie bajka. Spróbuj poznać "normalne" życie zanim zaczniesz tutaj mieszkać. Nie neguję Twoich zamiarów, życzę powodzenia, skoro to i tak nieuniknione. Jednak przyjedź na dłuższy czas i się przekonaj.
Na wszystkie powyższe tematy ktoś może znaleść inne pozytywne przykłady - nie twierdzę, że wszyscy są źli, niedobrzy itd. Jednak swoje uwagi podaję jako Polak który zaczyna funkcjonować w tutejszym środowisku.
Pozdrav!