Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polace i Wyspa Mljet

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
200ewa
Plażowicz
cd O Mljecie

Nieprzeczytany postnapisał(a) 200ewa » 24.08.2006 09:13

Ja też własnie wrociłam z wakacji, byłam na Mljecie 1 dzień. Płynęłma pierwszym promemm z Prapratno o 6:30 po 30 minutach juz bylismy na wyspie. Co ciekawe stacja beznzynowa była otwarta dopiero od 8 zatem jeśli ktos planuje cały Mljet oglądnąc warto mic pełen bak. Potem tradycyjnie do Parku, rano nie było wogóle ludzi. bilety drogie niestety 2 osoby dorosłe i dziecko i 210 Kuna rachunek. W Polace zostawiliośmy samochód i wzięlismy rowery za 5 godzin 210 kuna rachunek. Droga pod górę, można się namachac nim dojedzie się do Parku, potem rowerkiem bardzo przyjemną drogą w lesie wzdłuz "jeziora" do Soliny. To jest miejsce w którym przez waski przesmyk wpływa woda morska do tej zatoki.Kąpiel, droga powrotna. Postanowiliśmy zdobyc najwyzszy sczyt w Parku Montokuc, droga około 40 minut , konkretnie pod górę 255 mnpm. Na górze widoki warte grzechu. Polecam. Dalej pojechalismy na rowerkach na małe zieziori. tu ludzi było więcej ale głownei na plazy, wystarczyło zjechać w droge wokół jeziora i tu było juz pusto, kompalismy się w tym miejscu, można duże muszle ogladac i całkiem dorodne ryby.Wrócilismy do Polace i dalej samochodem na płd wyspy, zagladając przez Babino Polje-super wioska w której czassię zatrzymał. Na południu bylismy na plazy Saplunara, piękna, jedyny mankament że była juz 18. Na prom powrotny przyjechjalismy 30 min przed odpłynięciem i tu okazało się że nie załapiemy się na pokład. Wzięłam dzieci i odpłynęłm sama, zostawiając męza z autem na mljecie. O 22 podjechał na Cemping bo chorwaci podstawili jeszce jeden prom. Bardzo mnie to zdziwiło:) Jęli chciałby się cos jescze dowiedzić , bo w tym roku zwiedziąłm jeszce Mostar i Kotor oraz zdobyłam Sv. Ilja, to zapraszam.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 25.08.2006 09:26

ally napisał(a):Tutaj są informacje co do promów Jadroliniji.
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1338

Dubrovnik - Sobra
Prapratno - Sobra

Nie rozumiem do końca cen. Przykladowo rejs ze Splitu :
osoba 38 kn
osobno vozilo do 1,8 259 kn
kamp kucice itp 480 kn.
Jezeli jade z przyczepa to place i za samochod całosc i dodatkowo za przyczepe te 480kn?Czy kamp kucice dotyczy przyczepy juz z samochodem?
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 25.08.2006 12:13

,,...Postanowiliśmy zdobyc najwyzszy sczyt w Parku Montokuc, droga około 40 minut ..."

Czy to znaczy, że ,,pchaliście "się na górę z rowerami ??? 8O 8O :?:
Amar
Globtroter
Polace

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 12.09.2006 10:53

właśnie wróciłem, wyspa ekstra na dwa-trzy dni, jeśli ktoś się tam wybiera chętnie odpowiem na pytania, pozdrav
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 17.04.2007 12:51

Wiem że po kilku miesiącach wskrzeszam wątek, ale że NP Mljet chodzi mi po głowie, więc pytam - głównie Amara (ale innych też):
Jak przypłynąć do Polace (lub Pomeny) w pierwszej połowie czerwca - tzn wiem że z Dubrownika i Paprotny, ale np. czy kursuje już wtedy Trstenik -Polace (ponoć to od 15.06. wg innych wątków, ale może nie?), lub czy ktoś płynął jakimś privatem z Korculi czy Orebica?
Czy w takim wariancie jest sens brania auta, czy można zwiedzić NP per pedes (ja sam chodzenia się nie boję , ale moje dziecka tak) - w tym sensie dokąd dojadę samochodem (bo ponoć większa część dróg w NP i tak zamknięta dla aut)?
Wiem że można pożyczyć rowery, ale czy mozna je pożyczyć z siodełkami dla dzieci i gdzie najlepiej?
Co obejmuje bilet do parku - w jakimś przewodniku (chyba Globtroter) czytałem że łódkę do klasztoru i odwóz (dowóz) do przystani ale jakiej i skąd?
Co warto zobaczyć w jeden dzień i czy można wszystko i gdzie można zjeść w NP (lub w okolicach)?
Czy ktoś widział gdzieś w sieci sensowną (dokładną) mapę NP, bo to co ja znalazłem w guglach to nic ciekawego albo może czy ma ktoś dostęp w realu?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź(i)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.04.2007 14:39

Ponawiam prośbę o odpowiedź na mój post powyżej. Nie wierzę że tak mało nas tam było 8O 8) . Liczę zwłaszcza na Amara i Gajusa - obudźcie się chłopy, bo ja dokładnie za miesiąc wyjeżdżam, a wiem niewiele.
Pozdrav i (sz)czekam
Buber
Amar
Globtroter
mea culpa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 18.05.2007 18:35

wybacz Buber ze tak pozno, wyslalem Ci maila, mam nadzieje ze nie za pozno... pzdr
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.05.2007 18:40

Amar przeczytałem maila od Ciebie. Jest tam wszystko co chciałem wiedzieć. Wdzięczność moja jest wielka.
:papa: serdecznie raz jeszcze
Buber

P.S.
:D DO WSZYSTKICH
Pamiętajcie :!:
Największym specem :idea: od Mljetu jest AMAR :) .
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 18.05.2007 19:18

Buber napisał(a):Amar przeczytałem maila od Ciebie. Jest tam wszystko co chciałem wiedzieć. Wdzięczność moja jest wielka.
Buber

P.S.

Szkoda że nie napisał dla wszystkich :cry: :wink:Dobre info w cenie :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.05.2007 19:25

krzysio21 napisał(a):Dobre info w cenie :wink:

To prawda. Kuny należy wysłać w załączniku maila :lol: :wink: .
A poza tym to tylko ja napisałem 2 posty z prośbą o pomoc, w tym jeden rozpaczliwy :wink: .
Pa
Amar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 19.05.2007 08:29

krzysio21 napisał(a):
Buber napisał(a):Amar przeczytałem maila od Ciebie. Jest tam wszystko co chciałem wiedzieć. Wdzięczność moja jest wielka.
Buber

P.S.

Szkoda że nie napisał dla wszystkich :cry: :wink:Dobre info w cenie :wink:

;) ok, no to do wszystkich:
(...) niestety nie wiem od kiedy kursuja promy z trstenika, ja plynalem z
dubrovnika, ale wszystkie info mozesz znalezc na stronie jadrolinji...

na wyspe jako taka warto wybrac sie autem, bedziesz wtedy niezalezny i
bedziesz mogl zwiedzic miejsca do ktorych nie dociera autobus np wschod
wyspy, saplunara itp.

w samym parku mozna poruszac sie tylko piechota, ale nie jest to duzy
teren, poza tym bilet rzeczywiscie obejmuje promik na wyspe klasztorna i
przejazd busikiem do pomeny lub polace (sa 4 kupony na bilecie, jeden na
lodke, reszta na busiki, ktore stoja na przystani i maja tabliczki z info
dokad jada)

wejscie na montokuc np. z polace zajmie ok 45 min, nie jest zbyt
uciazliwe, chociaz to zalezy od kondycji, ale to takie male bieszczady

poza montokucem (widoki) nie warto sie wspinac w inne miejsca, stamtad
wszystko co najwazniejsze widac, jak juz zejdziesz na dol np. do soline,
to pozostale wycieczki sa drozkach asfaltowych wzdluz jeziorek (z woda
slona) na rownym terenie

generalnie najwazniejsze rzeczy mozna obejrzec w 1 dzien i to z przerwami
na kapiel i jedzenie...

restauracje sa w pomenie i polace, w soline mozna zjesc cos w takich
przydomowych jadlodajniach, bardzo milo i przyjemnie

mam dokladna mape calej wyspy, moge zrobic jej fotki, jesli chcesz, gdybys
mial jeszcze pytania napisz (...)

faktycznie spędziłem na tej wyspie 4 dni i co nieco wiem o jej zachodniej części, jeśli ktoś się wybiera służę pomocą...
Amar
Globtroter
dzięki Buber, ale nie uważam się za takiego;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 19.05.2007 08:54

Buber

P.S.

chciałbym podziękować kol. Buberowi za tak miłe słowa, ale jego opinia jest nieco wyolbrzymiona, na co pragnę zwrócić uwagę...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.05.2007 18:22

Dla wszystkich zainteresowanych - wysłałem mail do splitours (dawna sem - marina) o połaczenie promowe Trstenik-Polace. Odpisali że w tym roku tej linii w ogóle.. nie będzie :( .
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.05.2007 10:29

Jak to nie bedzie??? Wcale, ale to wcale mi sie to nie podoba :?
To jak sie dostane na Mljet z Peljesca???

Dzieki za wiadomosc, Buber. Czy to juz pewne, czy dopiero to rozwazaja?
Amar
Globtroter
prom z sobry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 24.05.2007 13:25

od niedawna pływa prom z Sobry do przystaniu koło miejscowości Ston na półwyspie Peljesac... więc jakaś opcja jest...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne