Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polak w chorwacji-jak żyć?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 16.11.2008 21:22

Aniu, gratuluję uporu. Mimo różnych opinii, postawiłaś na swoim :P .Fajnie się czyta o Chorwacji " od podszewki ". Pisz dalej, a ja dalej będę czytać. Pozdrawiam :papa:
dora40
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora40 » 16.11.2008 22:47

Dzięki za opis tej mojej kochanej Chorwcji zimą.
Zazdroszczę tym którzy tam żyją na stałe. Zyją w cudownym miejscu.
dora40
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora40 » 17.11.2008 09:20

Tak wielkie uznanie dla Ani za upór w dążeniu do celu. Ale jak sę człowiek zakocha to nie ma przeszkód.
Ania szybko zrealizowała swoje postanowienia. Mieszka w cudnym miejscu, ma cafejkę, i męża chorwata.
Ja już tak marzę parę ładnych lat i chyba na marzeniach się skończy.
Jak się pojedzie na wakacje na dwa tygodnie do cro, to tak szybko zleci, chciałoby się jak najwięcej zobaczyć bo naprawdę urkliwych miejsc nie brakuje.Ostatnio to normalnie się rozpłakałam jak miałam wracać.

A może ktoś z was wie czy można tam w wakacje pojechać do pracy ? Bo to już byłoby połączenie przyjemnego z pożytecznym. Przecież w czasie wakacji jest tyle turystów więc i rąk do pracy potrzeba aby ich obsłużyć.
:) Czekam na Wasze opinie. Poradźcie coś na moją chorobę. :)
Jak by co to jestem chętna pracy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.11.2008 09:32

dora40 napisał(a):A może ktoś z was wie czy można tam w wakacje pojechać do pracy ? Bo to już byłoby połączenie przyjemnego z pożytecznym. Przecież w czasie wakacji jest tyle turystów więc i rąk do pracy potrzeba aby ich obsłużyć.
:) Czekam na Wasze opinie. Poradźcie coś na moją chorobę. :)
Jak by co to jestem chętna pracy.

Marne szanse na pracę.

Proszę wrócić do strony 2 tego tematu i przeczytać post Kasi czyli Katarzyny Głydziak Bojić :lol: :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 10:32

Chorwaci prawdopodobnie trochę wyczuwają swoje ułomności i blokują otwarcie się na konkurencję, więc i rąk do pracy im więcej nie potrzeba zwłaszcza, że bezrobocie znacznie wyższe niż w Polsce. Poza tym słyszałem, że nawet kelner musi mieć specjalne pozwolenie, więc to głęboki socjalizm.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.11.2008 10:43

MWN napisał(a):Chorwaci prawdopodobnie trochę wyczuwają swoje ułomności i blokują otwarcie się na konkurencję, więc i rąk do pracy im więcej nie potrzeba zwłaszcza, że bezrobocie znacznie wyższe niż w Polsce. Poza tym słyszałem, że nawet kelner musi mieć specjalne pozwolenie, więc to głęboki socjalizm.

To "pozwolenie" to tzw. sanitarne minimum (podobnie jak w Pl)...Nie ma w tym chyba nic dziwnego...
Co do porównania rynków w Pl i Hr to nie ma czego porównywać. Bo jak porównać 4,5 mil. konsumentów hr z prawie 40 mil. w Pl...?
Poza tym struktura gospodarcza i specyfika rynku pracy w tych krajach też nie do porównania.
Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 10:54

To mnie któryś z Chorwatów wprowadził w błąd takim twierdzeniem bo przedstawił to jako coś między ukończeniem szkoły a licencją. W PL zajmuję się cateringiem i gastronomią to znam sprawę. Napisz Kasiu czy wszedł do Was HCCP?

A swoją drogą to rzeczywiście porównanie musi nie być trafione przy takich dysproporcjach, ale to właśnie małe kraje potrafią się stać gospodarczymi tygrysami jak Bałtowie, więc może Cro doczeka się tego w UE? Ze swojej strony mam jednak obawy, bo to raczej kwestia mentalności i nastawienia na sukces przez pracę a nie na forsę minimalnym wysiłkiem....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.11.2008 12:17

MWN napisał(a):To mnie któryś z Chorwatów wprowadził w błąd takim twierdzeniem bo przedstawił to jako coś między ukończeniem szkoły a licencją. W PL zajmuję się cateringiem i gastronomią to znam sprawę. Napisz Kasiu czy wszedł do Was HCCP?

A swoją drogą to rzeczywiście porównanie musi nie być trafione przy takich dysproporcjach, ale to właśnie małe kraje potrafią się stać gospodarczymi tygrysami jak Bałtowie, więc może Cro doczeka się tego w UE? Ze swojej strony mam jednak obawy, bo to raczej kwestia mentalności i nastawienia na sukces przez pracę a nie na forsę minimalnym wysiłkiem....

No, cóż, w porównaniu do Ciebie, jestem laikiem, przynać muszę.. to zdecydowanie nie moja braża. Tak naprawdę w hr jest badzo wiele szkół przygotowujących do pracy przy obsłudze turystów i klientów gastronomii (ugostiteljstvo i turizam). Wielu pracodawców bezwzględnie wymaga dyplomu ukończenia takiej szkoły i jest to podstawowym kryterium. Ale nie czarujmy się, w sezonie bierze się ludzie, jak leci (byle by tylko było sanitarne minimum i choć odrobinę doświadczenia, ale i ktoś bez doświadczenia od biedy ujdzie; a jego dodatową zaletą będą niewygórowane wymagania finansowe)... Owszem, hotele i lokale "na poziomie" nie pozwalają sobie na coś takiego. Ale te o klasie turystycznej jak najbardziej ( mam wielu znajomych, którzy nie mają żadnych licencji ani dyplomu ukończenia odpowiedniej szkoły, a pracują...i na tej podstawie wysmarowałam mój poprzedni post). Nie wykluczone jednak, że istnieje coś takiego, o czym mówisz, jednak w praktyce wygląda to zupełnie inaczej (być może się to zmieni lub zmienia, ale póki co jest jak jest).
A co do HCCP (lub HACCP) znalazłam info, że hotele w RH mają obowiązek wprowadzić ten standard do 1 stycznia 2009, ale wdrażanie trwa już ponoć od 2006 roku. Ciekawe, że nie znalazłam żadnej regulacji prawnej.. Wszystkie info zaczerpnęłam z materiałów seminaryjnych umieszczonych w necie. Na stronie Ministerstwa Zdrowia RH tylko jedno trafienie w wyszukiwarce...i skąpe info o seminarium w tym temacie na stronie HAH (Hrvatska Agencija za Hranu).
Ostatnio edytowano 17.11.2008 12:59 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 12:58

Wszystko znajdziesz bez kłopotów na polskich stronach internetowych! A regulacje są jednakowe; terminologia może tylko być inna.

Ale zastanawia mnie jeszcze jedno: w PL bardzo wielu kelnerów i kelnerek to studenci dorabiający na studia. W ciągu roku i w czasie wakacji. Powiem szczerze, że mimo braku formalnego wykształcenia kierunkowego doskonale dają sobie radę, znają języki i nie ma problemów formalnych z ich zatrudnianiem.
a tak może Cię zaintereuje: www.csg.com.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2008 13:04

MWN napisał(a):a tak może Cię zaintereuje: www.csg.com.pl

Obrazek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 13:13

to ciekawe bo mój Kaspersky 2009 nic nie widzi podejrzanego, aktualizowany codziennie.. co robić? nie wiem...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.11.2008 13:45

Pewno dlatego, że Avast ma alergię na pliki cookie ;) Mój Norton Internet Security 2008 powiedział mi tak:

Obrazek

:papa:

P.S. Niski poziom zagrożenia ;)
Obrazek
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.11.2008 15:56

Leszek Skupin napisał(a):[b][i][color=green]Pewno dlatego, że Avast ma alergię na pliki cookie ;)

Nalezy miec nadzieję że wirus jest zawarty jedynie w strukturze witryny internetowej, nie zaś w serwowanych przez tą firmę daniach oraz, ze kontrolerzy biletowi sa szczepieni 8)

Pozdrawiam
Rafał
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 17:03

Dobre!!!! Nie są i nie byli nigdy szczepieni ale i nie gryźli.... Natomiast interes ten jest w fazie szczątkowej. Miasta które kiedyś chętnie oddawały te usługi prywatnym firmom, mają tendencję do "nacjonalizacji" tego interesu lub - jak we Wrocławiu - całe lata nie ma kontroli. Miasto traci na tym około 20 mln zł rocznie, ale kolejne 3 przetargi wydział ds. organizacji przewozów przegrał (protesty) a po 3. uwalonym stwierdzono, że po co się urobić, nich ludzie jeżdżą jak chcą. Ot i taki to interes.

Poza tym w okresie bezrobocia jacyś ludzie chcieli pracować, tymczasem obecnie raczej uciekają bo sami są bici i gryzieni przez pasażerów.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.11.2008 22:55

takie coś znalazłem
Poniedziałek, 17 listopada (11:38)

AVG, popularny darmowy pakiet antywirusowy, niewłaściwie zidentyfikował odtwarzacz Adobe Flash jako potencjalne zagrożenie dla komputera. Nie była to pierwsza wpadka AVG.

Po ostatniej aktualizacji odtwarzacz Adobe Flash został wykryty przez skaner AVG i zidentyfikowany jako złośliwe oprogramowanie. Wcześniej pakiet antywirusowy popełnił podobną gafę, identyfikując kluczową dla systemu Windows bibliotekę - user32.dll - jako trojana. Użytkownicy, którzy posłuchali rady AVG i skasowali "niebezpieczny plik" mieli kłopoty z uruchomieniem systemu. Błąd w sygnaturach dotyczył AVG zarówno w wersji 7.5, jak i 8.
czytaj dalej

Niecały miesiąc temu AVG zidentyfikował z kolei jako trojana firewall Zone Alarm firmy CheckPoint.

AVG ponownie przeprosiło swoich użytkowników, zapewniając, że dołoży wszelkich starań, aby podobna sytuacja się już nie powtórzyła. Osoby, które padły ofiarą wadliwej pracy aplikacji otrzymają jako zadośćuczynienie roczną subskrypcję na pełną wersję pakietu.

Źródło: hacking.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Polak w chorwacji-jak żyć? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone