Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polacy lubia Chorwatow a Chorwaci Polakow :-)

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 29.08.2006 20:00

Trafna uwaga - u nas to by dopiero zobaczyli wyciskanie kasy z turystów i życzliwość (choć pewnie i nie zawsze) za kasę. Może i dobrze że ich tak mało u nas?
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 30.08.2006 19:06

Właśnie dlatego Chorwacja jest dobra, aby odpocząć od polskiego wszechobecnego buractwa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2006 20:23

AnetaA napisał(a):Trafna uwaga - u nas to by dopiero zobaczyli wyciskanie kasy z turystów i życzliwość (choć pewnie i nie zawsze) za kasę. Może i dobrze że ich tak mało u nas?

My też na Grenlandię tłumnie sie nie pchamy... :wink: :lol:...kapkę za zimno.
Co do wyciskania kasy i życzliwości - przypomniała mi się sytuacja, którą opowiadał mi przyjaciel: przyjechali gdzieś nad polskie piękne morze, znaleźli kwaterkę i ustalili z gospodynią warunki najmu. Ale, że kwaterka miała sie zwolnić dopiero po obiedzie - oni zostawili nieopodal autko i w tzw. międzyczasie poszli poplażować....jakież było ich zdziwienie, gdy po powrocie pod wieczór okazało się, że niestety nici z "ustaleń na buzię" i kwaterka jest zajęta 8O :!: :!:
Nie chcę tu paluchem wskazywać autorów tego zajścia, ale w każdym razie pozdrawiam Beti i Antka.. :lol:
No cóż...taka sytuacja jest nie do pomyślenia w HR - przynajmniej tak mi sie na podstawie dotychczasowych doświadczeń wydaje :lol:
Pozdravki
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 30.08.2006 21:43

ania77 napisał(a):Właśnie dlatego Chorwacja jest dobra, aby odpocząć od polskiego wszechobecnego buractwa.

zamieniasz polskie buractwo na jeszcze gorsze chorwackie :)
czy polski burak sprzedaje Ci winko w starych używanych butelkach po napojach ? czy ten chlew w lasach w Cro Ci sie podoba ? wory śmieci nawet w Baśce Voda ? gospodarz który nacina polaków na zaliczke bo zdjecia aparatamentu w necie to pobożne życzenia a nie real ? czech który sprząta basen bo właściciel ma to w d...uszy ? śmietnik w grillu ?zejście na plaże z drutu kolczastego ? brak ciepłej wody w kwaterzy 3 gwiazdy za spore ojro ? zamknięty parking przed Trogirem bo ...jest zamknięty? niewydawanie reszty w sklepach ? ceny na półkach które nijak sie mają do tego co płacisz ?
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 06.09.2006 20:41

Nikt ci nie każe akurat takiego wina kupować. W Polsce na bazarze też możesz kupić różne ciekawe rzeczy, np. miesko pochodzenia niewiadomego z żywą wypasioną muchą, ale twój wybór: kupisz albo nie. Co do przejechania się na apartmanach - w PL też się można zdrowo przejechać, o czym świadczą chociażby wcześniejsze posty. Ja osobiście się nigdy na apartmanach nie przejechałam, a w Hr mieszkałam w siedmiu jak dotąd różnych miejscach. Z jednym wyjątkiem, gdy jechałam pierwszy raz do Hr, pierwszy apartman miałam zaklepany z polecenia znajomych, poza tym zawsze jeżdżę w ciemno. Czasem długo szukamy, ale zawsze mamy to, czego oczekujemy. W sezonie też. Odpada problem zaliczek i zdjęć, które mogą odzwierciedlać standard, ale nie muszą. Reszty w sklepach i owszem, nie wydają, ale moje doświadczenie wskazuje, iż niezwracanie uwagi na końcówki działa w obydwu kierunkach - czasem jesteś stratny, a czasem do przodu. A co do śmieci - rozglądałeś się ostatnio po Polsce? Bo ja dużo bywam w lasach, górach, niedalekim mi parku narodowym i jeśli chodzi o śmieci to chyba nam z Chorwatami po drodze... Dzień w dzień przejeżdżam pewną drogą krajową wiodącą do zachodniej granicy, która jest naszą wizytówką, dla tych, którzy właśnie tu przybyli i patrząc na zawartość rowów, bądź stosy śmieci przy pewnym przydrożnym parkingu to moim zdaniem niewiele różni się to od poboczy Jadranki. Chociaż my mamy pewną przewagę: na kilka miesięcy spadnie śnieg i ładnie wszystko przykryje. Akurat żeby sobie podgniło.
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 06.09.2006 21:58

Witam. Chciałbym na temat tych śmieci swoje skromne zdanie dorzucić. Otóż chodzi mi o to, że na tych śmieciach, które są pozostawiane na plażach ( bardzo mnie to wnerwiało ) nie było napisów chorwackich, były natomiast niemieckie, również polskie. Wnioski wyciągnijcie sami. pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2006 22:40

Piotr Bydgoszcz napisał(a):.....Otóż chodzi mi o to, że na tych śmieciach, które są pozostawiane na plażach ( bardzo mnie to wnerwiało ) nie było napisów chorwackich, były natomiast niemieckie, również polskie. Wnioski wyciągnijcie sami. pozdrawiam.

Zgadzam się z powyższym stwierdzeniem. Chorwaci to nie są super czyścioszki, ale reszta Europy dorzuca na ich plaże i nie tylko swoje śmieci. Widziałem polskie etykiety na śmieciach wyrzuconych w HR, Bośni, Austrii i Czechach :cry:
RODAKU :!: :!:
Jak już musisz wyrzucić nie do kosza śmieci na obczyźnie to zerwij i skonsumuj etykietę z wody "Nałęczowianka", a puszkę po "Harnasiu" wyskrob na bialo scyzorykiem :!: :!:
Wtedy nie będzie przynajmniej obciachu :devil:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.09.2006 23:41

zibek napisał(a):
ania77 napisał(a):Właśnie dlatego Chorwacja jest dobra, aby odpocząć od polskiego wszechobecnego buractwa.

zamieniasz polskie buractwo na jeszcze gorsze chorwackie :)
czy polski burak sprzedaje Ci winko w starych używanych butelkach po napojach ? czy ten chlew w lasach w Cro Ci sie podoba ? wory śmieci nawet w Baśce Voda ? gospodarz który nacina polaków na zaliczke bo zdjecia aparatamentu w necie to pobożne życzenia a nie real ? czech który sprząta basen bo właściciel ma to w d...uszy ? śmietnik w grillu ?zejście na plaże z drutu kolczastego ? brak ciepłej wody w kwaterzy 3 gwiazdy za spore ojro ? zamknięty parking przed Trogirem bo ...jest zamknięty? niewydawanie reszty w sklepach ? ceny na półkach które nijak sie mają do tego co płacisz ?

Zibek - natknęłam się na forum na kilka Twoich wypowiedzi dotyczących tegorocznego urlopu w HR.
Wygląda na to, że ściągnąłeś na siebie same nieszczęścia :wink:.

Dzięki temu wszystko skupiło się na Tobie,wyczerpałeś limit i .. pozostali mieli dużo lepiej.

Współczuję.
Jeśli - po tym wszystkim - będzie "następny raz" ... życzę więcej pozytywnego nastawienia.
To dobry początek każdego urlopu 8)

I jeszcze coś - uśmiechnąłeś się w czasie tego urlopu chociaż raz?
Bo czytając Ciebie mam wrażenie że jesteś bardzo posępną osobą.

Pozdraviam
kasia77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia77 » 07.09.2006 08:19

Nie no jest zdecydowanie za wcześnie na czytanie tych mądrości! Faktycznie duuużo sie musimy nauczyć od Chorwatów, jak widać po tym wątku, przede wszystkim odrobiny szacunku dla swoich rodaków i choć troche dumy dla kraju z którego się pochodzi. Jak czytam o zdziwieniu Pani, że paskudne turystki nie chciały zapłacić za wymianę zamka w hotelu (powinny od razu opłacić pranie pościeli i zuzyty papier toaletowy!!!) to zastanawiam się czy standardem jest przedstawianie sytuacji w ten sposób. Ale juz jak czytam o niepokoju kogoś o pozostawiane przez Chorwatów auta, bo wokół coraz więcej Polaków...to jeszcze bardziej się cieszę, że teraz tak łatwo wyjechać zagranice, nawet na stałe. Życzyłabym wszystkim, którzy tak bardzo się wstydzą za Polaków żeby spróbowali pomieszkać przez dłuzszy czas w Niemczech czy Włoszech, może bliższe poznanie innych nacji otworzy im oczy, bo na wyższe uczucia nie ma co liczyć. A powielanie krzywdzących stereotypów jest niestety dowodem ogromnych kompleksów. Tylko skad sie one biorą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2006 09:55

kasia77 napisał(a):......Życzyłabym wszystkim, którzy tak bardzo się wstydzą za Polaków żeby spróbowali pomieszkać przez dłuzszy czas w Niemczech czy Włoszech, może bliższe poznanie innych nacji otworzy im oczy, bo na wyższe uczucia nie ma co liczyć. A powielanie krzywdzących stereotypów jest niestety dowodem ogromnych kompleksów. Tylko skad sie one biorą?

Wg mnie piętnowanie syfu pozostawianego przez rodaków nie ma nic wspólnego z uczuciami wyższymi :roll: ...co najwyżej może poprawić nasz wizerunek za granicą :!: - wcale nie czuję się zakompleksiony z tego powodu.
Nie jest dla mnie argumentem fakt, że Włosi czy Niemy robią większy gnój wokół siebie.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.09.2006 11:49

To proste!
Trzeba żyć tak, żeby się za siebie potem nie wstydzić.

Wtedy nie będziesz się - człowieku - wstydził ani przed innymi, ani za innych.

Tylko dlaczego jest to dla wielu wciąż takie trudne :?:

Pozdraviam
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 09.09.2006 23:13

Bo tak jest po prostu wygodniej.Ja z ogryzkiem w ręce potrafię przejść pół miasta, bo nigdzie po drodze nie ma kosza, ale to chyba nie wszyscy tak...
szum
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szum » 19.09.2006 17:04

ogryzek to pal licho - gorzej z tymi wszystkimi tworzywami sztucznymi które rozkładają się latami.. OGRYZEK to nie problem, wszystkie organiczne odpady to pseudośmieci.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 01.02.2007 18:44

Agnji napisał(a):Czesc,

pierwszy raz sie wypowiadam na forum, choc Cro.pl sledze juz... ohoho!

Wspaniale widziec ze Chorwacja, moja druga ojczyzna, ma tylu fanow! 8)

Mieszkam tu juz od 8 lat i niedawno "nowy narybek" z Polski zapytal mnie: "Czy kiedykolwiek czulas sie dyskryminowana w Chorwacji za to ze jestes Polka?" . Moja odpowiedz byla krotka i jasna: " NIGDY!"

Powiem Wam ze na prawde Chorwaci lubia Polakow, jezeli czasem zdarzyly Wam sie przykre sytuacje w tym kraju to na pewno byly to ewenementy, bo rzeczywiscie z perspektywy czasu widze ze jestesmy lubiani! :wink:

Mamy mimo wszystko podobna mentalnosc, charakter i ogolny poglad na zycie (choc sa, oj sa roznice!).

Zapraszam do podzielenia sie swoimi doswiadczeniami goscinnosci i "sympatycznosci" Chorwatow wobec Polakow.

Ja na poczatek powiem, ze choc doskonale wladam chorwackim, polskiego akcentu sie chyba nigdy nie pozbede i jest on minimalnie wyczuwalny. Kiedy ludzie pytaja skad jestem ("Czy pani jest z Istrii? Bo Pani ma taka miekka wymowe?... :lol: ), a ja odpowiadam ze nie z Istrii tylko z Poznania zawsze spotykam sie z nizwykle mila reakcja, a szczegolnie kiedy powiem ze zakochalam sie nie tylko w Chorwacie ale w calej Chorwacji!

Co Wy na to? Macie jakies fajne doswiadczenia z Chorwatami?

Jakie są różnice pomiędzy Polakami i Chorwatami (w mentalności oczywiście?

pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.02.2007 00:10

...wydaje my sie ze wszrod Polakow jest nieco wyencej osob z kompeksamy..ze sa gruby, biedny, polaci, ze nie znaja jezikow, .....
wsrod grubich, biednich, nie znajancich jeziki chorwatow jest bardzo malo takich co maja kompleksy z wyrzej wymienonich cech ktore podale przikladowo.....
....Polaci lubia sie bawic ale do tego potrezbuja ciut wiencej alkocholu niz chorwaci...
...polki sa bardziej "kontaktowe" od Polakow a u chorwatow jest na odwrut...
...z moich uwag i doszwiadczenia polaci szanuja tludzi czas, albo czas drugej osobi, chorwaci nie szanuja tudzego, ale i swojego czasu...uprostrzajanc czensto sie spozniaja i nawet nie zauwarzaja tego....
...co jestoczewiscie zla cecha....
...chorwaci wiencej uwagi poswiencaja przigotowaniu potraw i delektowaniu sie nimy....niz Polaci...czy to jest dobrze....?
Polke i polaci potrafia tanczyc chorwaci zatko.....(to nie jest cecha mentalnosci ale ruznosc jest)....
Polaci i Chorwaci jednakowo uwarzaja ze samochod jest simbol statusowy...
Czensc chorwatow wiencej uwagi zwraca na fakt ze by cioch bil markowy niz jaki jest efekt koncowy jego ubioru (czyli kompleks chorwacki)....
Chiba chorwaci lzej wydaja pinarzki (chiba ze sa wyspiarze)od Polakow....
Polaci sie zaczeli gdziesz spieszic....wieksosc chorwatow jeszcze nie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka