Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

polacy i rakija ...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wally
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wally » 13.08.2008 19:37

wedlog mnie ludzie nie dziela sie na bogatych i biednych czy wyksztalconych i nie tylko na madrych i glupich.

Nie ma regoly chamy sa w Polsce, na Ukrainie i w Chinach, wsrod naszych rodaklow obserwuje jednak od wielu lat zjawisko polegajace na tym ze sympatyczni i nieglupi ziomkowie w kraju za granica zaczynaja zachowywac sie jak zupelnie inni ludzie. Czy chodzo o poczucie anonimowosci, czy lecza kompleksy po komunie - trudno powiedziec. Najdziwniejsze jest to ze za granica wzrasta poziom wrogosci do innych Polakow, bylem tego swiadkiem juz wiele razy.

Mam rodzine w niemczech i to co piszecie o Niemcach to prawda, z ta uwaga ze na wczasach w takich miejscach jak Cro, Hiszpania czy inne Kanary niespotykamy niestety w wiekszosci niemieckiej elity intelektualnej :lol:
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 13.08.2008 19:50

Na urlopie mam taką zasade: jak najdalej od Polaków.
puma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) puma » 13.08.2008 20:20

I ja też.Chociaż w tym roku się trochę nie udało :evil:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.08.2008 21:04

Faktem jest, że sam miałem złe doświadczenia tylko z Polakami. Raz szukając kwatery spotkałem środowisko kilku czy nawet kilkunastu Polaków w jednym domu, niektórzy byli całkowicie pijani. Zachwalali mi miejsce dając do zrozumienia, że tu rakiję pije się jak wodę. Oczywiście podziękowałem. Było to w czerwcu.

I z drugiej strony spotkałem sympatyczną parę ludzi z Austrii i jedną z Niemiec. Bardzo kulturalni, cisi i nieskomplikowani. Nawiązaliśmy kontakty i wymieniamy się fotkami. Mamy plany się spotkać w PL lub A, bo ci z Niemiec w ogóle na północy donikąd mi po drodze.

Mieszkając 10 lat w Niemczech robiłem wszystko by z nimi nie mieć nic wspólnego.
wally
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wally » 14.08.2008 20:29

za rok wybieram sie ponownie do HR, udawac niemca? wstyd troche, moze poprostu dawac dobry przyklad a cholote punktowac ...
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 14.08.2008 21:26

wally napisał(a):Nie ma regoly
moze poprostu dawac dobry przyklad a cholote punktowac ...:lol:

Janusz Bajcer w Chorwacji więc...
Nie chodzi o to bym się czepiał, każdemu może się zdarzyć, ale młodzież czyta forum.

[/b]
puma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) puma » 14.08.2008 21:26

Nam rzeczywiście zdarzyło się udawać Niemców ale w knajpie na Słowacji bo wstyd było się przyznać ,że jesteśmy Polakami - tak nasi wojowali!
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 15.08.2008 08:52

a jak się udaje Niemca?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 15.08.2008 10:04

Janusz Bajcer w Chorwacji więc...

Janusz, własnie sprawdza, czy ja jestem majster grillu :wink:
Obrazek
Marek i Joanna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek i Joanna » 15.08.2008 10:05

:D Witajcie
Nasze wrażenia po powrocie z Pagu: mieszkaliśmy w pensjonacie, z włochami ,chorwatami, słoweńcami i słowakami i było super. Cisza, miła atmosfera, właściciele tez wspaniali a każdy codziennie popijał jakis alkohol i żadnych burd nie wszczynał, i zachowywali sie wszyscy normalnie. Jednak na ostatnią naszą noc pobytu wprowadziły sie 3 rodziny polaków i tu zmiana, po pierwsze zapomnieli polskiego jezyka w gebie jak zobaczyli innych polaków, po drugie odrazu picie alkoholu do granic i spiewy przez cała noc, także na zajutrz szybciutko sie wynieslismy z pensjonatu.I jeszcze jeden motyw Polski- wczesnie rano szliśmy po ryby do rybarnicy a tu 4 Polaków: 2 panienki +2 "karków"(o wyraźnym zapachu alkoholowym) żebrają w okolicy sklepu o 2 kuny na jedzenie. Udawaliśmy że nie jestesmy polakami bo wstyd ,że nie wiadomo gdzie pczy podziać. Ale nie przysłoni to bardzo miłych wspomnien z pobytu i juz planujemy przyszłoroczny wyjazd.Mamy nadzieje że nie trafi nam sie towarzystwo "takich Polaków"
Pozdrawiam :D :D :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.08.2008 10:19

[quote="Iwona_PB"]a jak się udaje Niemca?[/quote]

Jak to jak sie udaje Niemca? Wystarczy pod nosem nucic sobie np hymn narodowy ;).I puszczac bąki gdzie sie da ;).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.08.2008 12:07

spiewy przez cała noc

Śpiewanie to ja słyszałem w Dingacu , jak gospodarze i ich przyjaciele przy akompaniamencie gitary i syntezatora marszczonego umilali nam pobyt, a tu to chyba chodzi o pijacki wrzaski typu "wwww steepieeee szerrrokiiimm, polej!!!! " :):):)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 15.08.2008 19:11

Leon napisał(a):...ale gdzie tutaj jest rakija :D
...

Joszko wszystko rozczęstował ;-)
Ciekaw jestem, czy Cię pozdrowił od nas, czy zapomniał.

W każdym razie ja pozdrawiam!
Krzysztof
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.08.2008 19:58

Marek i Joanna napisał(a): :D Witajcie
Nasze wrażenia po powrocie z Pagu: mieszkaliśmy w pensjonacie, z włochami ,chorwatami, słoweńcami i słowakami i było super. Cisza, miła atmosfera, właściciele tez wspaniali a każdy codziennie popijał jakis alkohol i żadnych burd nie wszczynał, i zachowywali sie wszyscy normalnie. Jednak na ostatnią naszą noc pobytu wprowadziły sie 3 rodziny polaków i tu zmiana, po pierwsze zapomnieli polskiego jezyka w gebie jak zobaczyli innych polaków, po drugie odrazu picie alkoholu do granic i spiewy przez cała noc, także na zajutrz szybciutko sie wynieslismy z pensjonatu.I jeszcze jeden motyw Polski- wczesnie rano szliśmy po ryby do rybarnicy a tu 4 Polaków: 2 panienki +2 "karków"(o wyraźnym zapachu alkoholowym) żebrają w okolicy sklepu o 2 kuny na jedzenie. Udawaliśmy że nie jestesmy polakami bo wstyd ,że nie wiadomo gdzie pczy podziać. Ale nie przysłoni to bardzo miłych wspomnien z pobytu i juz planujemy przyszłoroczny wyjazd.Mamy nadzieje że nie trafi nam sie towarzystwo "takich Polaków"
Pozdrawiam :D :D :D

Aż mnie potargało. :!:
Czy nadal będę miał oponentów jak "zwalczam" posty typu: jak zapłacić mniej, jak ominąć autostradę, jak ....
Kto tak się pyta ??? Zaoszczędza tam gdzie nie powinien, później ... chleje, wrzeszczy .... wstyd przynosi. Widziałem i czułem.
Za granicą w zasadzie nie unikam rodaków z prostej przyczyny. Nie ma ich wokół mnie. :D

wally napisał(a):Mam rodzine w niemczech i to co piszecie o Niemcach to prawda, z ta uwaga ze na wczasach w takich miejscach jak Cro, Hiszpania czy inne Kanary niespotykamy niestety w wiekszosci niemieckiej elity intelektualnej :lol:

Zgadzam się. Tam gdzie jest coś swobodnie dostępne zawsze wcześniej czy później zaczyna robić się bajoro.
Proszę sobie tylko przypomnieć wczasy zagraniczne tak (+-) 15 lat temu i wcześnej. To były wczasy. Kultura, uprzejmość można powiedziec że na każdym kroku. Tylko wówczas nie każdy mógł jeździć ( czyli nie jechali ci , co teraz, co drugi post ....... )
Ostatnio edytowano 15.08.2008 20:11 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
puma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) puma » 15.08.2008 20:10

No przepraszam,nie udawać Niemców,bo jesteśmy Polakami!! Tylko jakieś tam półsłówka w języku niemieckim,że niby nie jesteśmy Z Polski,bo w tym wypadku wstyd(wielki wstyd!!!!!!!)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko