Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

polacy i rakija ...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wally
Plażowicz
polacy i rakija ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) wally » 12.08.2008 19:52

witam serdecznie :wink:
mimo ze pisze pierwszego dopiero posta wasze forum sledze od dawna. Bardzo pomoglo mi w ogranizacji wyjazdu z ktorego wlasnie wrocilismy. Dzieki informacjom zdobytym tutaj uniknelismy wielu bledow i zobaczylismy wiecej. Bylismy w okolicy Trogiru i napewno pojedziemy do Chorwacji jeszcze nie raz.

Przykro mi to stwierdzic ale niestety nasi rodacy robia nam coraz gorsza opinie w Chorwacji :oops: , sami tez spotaklismy sie z zachowaniem Polakow przy ktorym nie wiadomo bylo co z oczami zrobic ze wstydu. Wymienie tylko dwa przyklady:

- wybralismy sie w 11 osob z dziecmi na "fish piknik" robiac sobie rezerwacje na stolik zeby siedziec razem - podszedl do naszej kolezanki czlowiek ktory przyjechal pt cruiserem na numerach SJ i nazwal nas "polka holota i bydlem" i kazal usiasc przy innym stoliku, wlascicielka statku przestawila nam plakietne "rezerwacja" na stolik obok i poprosila zeby nie zwracac uwagi bo "zawsze jakis taki sie trafi" - pozdrawiamy pana przy tej okazji serdecznie :/

- na tym samym pikniku przy wysiadaniu zostalem zaczepiony przez dwoch dwudziestoparoletnich "rodakow" i ostrymi slowami prowokowany do bojki na srdoku zatloczonej ulicy ( podobno potracilem ktoregos plecakiem w tlumie), na szczescie towarzyszacy nam Wegrzy i Niemcy nie zrozumieli sytuacji bo zapadlibysmy sie pod ziemie ze wstydu ... dobrze ze towarzyszace "kolegom" dziewczyny okazaly sie madrzejsze i zabraly panow zanim jeden z naszych kolegow naprawde sie zdenerwowal :?

Poznalismy tez wielu sympatycznych rodakow ( pozdrowienia dla rodzinki z Torunia - miasta jedynego radia :wink: , pozdrowienia dla Renaty i Mario oraz Marka skuterowego kaskadera :wink: ) niestety niesmak po tych nieprzyjemnych incydentach pozostal...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.08.2008 20:23

Spóźniłeś się .... trzeba było jechac do Chorwacji np. 15 lat temu. Rodaka bys szukał "ze świecą"- nie było. Wypoczynek był gwarantowany w dobrej atmosferze.
Teraz, jak sam widzisz... co drugi post, jak taniej, jak bez opłat za autostrady, gdzie tańsze paliwo, LPG ..... gdzie tańsze "żąrcie".
Jak myslisz, takie zapytania i taką dyskusję jakie to osoby prowadzą ............. widziałeś właśnie ich. Później chodzą sfrustrowani i źli na cały świat, że innych stać na wydatki a ich nie. Agresywni. Trudno, jak się dorobią zaczną jeździć gdzieś dalej ale to marne pocieszenie. Następcy zapewne już dorastają. Nieraz pisałem o takim zachowaniu rodaków ( nie tylko ja) ale to jak grochem o ścianę. Jedyne wyjście to zaprzestać jeździc do Chorwacji ale co wówczas będzie się działo jak taki "element" tam wszystko opanuje. Katastrofa.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.08.2008 20:57

I tu, wg mnie , niestety woka ma rację. Każdy kto mnie pyta o Cro , pierwsze pytanie to ile? Już mnie to wnerwia. Chcą , żeby było jak w przysłowiowej Erze i oczywiście tanio, tanio i dlaczego tak drogo. Nie maja pojęcia gdzie chcą jechać, nie interesują sie miejscem gdzie będą wypoczywać, kompletna ignorancja.

Katastrofa

užas jak mówią moi przyjaciele :)

Do wally - trzeba było mu przyjebać. :twisted:
wally
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wally » 12.08.2008 21:02

Slawek pierwszy byl z malym dzieckiem na reku, dwaj pozostali mieli "wymiar ochronny" latwo uszkodzic :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.08.2008 07:04

Sławomir Wocial napisał(a):I tu, wg mnie , niestety woka ma rację. Każdy kto mnie pyta o Cro , pierwsze pytanie to ile? Już mnie to wnerwia. Chcą , żeby było jak w przysłowiowej Erze i oczywiście tanio, tanio i dlaczego tak drogo. Nie maja pojęcia gdzie chcą jechać, nie interesują sie miejscem gdzie będą wypoczywać, kompletna ignorancja.

Katastrofa

užas jak mówią moi przyjaciele :)

Do wally - trzeba było mu przyjebać. :twisted:

Sławek ... żeby nie przyzwyczajenie to bym tutaj na forum już dawno nie zaglądał. Czasami wstyd i frustacja. Do Chorwacji tez bym nie jeździł...... teraz tam każdy jeździ i przeważnie tam (do Chorwacji). Menel, ćpun ....... do Chorwacji. Na wczasach był (dupek jeden). Jedno mnie tylko podnosi na duchu ... tam gdzie ja się zatrzymuję, nie zatrzymują się rodacy , przez "naście" lat tylko dwa razy spotkałem ale to byli bardzo ustatkowani goście. Wstydu z całą pewnością nie przynieśli nikomu.
brodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodka » 13.08.2008 10:07

W tym roku byłem w Tucepi. Byli Polacy lecz złego słowa nie mogę powiedzieć. Więcej ; ) taplając się w wodzie obcy gość słysząc moją polszczyznę ( literacką zresztą ;) ) przedstawił się jako Mariusz i miło pomachał do mnie. Byłem tak zaskoczony że straciłem język za zębami. Pragnę go pozdrowić z tego miejsca.
Natomiast kilku Czechów a także Chorwatów oraz Słoweńców mocno świętowało ;)).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2008 10:19

taplając się w wodzie obcy gość słysząc moją polszczyznę ( literacką zresztą icon_wink.gif ) przedstawił się jako Mariusz i miło pomachał do mnie.

Może gej-lingwista?? :):)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.08.2008 10:25

woka napisał(a):.
Teraz, jak sam widzisz... co drugi post, jak taniej, jak bez opłat za autostrady, gdzie tańsze paliwo, LPG ..... gdzie tańsze "żąrcie".
Jak myslisz, takie zapytania i taką dyskusję jakie to osoby prowadzą ............. widziałeś właśnie ich. Później chodzą sfrustrowani i źli na cały świat, że innych stać na wydatki a ich nie. Agresywni. Trudno, jak się dorobią zaczną jeździć gdzieś dalej ale to marne pocieszenie.

Woka- sądzisz,że kultura osobista ma coś wspólnego z zasobnością portfela 8O Moim zdaniem grubo sie mylisz.
Aby być kulturalnym i życzliwym trzeba się wychować w odpowiednim środowisku.I czy to środowisko będzie bogate,czy biedne nie ma najmniejszego znaczenia.Wśród bogaczy , których stać na wszystko, więc nie powinni "chodzić sfrustrowani" też jest wielu s..... synów.
Pozdrav.
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 13.08.2008 11:28

Ja myślę, że taki redukcjonizm, jaki zaprezentował woka nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Nie można jedna przypadłością wytłumaczyć całej istoty.

A jeśli chodzi o tą cechę...
Raz w życiu (nigdy więcej...) byłem na wakacjach nad naszym morzem. Największa banda chamów i durniów tam jeżdżących to ludzie, którzy raczej szastają pieniędzmi. Przyjeżdża taki nad morze, bierze ze sobą spora ilość kasy, a potem knajpy, panienki (także za kasę) i nocne, chamskie imprezy. Coś w stylu Michalczewskiego sprzed kilku tygodni. Cham z pieniędzmi - to jest dopiero problem. Także "dresiarze" nie mają pustych kieszeni. I to raczej tacy zakompleksieni goście, którzy zdobyli trochę pieniędzy zachowują się jak "panowie wszechświata".

Nie jest tak, że pieniędzmi dysponują wyłącznie kulturalni ludzie, często wręcz przeciwnie.

Moim zdaniem niekulturalnym zachowaniem jest także kwalifikowanie ludzi, którzy pytają o ceny, tanie kwatery, do grona "polskich chamów-cwaniaczków". Ktoś złośliwy mógłby powiedzieć, że to kompleksy kwalifikującego się tu ujawniają. Bardzo często ci, którzy o to pytają jadą po prostu zobaczyć Chorwację i siedzą cicho gdzieś na kwaterze, a na nocne życie i pijaństwa ich nie stać. Często są to rodziny z dziećmi, gdzie mąż siedzi sobie cicho z butelką Karlovacko, podziwiając widoki i nie słysząc co mówi żona...

Chociaż ktoś może zapewne wskazać wielu imprezowiczów z pól namiotowych... Ja, na szczęście, nie spotkałem, ale na pewno są. Tylko czy na pewno są tak niezamożni?

Za granicą raz w życiu (mam szczęście...) spotkałem polskich chamów, którzy nad ranem rozrabiali, darli się, przeklinali i wrzucali do basenu krzesła i swoje głupie panienki. Było to w Turcji, 5-gwiazdkowym hotelu All Inclisive. Hotel nie był tani. Nocowałem w takim hotelu, gdyż okazja była nie byle jaka...żona. Normalnie jeżdżę do tańszych. Tych Polaków zabrała policja - dobra reakcja właścicieli hotelu.
Moim zdaniem chamstwo na wakacjach nie zależy od zamożności. Ot, po prostu od wychowania, charakteru i towarzystwa w jakim się przebywa.
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 13.08.2008 12:19

Dodam i ja swoje przysłowiowe 3 grosze / jak przyslało na mieszkanke Centusiowego Grodu/Już tu nieraz wspominałam, że jeżdzimy do Cro od 1996 roku, z trzema może przerwami na inne kraje,lecz wciąż wracamy.
I rzeczywiście, z roku na rok, obserwujemy niepokojące zjawisko przewalania się bylejakości zwyczajów i obyczajów oraz braku kultury,niestety nie tylko wśród spotykanych Polakow.
Ale...mieć za apartamentowego sąsiada Czecha,Węgra,Słowaka i/lub Niemca -to wybaczcie .Przez 3 ostatnie lata tak mieliśmy. Niemcy zachowuja się bardzo głośno, bez względu na porę-i te kąpielowe odgłosy oczyszczania wszelkich jam ciała..br.W tym roku byli Czesi-dla odmiany z akordeonem i banjo.Oni , owszem, bawili sie całkiem nieżle.Sąsiedzi dookoła mniej fajnie. Aha i Włosi-to moi ulubieni:gadają wszyscy naraz i nikt nikogo nie słucha.
Któryś z moich poprzedników napisał,że niektorzy myśla,że jak mają parę groszy,i są incognito-to mogą dowalić wszystko i wszyskim.
Wypadałoby, w czasie wakacji, podawać częste informacje SMS-em najlepiej-to każdy czyta;
"Wypoczywaj i daj innym wypocząć".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 12:28

Ewa Góra napisał(a):Dodam i ja swoje przysłowiowe 3 grosze / jak przyslało na mieszkanke Centusiowego Grodu/Już tu nieraz wspominałam, że jeżdzimy do Cro od 1996 roku, z trzema może przerwami na inne kraje,lecz wciąż wracamy.
I rzeczywiście, z roku na rok, obserwujemy niepokojące zjawisko przewalania się bylejakości zwyczajów i obyczajów oraz braku kultury,niestety nie tylko wśród spotykanych Polakow.
Ale...mieć za apartamentowego sąsiada Czecha,Węgra,Słowaka i/lub Niemca -to wybaczcie .Przez 3 ostatnie lata tak mieliśmy. Niemcy zachowuja się bardzo głośno, bez względu na porę-i te kąpielowe odgłosy oczyszczania wszelkich jam ciała..br.W tym roku byli Czesi-dla odmiany z akordeonem i banjo.Oni , owszem, bawili sie całkiem nieżle.Sąsiedzi dookoła mniej fajnie. Aha i Włosi-to moi ulubieni:gadają wszyscy naraz i nikt nikogo nie słucha.
Któryś z moich poprzedników napisał,że niektorzy myśla,że jak mają parę groszy,i są incognito-to mogą dowalić wszystko i wszyskim.
Wypadałoby, w czasie wakacji, podawać częste informacje SMS-em najlepiej-to każdy czyta;
"Wypoczywaj i daj innym wypocząć".

Niestety ale niemcy to najgorsi turyści - u siebie cisi, spokojni bo są u siebie, a gdziekolwiek pojadą robią straszne bydło. Spotkałem na plaży Niemców (stare dziady po 60-tce) poubieranych w stringi, głośno komentujących i wytykających palcami innych plażowiczów, ogólne bydło - pożal się Boże turyści (rasa panów). Moja 5 letnia córka zapytała dlaczego noszą takie dziwne majtki ci panowie. I weź tu znajdź na wszystko odpowiedzi o co dziecko pyta.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.08.2008 17:34

wojan napisał(a):Woka- sądzisz,że kultura osobista ma coś wspólnego z zasobnością portfela 8O Moim zdaniem grubo sie mylisz.
Aby być kulturalnym i życzliwym trzeba się wychować w odpowiednim środowisku.I czy to środowisko będzie bogate,czy biedne nie ma najmniejszego znaczenia.Wśród bogaczy , których stać na wszystko, więc nie powinni "chodzić sfrustrowani" też jest wielu s..... synów.
Pozdrav.

Wojan .... przyznaje Ci rację. Niezbyt dokladnie sie wyrazilem. Jeżeli chodzi o kulturalne zachowanie, to jestem zdania i będę go bronił ze wszech sił, że "kulturalność" idzie w parze z wykształceniem, że jest korelacja (jakaś tam) pomiedzy jednym i drugim. Nie reguła, są od niej odstępstwa. Wychowanie w środowisku ..... ma decydujące znaczenie kim później jesteśmy ... ale znowu nie reguła. W ogóle nie ma reguły.
Moim zdaniem, potencjalnego "chama" znajdziemy wsród "małozasobnych" i "nowobogackich". Znam z autopsji i jednych i drugich. Wśrod "średniaków" chyba mniej ....... Co ja piszę, ..... nie ma reguły przecież.
Wojan ... aby było ci przyjemnie. Znam lekarza .. chama nad chamy. Autentycznie. ( nie tylko moja opinia, środowisko tak mówi), swoim zachowaniem, posturą i sposbem bycia nadaję sie do układania kostki brukowej) i znam małżeństwo lekarzy ..... przeporządni ludzie. ... Nie reguła.
:D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2008 17:52

"kulturalność" idzie w parze z wykształceniem

Wg mnie z wychowaniem. Wykształcenie i wychowanie to nie to samo...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.08.2008 18:35

...ale gdzie tutaj jest rakija :D
ruzni sa ludzie bez wzglendu na narodowosc tylko wy jesteszcie uculoni na swoich rodakow bo was jakosz reprezentuja...
Ja tez miale smieszna situacje na plazy kiedy polakom chcialem pokazac delfinow (dla mnie to wydok normalni) a oni jak nie zobaczyli w pierwszej sekundzie to sie wkuzili ze ich jaja robiem...i powiedza na tym forum nie wistarczy ze pijani bo zacina jezikom to mu sie i delfini ukazuja :D :D ...
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.08.2008 19:29

:D :D :D :D
Leon - Ty jak zwykle w swoim stylu potrafisz rozładować atmosferę
:D :D :D :D :papa:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone