Czesc,
pierwszy raz sie wypowiadam na forum, choc Cro.pl sledze juz... ohoho!
Wspaniale widziec ze Chorwacja, moja druga ojczyzna, ma tylu fanow!
Mieszkam tu juz od 8 lat i niedawno "nowy narybek" z Polski zapytal mnie: "Czy kiedykolwiek czulas sie dyskryminowana w Chorwacji za to ze jestes Polka?" . Moja odpowiedz byla krotka i jasna: " NIGDY!"
Powiem Wam ze na prawde Chorwaci lubia Polakow, jezeli czasem zdarzyly Wam sie przykre sytuacje w tym kraju to na pewno byly to ewenementy, bo rzeczywiscie z perspektywy czasu widze ze jestesmy lubiani!
Mamy mimo wszystko podobna mentalnosc, charakter i ogolny poglad na zycie (choc sa, oj sa roznice!).
Zapraszam do podzielenia sie swoimi doswiadczeniami goscinnosci i "sympatycznosci" Chorwatow wobec Polakow.
Ja na poczatek powiem, ze choc doskonale wladam chorwackim, polskiego akcentu sie chyba nigdy nie pozbede i jest on minimalnie wyczuwalny. Kiedy ludzie pytaja skad jestem ("Czy pani jest z Istrii? Bo Pani ma taka miekka wymowe?... ), a ja odpowiadam ze nie z Istrii tylko z Poznania zawsze spotykam sie z nizwykle mila reakcja, a szczegolnie kiedy powiem ze zakochalam sie nie tylko w Chorwacie ale w calej Chorwacji!
Co Wy na to? Macie jakies fajne doswiadczenia z Chorwatami?